Уряд Шмигаля навмисне зупинив створення унікального захисту енергетики від ракет

Відповідальність за зупинку будівництва третього рівня захисту енергетичних обʼєктів несе особисто очільник Кабміну Денис Шмигаль, вважають у компаніях-підрядниках

В Україні прийнята програма будівництва багаторівневого захисту навколо об’єктів енергетики. Але через бездіяльність уряду Дениса Шмигаля її реалізація зірвана.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на заяви представників компаній-підрядників.

Зазначається, що перший рівень захисту передбачає спорудження габіонів та біг-бегів. Як відомо, сьогодні Агентство відновлення захищає 90 обʼєктів у 21 області від уламків дронів та ракет.

Другий рівень — це захист від дронів та “Шахедів”. Йдеться про бетонні конструкції, що будуються навколо основної мережі “Укренерго” з березня 2023 року. Під захистом мають бути 22 підстанції, 63 автотрансформатори у 14 областях.

Третій рівень — захист від ракет. Мета — захистити 22 підстанції від прямого влучання найпотужнішими ракетами у 14 областях. Тут працюють з “Укренерго”, яке формує завдання на проєктування та будівництво.

Під час проєктування використовуються вихідні дані від Генштабу, також — настанова для інженерних військ та міжнародні нормативні документи, отримані від спеціалізованих фахівців під час проходження навчання в Британії за нормативами та стандартами Британії та США.

Представники компаній-підрядників вважають, що відповідальність за зупинку будівництва третього рівня захисту енергетичних обʼєктів несе особисто очільник Кабміну Денис Шмигаль, й стверджують, що він повністю зупинив всі платежі і дав доручення Бюро економічної безпеки та Державній аудиторській службі перевірити ціни і будівництво захисту енергетичних обʼєктів саме після критики дій уряду у квітні цього року. Саме тоді бізнес вперше публічно заговорив про велику заборгованість перед підрядниками за роботи з відновлення критичної інфраструктури.

Ольга Степанова

Recent Posts

Названо кількість штрафів, які ТЦК можуть виписати ухилянтам від мобілізації

Президент Володимир Зеленський підписав 16 травня новий закон про мобілізацію. Тепер на громадян, які уникають…

5 хв. ago

В Росії затримали командира бригади, який влаштувала різанину в Бучі

Командира 83-ї окремої гвардійської десантно-штурмової бригади полковника Артема Городилова, який командував окупантами під час різанини в…

11 хв. ago

Орбан зняв кумедне відео про свою подорож до Києва: кадри нагадують голлівудський фільм

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, який тільки 2 липня приїжджав до Києва з місією змусити Київ…

16 хв. ago

За парти з 1 серпня: вже названо області, де школи розпочнуть навчальний рік з літа

Деякі школи України вже визначилися з датою початку нового навчального року 2024-2025, а керівництво навчальних закладів у…

31 хв. ago

Українці масово закривають ФОП: зростання показника склало 54%

В Україні намітилася небезпечна тенденція у малому та середньому бізнесі. Громадяни масово почали припиняти свій…

34 хв. ago

50 тисяч українців забиратимуть на війну щокварталу: скільки ще не вистачає

В Україні до кінця року планують мобілізувати 200 тисяч чоловіків. За даними німецького видання WELT,…

40 хв. ago