Вибори у Франції: Крайні праві та Марін Ле Пен здобули перемогу в першому турі

Крайньо праве “Національне об’єднання” Марін Ле Пен і союзні з ним сили здобули перемогу в першому турі парламентських виборів у Франції, набравши 33,4% голосів. Президент Емманюель Макрон всерйоз стурбований успіхом опонентів і закликав своїх союзників об’єднається перед другим туром голосування, який відбудеться наступного тижня. Про це повідомляє Reuters.

Вкрай права партія Марін Ле Пен “Національне об’єднання” (RN) домоглася історичних успіхів і перемогла в першому турі парламентських виборів у Франції, але остаточний результат залежатиме від днів створення альянсу перед другим туром голосування наступного тижня.

Марін Ле Пен Фото: Getty Images

“Національне об’єднання” і його союзники здобули 33% голосів, за ними слідував лівий блок із 28% і центристи президента Емманюеля Макрона з 20%, як показали офіційні результати міністерства внутрішніх справ у понеділок.

Це стало величезним провалом для Макрона, який призначив позачергові вибори після того, як його кандидатура зазнала поразки від RN на виборах до Європейського парламенту минулого місяця.

Але чи зможе антиіммігрантська євроскептична партія RN сформувати уряд, залежатиме від вирішального туру наступного тижня і від того, наскільки успішно іншим партіям вдасться завадити Ле Пен, згуртувавшись навколо найуспішніших конкуруючих кандидатів у виборчих округах по всій Франції.

Лідери як лівого Нового народного фронту, так і центристського альянсу Макрона ясно дали зрозуміти в неділю ввечері, що вони знімуть своїх кандидатів в округах, де інший кандидат матиме більше шансів перемогти RN у другому турі виборів наступної неділі.

RN, яка тривалий час була ізгоєм для багатьох у Франції, тепер ближче до влади, ніж будь-коли. Ле Пен спробувала очистити імідж партії, відомої своїм расизмом і антисемітизмом, — тактика, яка спрацювала на тлі гніву виборців на Макрона, високої вартості життя і зростаючої стурбованості з приводу імміграції.

Наразі партія Республіканців, яка розкололася перед голосуванням, і невелика кількість її законодавців приєдналася до RN, не позначила своєї позиції.

У всіх кандидатів, які пройшли перший тур, є час до вечора вівторка, щоб підтвердити, чи пройдуть вони до другого туру.

Реакція Емманюеля Макрона

Президент Франції Емманюель Макрон, коментуючи тоді ще екзитполи, які прогнозували перемогу ультраправих, закликав до “демократичного єднання” у другому турі парламентських виборів, щоб протистояти ультраправим. Як повідомляє BFMTV, з такою заявою Макрон вийшов увечері 30 червня.

Президент Франції зазначив, що висока явка в першому турі дострокових парламентських виборів підтвердила важливість цього голосування для французів і прагнення “прояснити політичну ситуацію”. Макрон закликав до “широкого демократичного і республіканського єднання” перед другим туром голосування, який остаточно визначить переможців у мажоритарних округах.

Хто така Марін Ле Пен

Марін Ле Пен народилася в родині відомого політика: її батько Жан-Марі Ле Пен 1972 року створив партію “Національний фронт” (пізніше “Національне об’єднання”). Вона молодша з трьох його дочок. Жан-Марі служив в Іноземному легіоні, почав політичну кар’єру 1956 року. Прославився тим, що заперечував Голокост, називаючи його “дрібницею” в контексті Другої світової війни, продавав записи нацистських промов, виступав проти імміграції з колишніх французьких колоній у Північній Африці, європейської інтеграції, виступав за повторне запровадження смертної кари і домагався заборони на будівництво додаткових мечетей у Франції. Також він бився з опонентами і отримував заборону обіймати державні посади.

Марін змінила батька на посаді лідера партії “Національне об’єднання” у 2011 році. Вона була кандидатом від цієї партії на президентських виборах у Франції у 2017 і 2022 роках.

Вона обіймала низку регіональних і муніципальних посад в уряді Нор-Па-де-Кале і привела Національний фронт до сильних результатів на регіональних виборах у 2009 році.

