Categories: Погода

Діставайте пуховики: погода в Україні готує сюрпризи

Приготуйтеся до холоду, бо осінь в Україні вирішила різко змінити настрій. Наступні кілька днів по всій країні прогнозують справжні заморозки. Український гідрометцентр попереджає: вже за три ночі більшість регіонів скує “мінус”, а земля встигне вкритися морозним нальотом.

Від дощів до морозів

Цього тижня дощі потроху відступають, звільняючи місце антициклону. Синоптики прогнозують, що атмосферні фронти, які приносили опади, починають покидати Україну, поступаючись холодному повітрю. Як повідомляє синоптикиня Українського гідрометцентру Наталія Птуха, вночі на нас чекають заморозки, і не лише на ґрунті, а й у повітрі. Першими відчують цей холод західні області вже в ніч на 16 жовтня, а на 17-18 жовтня прохолодна хвиля накриє більшу частину країни.

Західний антициклон — головний винуватець

“Надходить прохолодніша повітряна маса, що разом із антициклоном, який з’явиться над Україною, витісняє дощі й забезпечить прояснення. Це призведе до зниження нічних температур до 0…-3 градусів”, — розповідає Птуха. Найпрохолодніші ночі чекають Карпати, де температура вже опускається до 0 градусів, а незабаром знизиться до -3.

Київ теж не уникне холодів

У столиці ситуація не краща — з 17 жовтня синоптики прогнозують заморозки на рівні 0…-2 градуси. Вдень буде не надто тепліше — до +12 градусів. Але опалювальний сезон у Києві вже стартував: з 14 жовтня підключили тепло для шкіл, лікарень та дитячих садочків. Житлові будинки підключатимуть, коли середньодобова температура триматиметься на рівні +8 градусів.

Карпатська зима вже тут

Поки в низинах лише готуються до морозів, у Карпатах уже панує справжня зима. За даними ДСНС, сніг вкрив вершини гір на початку жовтня, місцями його товщина сягала 13 сантиметрів. Туристам порадили відкласти подорожі до кращих часів — найближчими днями погодні умови для гірських походів залишатимуться складними.

Що далі?

Невелика надія на потепління з’явиться після 19 жовтня, коли антициклон почне слабшати. Вже з 20 жовтня температура поступово підніметься до +2…+8 градусів, і нічні заморозки мають припинитися.

Штормове попередження

Рятувальники Франківщини попереджають про штормове попередження: сильні заморозки очікуються 16-18 жовтня у повітрі та на землі. Синоптикиня Наталка Діденко зазначає, що це не останні холодні ночі — заморозки можуть протриматися ще кілька днів, зокрема на заході та півночі України.

Ткаченко Валентина

Recent Posts

Ціна на електроенергію може зрости ще вдвічі — заява нардепа

В Україні триває підготовка енергетичної системи до зими. Через російські атаки з 27% теплової електроенергії…

6 хв. ago

Німецькі винищувачі перехопили літак РФ над Балтійським морем

Німеччина підняла винищувачі в повітря через російський розвідувальний літак Іл-20, який увійшов у міжнародний повітряний простір над Балтійським морем. Про…

14 хв. ago

Стати багатою та успішною: який рецепт для України пропонують нобелівські лауреати-2024

Нобелівські премії зазвичай сприймаються як щось дуже абстрактне. Економіст Тимофій Милованов, аналізуючи роботу нинішніх лауреатів…

22 хв. ago

Чоловік спробував зарядити телефон від “сонячного” капелюха EcoFlow: що вийшло (фото)

Оглядач техніки Джон Веласко протестував капелюх EcoFlow Power Hat, намагаючись зарядити від нього свій смартфон Samsung…

33 хв. ago

Чоловік, якого звільнили 15 років тому, домігся величезної компенсації за наднормову роботу

Федеральний суд Швейцарії зобов'язав роботодавця, який звільнив працівника 15 років тому, виплатити йому гроші за…

42 хв. ago

Люди висадяться на Місяць у Prada: модний дім презентував новий скафандр (фото)

Дизайн скафандра Axiom Extravehicular Mobility Unit (AxEMU) вперше представили на Міжнародному конгресі астронавтів у Мілані.…

50 хв. ago