Categories: Погода

Смертоносна спека спопеляє міста на чотирьох континентах: учені б’ють на сполох

Смертоносна спека охопила міста на чотирьох континентах. Рекордні температури останніми днями, імовірно, стали причиною сотень, якщо не тисяч, смертей в Азії та Європі. Про це повідомляє Reuters.

У Саудівській Аравії близько двох мільйонів мусульманських паломників завершують хадж до Великої мечеті в Мецці. Однак сотні людей загинули під час мандрівки за температури вище +51 градуса.

Водночас країни Середземномор’я пережили ще один тиждень високих температур, які сприяли виникненню лісових пожеж: від Португалії до Греції та вздовж північного узбережжя Африки в Алжирі.

У Сербії метеорологи прогнозують температуру близько +40. Органи охорони здоров’я оголосили червоний рівень небезпеки і рекомендували людям не виходити на вулицю.

У Чорногорії, де органи охорони здоров’я також попередили людей про необхідність залишатися в тіні до пізнього вечора, десятки тисяч туристів прагнуть освіжитися на пляжах уздовж Адріатичного узбережжя.

На сході США вже четвертий день поспіль спостерігають тепловий купол – явище, що виникає, коли сильна система високого тиску затримує гаряче повітря над регіоном, не даючи прохолодному повітрю проникати всередину.

В індійському Нью-Делі зареєстрували найтеплішу ніч за останні 55 років: о першій годині ночі індійська обсерваторія повідомила про температуру +35,2. У країні зареєстровано понад 40 000 ймовірних випадків теплового удару і 110 підтверджених смертей.

Вночі температура зазвичай знижується, але вчені кажуть, що зміна клімату призводить до підвищення нічних температур. У багатьох частинах світу ночі теплішають швидше.

За даними Всесвітньої метеорологічної організації, з імовірністю 86% один із наступних п’яти років затьмарить 2023 рік і стане найспекотнішим за всю історію спостережень.

Зміна клімату робить теплові хвилі частішими, інтенсивнішими та тривалішими.

Учені кажуть, що теплові хвилі посилюватимуться, якщо світ продовжить збільшувати викиди, що сприяють потеплінню клімату.

В Україну повертається спека – що відомо

За прогнозом синоптикині Наталки Діденко, уже 22 червня температура в Україні знову підвищиться. Стовпчики термометрів можуть із суботи підніматися до +28…+32, на півдні та сході місцями до +34 градусів.

Ольга Степанова

Recent Posts

Росія виключить “Талібан” зі списку терористів

У МЗС РФ повідомили про завершення правової роботи над виключенням "Талібану" зі списку терористів. Про…

9 хв. ago

Економічне бронювання в Україні: коли запрацює та яких змін очікувати

В Україні запроводять модель економічного бронювання. Наразі розглядають три моделі, рішення про це вже ухвалено - повідомив нардеп…

17 хв. ago

Щоб не було лиха: обов’язково робіть це перед кожною поїздкою на авто восени

Осінь є особливими проблемами для водіїв, оскільки нижчі температури, слизькі дороги і скорочений світловий день…

28 хв. ago

Шахрай-залицяльник виманив у українки 140 тисяч гривень: як йому це вдалося

Для жительки Рівненської області знайомство з чоловіком у соцмережі закінчилось втратою чималої суми грошей. Вона…

37 хв. ago

Експерти обрали головний колір 2025 року: ідеї, що надихають, для всіх сезонів

Агентство WGSN та його дочірня компанія Coloro представили основний колір 2025 року – темно-синій відтінок Future Dusk,…

45 хв. ago

Готуються до ядерного удару? В Росії пройшли дивні навчання

В Росії 4 жовтні відзначають день цивільної оборони, тому в багатьох містах пройшли навчання, але…

52 хв. ago