Коли Ле Пен вийшла з тіні свого батька і стала самостійною національною фігурою, вона дистанціювалася від деяких його і більш радикальних поглядів партії. Прийнявши усталену антиімміграційну позицію партії, вона була затятим критиком антисемітизму, який маргіналізував партію в минулому.

У травні 2011 року Ле Пен була обрана для представлення “Національного фронту” на президентських виборах 2012 року проти чинного Ніколя Саркозі і кандидата від соціалістів Франсуа Олланда. У квітні 2012 року Ле Пен посіла впевнене третє місце в першому турі цих виборів, набравши понад 18 відсотків голосів.

Ле Пен продовжувала пом’якшувати імідж Національного фронту, і її особиста популярність відображала зростаюче визнання партії як життєздатної альтернативи двом основним партіям Франції. У міру того як французька економіка переживала труднощі, соціалісти Олланда впадали в немилість, а Ле Пен і “Національний фронт” апелювали до тієї частини електорату, яка починала вбачати в Європейському союзі (ЄС) перешкоду, а не перевагу.

Передвиборчий плакат Фото: Getty Images

Суперечливі заяви Жана-Марі Ле Пена розпалили публічну ворожнечу з Марін, і в серпні 2015 року старшого Ле Пена було виключено з партії, яку він очолював майже 40 років. 13 листопада 2015 року в Парижі стався смертоносний теракт, унаслідок якого загинуло 130 осіб і понад 350 дістали поранення, і Марін Ле Пен поспішила звинуватити Олланда та імміграційну політику Франції. Зростаючі антиісламські настрої підвищили ефективність “Національного фронту”.

Ле Пен привітала голосування щодо Brexit у Сполученому Королівстві в червні 2016 року і обрання Дональда Трампа президентом Сполучених Штатів у листопаді 2016 року як доказ зростаючого прийняття її принципів.

У червні 2018 року Ле Пен оголосила, що “Національний фронт” змінить свою назву на Rassemblement National (Національне об’єднання), у явній спробі дистанціювати партію від її відверто неофашистського й антисемітського минулого.

Ле Пен офіційно пішла з посади лідера Національного об’єднання в листопаді 2022 року, щоб присвятити свій час парламентській групі партії. Її змінив Жордан Барделла, її 27-річний протеже, якому було доручено підвищити привабливість партії серед молодих виборців.

Жордан Барделла Фото: Getty Images

Нагадаємо, хоча Марін Ле Пен тривалий час схвалювала політику Володимира Путіна і підтримала свого часу анексію Криму, у травні вона виступила із заявою, в якій повідомила, що “вторгшись в Україну 24 лютого 2022 року, Росія спровокувала війну на порозі ЄС та геополітичну кризу, яка, безсумнівно, є найдраматичнішою за останні двадцять років”.

Ольга Степанова

Recent Posts

Будуть ходити пішки? Чи можуть ухилянти втратити можливість керувати автомобілем

В Україні продовжує тривати загальна мобілізація та воєнний стан. Військовозобов'язаними є чоловіки від 18 до 60 років,…

2 хв. ago

Колишня агентка ЦРУ розповіла, як приховувала від чоловіків, чим заробляє на життя (фото)

Колишня працівниця ЦРУ розповіла, як їй доводилося приховувати свою професію у стосунках. Деталями поділились у виданні Newsweek 1…

6 хв. ago

Заброньованих чоловіків побільшає: Кабмін різко збільшив норми

Міжвідомча робоча група, яка займається організацією мобілізації військовозобов'язаних держслужбовців та співробітників держпідприємств, одержала дозвіл уряду…

8 хв. ago

Усі блакитноокі люди родичі один одного: і взагалі вони мутанти

Українці часто кароокі чи чорноокі. Натомість у США блакитні очі має більш ніж кожна четверта людина. У Великобританії…

9 хв. ago

У США розпочалося будівництво першої «розумної» дороги: які її особливості

Стартап Cavnue розпочав будівництво першої «розумної дороги» в США на тримильній (майже 5 км) ділянці…

11 хв. ago

Король Чарльз ІІІ планує зустріч з онуками в США: деталі

Король Великої Британії Чарльз ІІІ міркує про зустріч з онуками Лілібет та Арчі. Про це пише Mirror.…

24 хв. ago