Categories: Погода

Зима 2024 здивує українців: синоптики зробили несподіваний прогноз

Лютий мороз чи аномальне тепло? Синоптики привідкрили завісу над тим, якою буде погода взимку в Україні, і, здається, нас чекає щось абсолютно нетипове. Температура може бути досить комфортною, але без похолодань не обійдеться.

Антициклон з Атлантики: що він нам несе

Віра Балабух, завідувачка відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту, попереджає: потужний антициклон спричинить аномальну погоду. Зима очікується теплою, але з сюрпризами.

“В Атлантиці формується потужний антициклон, який, виштовхуючи тепле повітря із субтропіків у бік України, встановить аномальні для зими в нашому кліматичному поясі температури”, — зазначає Балабух.

Тепло з елементами холоду: що каже термометр?

За словами Балабух, середня температура повітря взимку буде на 1-2 градуси вище норми, коливаючись від +5 до -5 градусів. Це означає, що січневі температури можуть бути схожими на листопадові. Але не варто розслаблятися.

“Але це не виключає короткочасних значних похолодань. Взимку 2024-2025 року можливі арктичні вторгнення, які спричинять короткочасні, на два-три дні, значні морози. Загалом зима буде такою ж теплою та м’якою, як і минулого року, з переважанням помірних температур”, — підкреслює вона.

Непередбачувані явища: стратосферне потепління

Метеорологи всього світу говорять про ризик для цієї зими через маловивчене явище — різке стратосферне потепління. Від цього та інших факторів залежатиме, чи прорветься до України арктичне повітря.

Експерти попереджають: прогнозувати складно

Наталія Птуха, речниця Українського гідрометеорологічного центру, також зауважує, що поки що рано робити точні прогнози. Однак тенденції останніх років дозволяють припустити, що зима не буде занадто суворою.

“Друга і третя декади жовтня… Очікуємо, що можуть бути на кілька градусів вище кліматичної норми. Подивимось, по завершенню місяця будемо аналізувати”, — коментує Птуха.

Вона також не виключає можливості затоку холоду та арктичного повітря.

Як не замерзнути? Поради експертів

У такій непередбачуваній ситуації важливо правильно одягатися. Міністерство охорони здоров’я радить дотримуватися принципу багатошаровості. Одягайте кілька тонких шарів одягу, щоб зберегти тепло. Це допоможе впоратися з будь-якими погодними сюрпризами.

Глобальне потепління: наслідки стають все більш відчутними

Ми добре пам’ятаємо, яким спекотним видалось літо цього року. Клімат в Україні та світі суттєво змінюється. Кліматологи повідомляють про рекордні посухи. Зокрема, 2023 рік відзначився цими явищами, пише The Washington Post, посилаючись на доповідь метеорологічного агентства.

Льодовики за останні п’ять десятиліть втратили найбільшу кількість маси. Це може загрожувати водній стабільності для мільйонів людей.

“Підвищення температури призвело до того, що гідрологічний цикл став більш хаотичним і непередбачуваним, виробляючи або занадто багато, або занадто мало води через посухи та повені”, — заявила генеральна секретарка агентства.

Чи буде 2024 рік найспекотнішим

Минулого року світ зіткнувся з найспекотнішим роком за всю історію спостережень. Літо 2023 року також було рекордним. Є побоювання, що 2024 рік може встановити нові температурні рекорди.

У звіті йдеться, що південь США, Центральна та Південна Америка зіткнулися з масштабною посухою та найнижчим рівнем води в Амазонці та озері Тітікака.

Даних за 2024 рік ще немає, але агентство заявило, що надзвичайно спекотне літо, ймовірно, призведе до низького стоку річок цього року. “У багатьох частинах світу ми очікуємо більшого дефіциту води”, — підкреслюють експерти.

Антарктида зеленіє: сигнал тривоги для планети

Глобальне потепління внесло суттєві корективи в екосистеми різних регіонів, включаючи Антарктиду. Там спостерігається стрімке озеленення, про що свідчать дослідження, опубліковані у журналі Nature Geoscience.

Вчені використовували супутникові дані, щоб оцінити швидкість озеленення Антарктичного півострова у відповідь на зміну клімату. Якщо у 1986 році рослинний покрив займав площу в один квадратний кілометр, то у 2021 році — вже майже 12 квадратних кілометрів.

Романчук Микола

Recent Posts

Схоже на підкуп: Ілон Маск обіцяє мільйон доларів щодня за підтримку його петиції

Американський мільярдер та засновник SpaceX Ілон Маск розпочав нову кампанію у переддень президентських виборів у…

1 годину ago

“У ЗСУ криза мотивації”: боєць розповів про виснаження та втрату надії серед військових

Захисник 128-ї окремої гірсько-штурмової бригади Ярослав Галас розповів, що серед бійців ЗСУ дедалі частіше спостерігається…

2 години ago

Війська КНДР в Україні: США та Словенія скликають термінове засідання Радбезу ООН

У понеділок Рада Безпеки ООН збереться на спеціальне засідання для обговорення безпекової ситуації в Україні,…

3 години ago

Впав і вдарився головою: Президент Бразилії скасував поїздку на саміт БРІКС у Росії

Президент Бразилії Луїс Інасіу Лула да Сілва отримав травму у своїй резиденції, ударившись головою. Через…

3 години ago

Санду лідирує на президентських виборах у Молдові: ЦВК підрахувала понад 50% голосів

У Молдові завершилося голосування на президентських виборах та референдумі щодо євроінтеграції, а Центральна виборча комісія…

3 години ago

Аеропорт у Новій Зеландії ввів обмеження на довгі обійми пасажирів

Аеропорт Дунедін у Новій Зеландії викликав справжній шквал емоцій та дискусій у мережі через новий…

3 години ago