Categories: Погода

Еколог роз’яснив причини паводків в Європі й аномального тепла в Україні

Причини паводків у кількох центрально європейських країнах на тлі аномально теплої осені в Україні мають чіткі пояснення. Про це експерт Мережі захисту національних інтересів АНТС Олег Листопад сказав в ефірі Українського радіо.

Зокрема, експерт пояснив, що нині відбувається з погодою і чому в Україні аномально тепла осінь, а у Польщі та Чехії повені.

Він сказав, що немає нічого надзвичайного у тому, що стаються рясні опади, але питання полягає у готовності місцевої влади до таких явищ.

“Нічого дивного в паводках немає. Так само як і в якомусь посушливому періоді… Згадаємо, що і в наших західних областях не так давно теж були паводки. Нічого в цьому особливого немає. Питання у тому, наскільки ці явища сильні, і наскільки часто вони відбуваються. Ось це вже наслідки того, що називають фахівці зміною клімату, коли глобальна середньостатистична температура збільшується, а вона збільшується через те, що в атмосферу потрапляють парникові гази, тобто в атмосфері збільшується кількість вуглецю, вуглекислого газу, і через це атмосфера нагрівається”, – сказав Листопад.

У цьому зв’язку, фахівець наголосив, що чим більше вологи може назбиратися в атмосфері, тим більше опадів може випасти одночасно.

За його словами, на європейські терени прийшов циклон, і тому випала така велика кількість опадів.

Також він розповів, що в Європі існують так звані “червоні лінії”.

“Для подій, які трапляються з такою великою силою раз на 50 років, приблизно зрозуміло, куди може піднятися вода – ці умовні лінії накреслені на картах, і хто будується нижче цих ліній, ніяких компенсацій від держави він не отримає. І ніяка фірма страхувати, якщо й буде, то під такі відсотки, що власник такої нерухомості не захоче страхуватися”, – зазначив він.

Крім того, фахівець сказав, що ДСНС в Україні до 2024 року мала би розробити такі “червоні лінії”.

Також, він пояснив причини аномально теплої осені в Україні.

Листопад підкреслив, що є два способи реагування на зміну клімату.

Перший спосіб стосується боротьби зі зміною клімату, а другий – адаптування до цих змін.

“Зменшувати викиди, зменшувати використання викопного палива. Зупинити війну, зокрема в Україні, тому що горять нафтобази, горять ліси через обстріли і т.д. Витрачаються кошти на те, щоби зупинити зміну клімату”, – сказав експерт.

За його словами, українські екологи на усіх майданчиках доносять цю думку. Але, стосовно закінчення війни, експерт наголосив, що Україні треба надати максимально зброю, накласти максимально санкції на Росію і змусити Росію заплатити за заподіяну шкоду довкіллю.

Фахівець сказав, що вже не вперше в Україні спостерігається така тепла осінь, і зокрема, згадав про 2020-й рік. За його словами, тоді осінь була “ще гірша”, а опісля неї була малосніжна зима. Потім Державне агентство з водних ресурсів обмежувало водокористування. Зокрема, для енергетиків були обмеження, не вистачало води навіть у водосховищах. Пожежі, які сталися у 2020 році, були жахливими.

Ткаченко Валентина

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

2 години ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

2 години ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

2 години ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

3 години ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

3 години ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

3 години ago