Categories: Погода

У липні буде незвичайна погода: усі синоптики немов змовилися з прогнозом

Другий місяць літа в Україні буде теплішим за норму. Цього року центральний місяць календарного літа почнеться з аномальної спеки. Синоптики розповіли точніше, чого чекати від липня у 2024 році.

Синоптики в Укргідрометцентрі повідомили, що у липні середня місячна температура повітря буде вище за норму, а кількість опадів буде в межах норми

“Середня місячна температура повітря передбачається 20-26°, в Карпатах 16-18°, що на 1.5-2.0° вище за норму”, – повідомили в Укргідрометцентрі. 

За прогнозом синоптиків, місячна кількість опадів очікується 37-93 мм, у Рівненській області та на Прикарпатті 95-113 мм, в Карпатах 131-170 мм, що в межах норми. Згідно з багаторічними спостереженнями синоптиків за погодою в Україні, мінімальна температура у липні становила 1-9° тепла, на півдні Одеської, Херсонської області та в Криму місцями 10-12° тепла, на високогір′ї Карпат 0-1° морозу. А абсолютний максимум температури повітря складав 34-39.9°, у південних, східних, Дніпропетровській областях та в Криму місцями 40-41°, в гірських районах 26-33°.

Як розповіла керівник відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС та НАН України Віра Балабух, що найбільш нестійка погода в Україні буває в липні. Протягом цього місяця спостерігається найбільша повторюваність злив, гроз, граду, шквалів. Тож і цей рік не буде винятком.

А за словами синоптика Укргідрометцентру Діани Кривобок, що схожа температура з останнім тижнем червня збережеться і у перші дні липня. Проте можливі короткочасні дощі.

“Під час опадів трішки буде відчуватися прохолода. Але, якщо дивитися загалом, то зберігатиметься така сама температура”, – розповіла експертка, додавши, що найтеплішим регіоном України традиційно стане південь.

А ось узагальнений прогноз погодних сайтів показує, що липень в Україні очікується неоднаковим у різних регіонах. Найкомфортніша погода – не спекотно і не холодно, з дощами – прогнозується на заході країни. А ось в інших областях – пекуче сонце на небі й опадів набагато менше.

Також за словами синоптика Ігоря Кибальчича, у липні на Україну чекає період спекотної погоди. Експерт зазначив, що цього року центральний місяць календарного літа розпочнеться з аномальної спеки. Вона охопить більшу частину території нашої держави.

“Максимальні денні показники в першій декаді липня можуть сягати позначок +34-39°”, – спрогнозував Кибальчич.

Ігор додав, якщо в західних і північних регіонах спекотна погода надовго не затримається, то центральні, південні та східні перебуватимуть під пекучим сонцем і за відсутності дощів упродовж найближчого тижня, або навіть довше.

Синоптик пояснив, що винуватцем такої спекотної та сухої погоди стане блокувальний синоптичний процес над районами Середньої та Верхньої Волги, пов’язаний із теплим висотним антициклоном. Оскільки він буде малорухомим і локалізуватиметься саме над Східною Європою, складуться сприятливі умови для поступового прогрівання та “застою” повітряної маси, що циркулює в його межах.

Тим часом західні області України перебуватимуть у комфортнішій і менш спекотній повітряній масі з великою кількістю дощів, завдяки динамічнішим процесам в атмосфері та переважанню циклонічної діяльності.

Ольга Степанова

Recent Posts

Люди панікували та кричали: літак під час сильної турбулентності розірвало на частини (відео)

Пасажирський лайнер авіакомпанії Air Europa, що прямував з Іспанії до Уругваю, "розірвало на частини" внаслідок сильної…

2 хв. ago

У вівторок киян знеструмлюватимуть у світло-сірій зоні: світла не буде вже до півдоби

Більш жорсткі умови розподілення електроенергії пов'язані зі спекотною погодою, що встановилася днями в Україні, а…

18 хв. ago

Фінляндія суттєво скорочує кількість притулків для біженців

Міграційне відомство Фінляндії Migri цього літа та восени має намір скоротити кількість місць для розміщення…

22 хв. ago

Юрист пояснив, що працівники ТЦК не можуть робити стосовно громадян

Працівники ТЦК та СП не мають права вчиняти стосовно громадян певні дії. Вони можуть перевіряти у чоловіків…

26 хв. ago

У десяти областях України оголосили штормове попередження (список)

На вівторок, 2 липня, в Україні оголосили штормове попередження. Про це свідчить прогноз Українського гідрометцентру. Негода, за…

29 хв. ago

Із президентів у королі: Байден розкритикував рішення суду щодо Трампа

Рішення Верховного суду США про президентську недоторканність створює "небезпечний прецедент". На практиці воно означає, що Дональд Трамп…

32 хв. ago