Categories: Погода

“Розпечений купол” спричинить різке підвищення температури: у небезпеці мільйони людей

Вчені більше не лякають кліматичною кризою, яка обрушиться на планету в майбутньому — вона вже тут і світ зіткнувся з екстремальними хвилями спеки, посухи та лісових пожеж. Останні 12 місяців виявилися найспекотнішим періодом за весь час спостережень — щомісяця вчені фіксували все нові температурні рекорди, пише Science Alert.

Тепер дослідники попереджають, понад 260 мільйонів людей зіткнутися з екстремальними температурами впродовж наступного тижня — усьому виною перша значна хвиля спеки, яка вже б’є рекорди на північному сході США.

За даними Національної метеорологічної служби (NWS), тривалість цієї хвилі тепла є значною і потенційно, як вважають науковці, вона може стати найтривалішою за останні десятиліття, принаймні в деяких регіонах.

Очікується, що тепловий купол переміститься на схід від Великих озер у бік Нової Англії та принесе із собою температуру до 41°C. Навряд чи варто очікувати перепочинку і в нічний час доби — передбачається, що після заходу сонця температура триматиметься на рівні близько 20 °C.

Відомо, що тепловий купол утворюється, коли атмосферні системи високого тиску зависають над однією областю протягом тривалого періоду часу, тим самим утримуючи під собою тепле повітря. Дослідники зазначають, що нинішня теплова пастка, яка ось-ось обрушиться на Штати, настане незвично рано і, ймовірно, триватиме досить довго, щоб спричинити посуху.

За словами дослідників, сукупність таких чинників, як раннє настання, тривалість, велика кількість сонячного світла і відсутність прохолоди навіть у нічний час, збільшують небезпеку цієї хвилі спеки. Вчені пророкують, що міста в Нью-Йорку, Массачусетсі, Пенсільванії, Огайо, Іллінойсі, Індіані, Міссурі та Мічигані зіштовхуються з надзвичайним ризиком, де будь-хто, хто не має доступу до охолодження або гідратації, може зіткнутися з серйозними проблемами зі здоров’ям.

У найуразливішому становищі опиняться жителі міських районів, які, як вважають вчені, зіткнутися з екстремально спекотним явищем через ефект острова тепла, спричиненого матеріалами, що утримують тепло і використовуються під час будівництва доріг, та іншою рослинністю. Свою лепту в період неймовірної спеки також внесе і відсутність рослинності.

Прогнозований ризик спеки на 20 червня 2024 р. із зазначенням зон помірного ризику (помаранчевий), великого ризику (червоний) та екстремального ризику (фіолетовий) Фото: National Weather Service

Як захистити себе в екстремальну спеку

У результаті експерти радять за можливості залишатися вдома. Якщо виходу на вулицю не уникнути, слід пити більше води та часто відпочивати. Також слід звертати увагу на ознаки теплового стресу, а саме:

  • млявість;
  • тунельний зір;
  • запаморочення;
  • задишка.

Науковці просять звертати увагу на ці ознаки у себе, близьких та оточення. За потреби слід звернутися по медичну допомогу.

Ольга Степанова

Recent Posts

The Economist: Сонце до 2040 року стане основним джерелом енергії людства

Аналітики дослідили темпи розвитку сонячної енергетики та дійшли висновку, що вона займе провідне місце серед…

7 хв. ago

У столичному готелі знайдено мертвим аташе посольства США

У київському готелі Hilton було знайдено тіло померлого аташе посольства Сполучених Штатів. Про це повідомляє  NV. Тіло…

10 хв. ago

Чи знизять в Україні призовний вік до 21 року: що говорять у Зеленського

В Україні не планують знижувати мобілізаційний вік до 21 року. За словами радника голови Офісу президента Михайла…

11 хв. ago

Податкова матиме інформацію про стан банківських рахунків українців за кордоном

Державна податкова служба України отримала позитивну оцінку Глобального форуму ОЕСР щодо зрілості системи управління інформаційною…

12 хв. ago

“Через 7-10 днів противник увійде в місто”: експерт розповів, що ЗСУ втратять Торецьк

Російські окупанти активно просуваються у бік Торецька. Проте Сили оборони ще мають можливості утримати місто. Про…

20 хв. ago

Другий за кілька тижнів: фермер знайшов алмаз вагою 6,65 карата (фото)

21 червня Дешрадж Адівасі та його дружина знайшли алмаз вагою 6,65 карата на орендованій землі…

24 хв. ago