Повертаються 200 або 300: у Раді розповіли про строк служби та проблеми мобілізації

Громадян України, які не надто мотивовані мобілізуватись, насправді не лякає війна як така. Насправді їх демотивує те, що Верховна Рада відмовилась встановлювати обмежені строки служби й немає варіантів хоча б на деякий час повернутись з фронту і пожити мирним життям. Про те, що думають військові та цивільні про демобілізацію та мобілізацію, народна депутатка та членкиня комітету з нацбезпеки Ірина Фріз розповіла в ефірі “Київ 24”.

Фріз нагадала, що народні депутати у законі про посилення мобілізації, прийнятий весною 2024 року, не згадали про можливість демобілізації. При цьому Кабінет Міністрів запевнив, що над цією ідеєю попрацюють і підготують законопроєкт до жовтня. На думку нардепки, відсутність можливості піти з армії — хоча б тимчасово, у відпуску, або прослуживши, наприклад, 36 місяців — демотивує цивільних, яких “лякає мобілізація”. На її думку, громадяни уникають армії не так через страх армії, як через страх, що вони звідти не вийдуть. Про це ж говорять військові, які думають, що повернуться лише “двохсотими” (мертвими) або “трьохсотими” (пораненими).

“Людей лякає не визначеність. Тому що самі військові говорять в приватних спілкуваннях і в публічних спілкуваннях, що вони можуть звідти повернутися або 200-ими або 300-ими. І це величезний ризик для війська загалом і для держави в цілому”, — пролунало в ефірі.

Нардепка також наголосила, що ідеться навіть не про демобілізацію, а про “чіткий алгоритм звільнення з військової служби”. Вона допускає, що алгоритм може бути різним. Наприклад, можна обговорити пропозицію офіцера ЗСУ Ярослава Галаса зі 128 ОДШб ЗСУ: він написав про річну неоплачувану відпустку для військових. На думку Фріз, парламентарі повинні вести дискусію і щось вирішувати, не чекаючи рішень уряду.

“[Це треба — ред.] рухати й “пушити”, щоб надати нашим військовослужбовцям, їхнім родинам, в тому числі і мобілізованим, хто буде мобілізованим, чітке розуміння, якою має бути військова служба”, — сказала вона.

Ольга Степанова

Recent Posts

Подвійний цінник на комуналку: чому українців знову почали лякати космічними платіжками

Українців лякають космічними платіжками. Невтішні прогнози про зростання комунальних тарифів вже найближчим часом з‘явилися після…

42 секунди ago

Співачка Валерія разом з чоловіком Йосипом Пригожиним, які підтримали війну в Україні, покинули РФ

Російська співачка Валерія та її чоловік, продюсер Йосип Пригожин, покинули Російську федерацію та виїхали за…

7 хв. ago

Яким бачать завершення війни в Україні європейці: оприлюднено дані опитування

Третій рік війни в Україні та деяке просування Росії на полі бою не вплинуло ні на рішучість…

10 хв. ago

Родичі київських чиновників втекли за кордон від мобілізації за допомогою дітей-сиріт

Київські посадовці відправляли своїх близьких родичів за кордон, як супроводжуючих для дітей-сиріт, та дітей позбавлених…

16 хв. ago

Кличку Дубінського та його зустріч у Петербурзі з ГРУшниками підтвердив свідок

Екснардеп Андрій Деркач та колишній "Слуга народу" Олександр Дубінський могли підтримувати зв’язок із Головним управлінням…

23 хв. ago

Chery представила недорогий позашляховик із запасом ходу 1400 км (фото)

Chery представила гібридний кросовер Fulwin T10. Новинка надійде у продаж у Китаї вже з 14…

28 хв. ago