Кабмін змінив порядок бронювання під час мобілізації – Умєрову додали повноважень

Уряд на засіданні 2 липня вніс зміни до Порядку бронювання військовозобов’язаних за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування та підприємствами, установами організаціями на період мобілізації та на воєнний час. 

Кабмін надав Міністру оборони повноваження приймати рішення на підставі пропозицій Міжвідомчої робочої групи з питань організації призову військовозобов’язаних громадян на військову службу під час мобілізації про збільшення обсягів бронювання. 

Внесені зміни до Положення про Міжвідомчу робочу групу з питань організації призову. Кабмін надав повноважень робочій групі подавати Міністру оборони пропозиції щодо збільшення обсягів бронювання.

Раніше Уряд постановою від 18 червня 2024 р. №707 затвердив склад Міжвідомчої робочої групи з питань організації призову військовозобов’язаних громадян на військову службу під час мобілізації.

Головою цієї групи призначено міністра Кабінету Міністрів Олега Немчінова. Заступником голови став перший заступник міністра оборони Іван Гаврилюк. Також до складу увійшли перший заступник міністра охорони здоров’я, заступник міністра з питань стратегічних галузей промисловості, заступник міністра внутрішніх справ, заступник міністра економіки, начальник мобілізаційного управління Головного управління персоналу Генерального штабу ЗСУ, представник Командування Сухопутних військ Збройних Сил тощо.

Міжвідомча робоча група з питань організації призову військовозобов’язаних громадян на військову службу під час мобілізації є тимчасовим консультативно-дорадчим органом Кабінету Міністрів України.

Бронювання працівників критично важливих підприємств

Кабінет міністрів ухвалив постанову “Деякі питання бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану”. У новій редакції виклали Порядок бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану, а також затвердили електронне бронювання через Дію. 

Порядок у новій редакції визначає механізм бронювання під час воєнного стану військовозобов’язаних, які пропонуються до бронювання на період мобілізації та на воєнний час, які працюють або проходять службу: 

  • в органах державної влади, інших державних органах, органах місцевого самоврядування;
  • на підприємствах, в установах та організаціях, які є критично важливими для забезпечення потреб Збройних Сил, інших військових формувань в особливий період;
  • на підприємствах, в установах та організаціях, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період;
  • у спеціалізованих установах ООН, міжнародних судових органах, міжнародних та неурядових організаціях та установах, членом, учасником або спостерігачем у яких є Україна, відповідно до укладених міжнародних договорів України.

Бронювання військовозобов’язаних працівників здійснюється згідно з рішенням Мінекономіки за списками, погодженими Міноборони (чи СБУ, СЗР, ГУР МО – залежить від того, де на обліку перебуває працівник, якого подають на бронювання). Такі списки можна подавати як у паперовій, так і в електронній формі через Дію.

Військовозобов’язані працівники підлягають бронюванню незалежно від військового звання, віку та військово-облікової спеціальності. Раніше під бронювання не підпадали військовозобов’язані з дефіцитними ВОС, перелік яких зазначений в листі Генерального штабу Збройних сил України від 20 квітня 2023 р. № 300/1/С/3886.

Не підлягають бронюванню військовозобов’язані, які відповідно до закону не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Максимальний строк для критично важливих підприємств був збільшений з шести місяців до року.

Ольга Степанова

Recent Posts

Путін назвав талібів союзниками у боротьбі з тероризмом (відео)

Керівництво Афганістану є союзником Росії в боротьбі з тероризмом. Про це сьогодні, 4 липня, заявив…

52 хв. ago

Йшли впритул до ворога: 3 ОШБр могла просунутись вперед на кілометри

Бійці Третьої штурмової бригади ЗСУ штурмували окопи ЗС РФ на кордоні Харківської та Луганської областей. На відео…

55 хв. ago

“Вже виїхав”: Залужний скоро почне виконувати обов’язки посла у Британії

Колишній головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний уже вирушив до Великої Британії та найближчим часом почне свою…

1 годину ago

Поки ТЦК гребуть усіх: Зеленський розповів гірку правду про ЗСУ

У Збройних Силах України є 14 бригад без зброї, оскільки вона досі не прийшла від…

1 годину ago

Омолоджуючі відтінки одягу, які миттєво освіжають образ жінки

Правильно підібравши вбрання жінка може виглядати набагато молодшою ​​за свій справжній вік. Особливу увагу стилісти…

1 годину ago

Зайнялись криміналом: колишній співробітник СБУ та прокурор викрадали людей

У Обухівському райсуді Київської області вже скоро розпочнеться розгляд не зовсім типової справи щодо членів…

1 годину ago