В Азербайджані відбулись вибори до парламенту: яка партія перемагає

В Азербайджані в неділю, 1 вересня, відбулися позачергові парламентські вибори – мешканці країни обирали 125 депутатів Національних зборів – Міллі Меджлісу. За попередніми даними, перемогу здобула правляча партія Азербайджану (ПЕА).

Як пише видання Report, результати екзитполу озвучила директорка Центру соціологічних досліджень Наталія Ісаєва. За її словами, опитування виборців проводилося на 150 виборчих дільницях у 75 округах.

Як зазначається, правляча партія “Єні Азербайджан” (“Новий Азербайджан”) здобула впевнену перемогу, отримавши найбільшу кількість голосів у 45 округах (з 75 округів, де проводилося опитування), що становить 60% від загальної кількості округів, де проводилося опитування.

За попередніми підрахунками, від партії “Єні Азербайджан” до парламенту проходять 63 кандидати. У колишньому парламенті членами правлячої партії були 70 із 120 депутатів.

Партію Громадянської солідарності представлять 3 депутати, партію “Єдиний Азербайджан” – один, REAL – один, партію Національного фронту – один, партію Демократичної освіти Азербайджану – також один кандидат. Крім того, до списків увійшли 46 нейтральних кандидатів.

Як пишуть ЗМІ, парламентські вибори в Азербайджані вперше відбуваються без участі ПАРЄ і на тлі безпрецедентних для країни гонінь на пресу та критиків влади.

Лідер найбільшої опозиційної партії Народного Фронту Азербайджану Алі Керімлі заявив, що президент Ільхам Алієв “повністю знищив виборчий інститут в Азербайджані”. За його словами, уряд, опозиція та виборці знають, що справжніх виборів у країні немає.

Нагадаємо, у лютому цього року Ільхам Алієв переміг на позачергових президентських виборах в Азербайджані, забезпечивши ще один семирічний термін перебування на посаді.

28 червня 2024 року Алієв оголосив про розпуск Міллі Меджлісу та призначив дату дострокових парламентських виборів. Рішення було ухвалене на основі звернення, яке Міллі Меджліс направив президенту 21 червня з проханням розпустити парламент.

Ольга Степанова

Recent Posts

У сім’ї не без вади. В океані ховається акула дуже схожа на свиню: з п’ятачком і хрюкає

Океан покриває більшу частину поверхні планети і є домом для величезної кількості живих істот. Деякі…

8 години ago

Українці підсіли на автомобільний секонд-хенд з-за кордону

Впродовж серпня український автопарк поповнили понад 25,7 тис. вживаних легковиків, що були ввезені з-за кордону.…

8 години ago

Треба було мовчати: виграш офіціантки в $10 млн перетворив її життя на пекло

Мрія офіціантки Тонди Дікерсон зі США про перемогу в лотерею швидко перетворилася на жах після…

8 години ago

Зрада прийшла, звідки не чекали: у ЄС закликали скасувати виплати українським біженцям

Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський вважає, що інші країни мають припинити виплачувати кошти українським біженцям, бо…

8 години ago

Підвищення податків для банків та ФОПів – у Раді розглянуть оновлену версію законопроекту

У понеділок, 16 вересня, Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики Верховної Ради України…

8 години ago

Уздовж Кримського мосту встановлюють потужні палі для захисту від дронів (фото)

У Керченській протоці триває встановлення паль уздовж мосту, які вбивають у морське дно. Про це пише проєкт…

9 години ago