Бути “напівбогом” вже не вигідно: чому парламентарі збираються складати мандати

Інформація від голови фракції “Слуга народу” Давида Арахамії, що 17 народних депутатів від партії написали заяву на складання мандату, свідчить про глобальні зміни у Верховній Раді та ставленню до посади депутата. Люди, які йшли до парламенту, тепер розуміють, що “панувати” над народом, як було колись, і бути “напівбогами” вже неможливо. Про це в інтерв’ю Фокусу заявив кандидат філософських наук та експерт Аналітичного центру “Об’єднана Україна” Валентин Гладких.

Подібні персони не зрозуміли, що ситуація змінилась не тільки через війну, але і через зміни, яких прагне Україна на шляху до ЄС, каже експерт. Окрім цього, підвищився рівень технологій, завдяки чому рівень прозорості та публічного нагляду над нардепами теж підвищились.

“Зараз є багато інструментів контролю над депутатською діяльністю й інструментів висвітлення їхньої роботи, — каже Валентин Гладких. — І тепер багато з парламентарів зрозуміли, що депутатство — це не тільки права, але ще й обов’язки, тобто тягар. Проста людина може замовити повію, а депутат — ні. Проста людина може купити елітну машину, а до депутата відразу будуть питання”.

Експерт зазначає, що особисто знає людей, які готові сісти на своєрідну машину часу, щоб повернутись назад і не вкладати шалені гроші у свою передвиборчу кампанію і не бути депутатом. І такі люди були ще минулого скликання, де умови мали більші преференції у нардепів.

“А сьогодні у парламенті є люди, що вгасили шалені гроші для обрання і з подивом тепер зрозуміли, що статус нардепа їм майже нічого не додає, — каже Гладких. — Сьогодні статус недоторканності вже не залежить від посвідчення депутата, а від деяких більш глибоких моментів та зв’язків”.

Сьогоднішні депутати вже не мають тих можливостей, які давав статус народного обранця. Навпаки — стало більше обов’язків, контролю та відповідальності, зазначає аналітик.

А ще у Верховній Раді зараз з’явились політичні сили, які зацікавлені у припиненні існування так званої монобільшості. Причому частина таких сил підтримується поза стінами парламенту з боку олігархів, великих промислових груп тощо, каже Гладких. І зараз точиться боротьба саме за владні повноваження для впливу на певні процеси в межах якоїсь коаліції, яку доведеться створювати, якщо монобільшість зникне.

“Я не виключаю, що багатьох з цих депутатів, які готові скласти повноваження, в якийсь спосіб стимулюють, — акцентує Валентин Гладких. — Наприклад, комусь з них можуть запропонувати певну суму у криптовалюті, щоб людина “вийшла на свободу з чистою совістю”, як то кажуть”.

Нагадаємо, 13 грудня повідомлялося, що у Верховній Раді заблокували заяви про відставку 37 нардепів, що є абсолютним рекордом. За словами журналістки Марини Данилюк-Ярмолаєвої, більшість охочих скласти мандат уже давно не ходять на засідання парламенту.

Незадовго до цього депутатські мандати склали: Максим Єфімов — мажоритарник від Краматорська; Дмитро Шпенов — народний депутат від округу міста Апостолове в Дніпропетровській області; Віталій Данiлов — депутат від партії “Батьківщина”.

Ольга Степанова

Recent Posts

Ягідне морозиво: готуємо найпростіший літній десерт

Ягідне морозимо – це найпростіший літній десерт, який можна приготувати вдома. До його складу не…

47 хв. ago

Сестри-близнючки знайшли одна одну через 17 років після розлуки за допомогою соцмереж

У 2022 році грузинська студентка Елен Дейсадзе переглядала TikTok, коли натрапила на профіль дівчини Анни…

49 хв. ago

Шлюбні афери. Як в Україні викривають фіктивні союзи та карають винних

В Україні за останні декілька років зросла кількість фіктивних шлюбів. Найчастіше це пов'язано з тим, що…

52 хв. ago

Можуть зупинити на вулиці: що чекає на військовозобов’язаних в Україні з 16 липня

Після 16 липня в Україні – дати, коли стікає термін поновлення даних військовозобов'язаними у ТЦК…

54 хв. ago

Материв і бажав смерті: в Одесі тренер образив військового, але одразу поплатився

В Одесі фітнес-тренер обматерив військового, який служив у 53-й бригаді ЗСУ та побажав йому смерті.…

1 годину ago

Україна по вуха у боргах перед МВФ: більше нас набрала лише одна країна

Борг перед МВФ, який має Україна, досяг майже 14 мільярдів доларів. На сьогодні це –…

1 годину ago