Categories: Погода

Перший сніг: в Укргідрометцентрі розповіли, коли його можуть побачити українці

В перших числах листопада може утворитися циклон, який принесе дощ, подекуди з мокрим снігом. Про це під час брифінгу розповіла Наталія Птуха, речниця Українського гідрометеорологічного центру.

Вона розповіла, що поточне зниження температури в Україні спричинене приходом антициклону, надходженням холодної повітряної маси з північних широт.

“У більшості регіонів України зараз відчутне зниження температури і також заморозки. Заморозки у нас в нічні години І-го і ІІ-го рівнів небезпечної. Це означає, що як на ґрунті, так і в повітрі вони можуть бути. Ось ці найближчі дві ночі у нас будуть досить інтенсивні ці заморозки”, – сказала експерт.

Птуха додала, що може йтися про 0…-5 градусів у різних регіонах України. Оминуть заморозки хіба що південний схід України в найближчу ніч. Але надалі заморозки не очікуються лише на узбережжі морів, йдеться про ніч на 20 жовтня.

“Починаючи з третьої декади жовтня в нас певне підвищення температури все ж таки може бути. Принаймні десь з 22 числа буде певна зміна конфігурації баричних утворень на території України і, відповідно, вже буде зміна повітряних мас”, – сказала вона.

Так, синоптик додала, що не йдеться про якісь дуже відчутні зміни, але очікується, що вже не буде нічних заморозків, а якщо вони і будуть, то лише на поверхні ґрунту і досить локально.

Нічна температура буде тоді утримуватися вже трішки вище: +2…+7, до +8. А денна з 22 жовтня у більшості регіонів буде +11…+16 градусів. “Тобто, в принципі, для жовтня це досить комфортні показники температури”, – розповіла Птуха.

Водночас наприкінці жовтня вже будуть певні перебудови синоптичних процесів через надходження атмосферних фронтів. “Але починаючи, як зараз є погода, і принаймні до 30 числа у нас буде утримуватися погода без опадів і свіженьке повітря. Зараз – прохолодне, навіть із заморозками. Потім трішечки воно буде теплішати”, – сказала експерт.

На запитання, коли очікувати на сніг у різних регіонах України, не враховуючи Карпати, де сніг вже випав, синоптик зазначила, що в найближчій перспективі не очікуються такі опади, щоб утримувався тривалий сніговий покрив:

“До кінця жовтня взагалі в нас без опадів. А якраз таки в перших числах листопада вже буде зміна синоптичної ситуації і там дійсно може на території України, за розрахунками, які є на сьогодні, утворитися циклон. І він може вже принести опади принаймні змішаної фази: це, тобто, дощ, подекуди з мокрим снігом”.

Говорячи про опалювальний сезон, Птуха зауважила, що в останні роки він скоротився на 10-15 днів, зокрема тому що восени початок опалювального сезону відтерміновується через продовження теплого періоду.

Романчук Микола

Recent Posts

Зеленський назвав моделі економічного бронювання несправедливими

Президент України назвавши несправедливими моделі економічного бронювання, запропоновані Мінекономіки. Про це він повідомив під час…

6 години ago

Автомобілі, які продаються найгірше: експерти назвали проблемні моделі

Продаж уживаного автомобіля часто перетворюється на справжній квест, і іноді власники стикаються з неприємними несподіванками.…

6 години ago

На Марсі вчені знайшли «висушену людську голову»: подробиці знахідки (фото)

Марсохід Perseverance зафіксував об'єкт, що нагадує висушену людську голову, яка, здається, розкладається і відокремлена від тіла.…

6 години ago

Новий скандал: у курятині для ЗСУ знайшли медичне приладдя

У закупленій для постачання українській армії замороженій курятині виявили медичну голку, яка знаходилася в захисному…

7 години ago

Школярів за розмови російською на перервах очікують штрафи до 1700 грн

В Україні з’явився новий скандальний законопроєкт, що забороняє використання російської мови у школах навіть під…

7 години ago

Трамп завищував ціни у своєму готелі: Секретна служба платила у три рази більше

Новий скандал навколо Дональда Трампа: його готель у Вашингтоні, під час президентства, нібито завищував ціни…

7 години ago