Орбан приїде до Києва 2 липня з неочікуваним візитом – The Guardian

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан відвідає Київ у вівторок, 2 липня. Несподіваний візит одного з найбільш проросійських лідерів Європи відбудеться в той момент, коли Угорщина перейняла головування в ЄС. Передумовою візиту стало розв’язання питань угорської меншини в Україні.

Про це пише The Guardian. Два джерела в Будапешті повідомили виданню – очікується, що Орбан зустрінеться з президентом Володимиром Зеленським у Києві, під час першої поїздки прем’єр-міністра Угорщини до сусідньої України з початку повномасштабного вторгнення.

Помічник Зеленського Михайло Подоляк відмовився коментувати можливий візит. Але інше джерело в Києві підтвердило ці плани.

“Орбан буде тут, якщо не буде змін в останню хвилину”, – сказало джерело.

Одне з джерел у Будапешті повідомило, що плани поїздки склалися після тривалих переговорів щодо прав угорськомовної меншини України. Це населення проживає на крайньому заході України поблизу кордону двох країн.

“Передумовою зустрічі було розв’язання питання громадянства. За останні тижні домовленості було досягнуто. Вони зможуть оголосити про це як про успіх”, – сказало джерело в Будапешті, яке знає про підготовку візиту.

“Попри те, що питання прав на національність було одним із найголосніших скарг Будапешта щодо України, скептики щодо Орбана звинуватили його у використанні цього питання як димової завіси для просування російських тез щодо конфлікту”, – пише видання.

На відміну від більшості європейських країн, Угорщина неодноразово ставила під сумнів необхідність військової підтримки України та натомість закликала до припинення вогню. Після перемоги на парламентських виборах у 2022 році Орбан включив Зеленського до списку “опонентів”, які нібито змовилися проти нього та підтримали опозицію.

Тим часом Будапешт підтримує контакти з Москвою, а міністр закордонних справ Орбана Петер Сійярто здійснив щонайменше п’ять поїздок до Росії з початку війни. Останній раз відвідав економічний форум у Санкт-Петербурзі минулого місяця.

У понеділок, 1 липня, Угорщина перейняла ротаційне головування в ЄС до кінця року. Це стало причиною розчарування багатьох інших європейських політиків, враховуючи часті зіткнення країни з Брюсселем щодо внутрішніх питань верховенства права та зовнішньої політики.

Ольга Степанова

Recent Posts

Срібне весілля: Вікторія та Девід Бекхеми відзначають річницю одруження (фото)

50-річна британська співачка та дизайнерка Вікторія Бекхем та 49-річний футболіст Девід Бекхем відзначають 25-ту річницю…

6 хв. ago

Мобілізація вчителів в Україні: хто має право на відстрочку та які потрібні документи

Згідно з новим законом про мобілізацію, який набув чинності 18 червня, деякі категорії вчителів мають право…

8 хв. ago

Україну накриє спека до +41°: синоптики назвали небезпечні дати

Наступного тижня Україну накриє спека. Синоптики обіцяють до +41.  Про це пише метеоресурс Tropical Tidbits. Пік температури очікується 8,…

11 хв. ago

РФ продовжує отримувати надприбутки від нафти: чому не працюють санкції

Дохід РФ від продажу нафти і нафтопродуктів у червні зріс майже на 50% у порівнянні…

12 хв. ago

Бутусов: Шмигаль має відзвітувати про причини провалів з захистом енергетичної інфраструктури

Премʼєр-міністр України Денис Шмигаль повинен прозвітувати перед Ставкою Верховного Головнокомандувача про ситуацію довкола третього рівня…

14 хв. ago

Нардеп розповів про великий міністропад в уряді: кого збираються звільнити

Народний депутат Ярослав Железняк заявив, що за два тижні планується повне перезавантаження уряду, разом зі…

16 хв. ago