Categories: Погода

Циклон “Борис” вже втрачає свою силу: синоптикиня розказала, як зміниться погода в Україні

Циклон “Борис”, що спричинив потужні зливи в Європі, вже втрачає свою силу. Про це розповіла синоптикиня Укргідрометцентру Наталія Птуха в ефірі Київ24.

За її словами, багато дослідників називають нинішні повені у центральній Європі аномальною погодою. 

“Такі процеси раз на 50 років можуть бути. Такої інтенсивності і з такими збитками”, – зазначила вона.

Водночас Птуха пояснила синоптичний процес, що склався.

“Це процес, коли циклон знаходився над територією Європи, але, в той же час, над північним сходом від території України розташувався потужний антициклон і він блокує. Тому цей циклон не мав змоги нікуди особливо рухатися. І це поле низького тиску залишилося заблокованим і не могло просуватися ні на північ, ні на захід. Тому що над заходом Європи теж розташовувалось поле високого тиску. І склалася ситуація так, що він кілька днів крутився на одному місці. На додачу зайшло холодне повітря з північних широт і тому маємо ось такі наслідки”, – сказала синоптикиня. 

Птуха зауважила, що стихія поступово припиняє вирувати, циклон втрачає вже свою силу. 

“Пік був вже. Він на вихідні дні припав. І зараз вже буде поступово зменшуватись інтенсивність і кількість опадів. Якщо говорити про територію України, то сьогодні ще можуть бути помірні дощі. По західних областях. Але їх інтенсивність і площа охоплення буде значно меншою. По Європі також поступово зменшиться. Але сьогодні і впродовж наступних кількох днів будуть окремі, залишкові процеси, а потім вже поле високого тиску – антициклон з півночі, північного сходу повністю витисне ці всі фронтальні системи. На території України вже з середи у всіх областях буде без опадів. Тому що зараз в нас столиця без опадів, північні області, східні, центральні, лівобережжя переважно, без  опадів зараз. Але з середи вже по всій території України буде погода без опадів”, – прогнозує вона. 

За словами представниці Укргідрометцентру, сніг, що зараз випав у Європі, – це “точкова історія”. Водночас Птуха зауважила, що у вересні можуть бути мінливі синоптичні процеси, зокрема може надійти знову тепла повітряна маса. 

“Це осінь. Це перехідний сезон. І тут ще можуть бути всі прояви погоди як літнього характеру, так і зимового. Звичайно, трошки ранувато, але для Альп таке (сніг) інколи трапляється навіть і у вересні”, – сказала синоптикиня.

Що відомо про циклон “Борис”

Циклон “Борис” уже приніс величезну кількість дощів у Центральну та Східну Європу. Потерпає від стихії низка країн. Як повідомляють ЗМІ, Унаслідок повені в Польщі вже потонула одна людина, в Румунії загинуло п’ятеро, кількох громадян Чехії оголосили зниклими безвісти. 

У низці областей України на суботу оголошували підвищений рівень небезпечності. Зокрема, в Карпатах та на Закарпатті – ІІ рівень через значні дощі, а у західних, Вінницькій та Одеській областях попереджали про значні дощі та грози, через що оголошено I рівень небезпечності.

15 вересня майже по всій Україні також було оголошено підвищений рівень небезпечності через негоду.

Перед вихідними, 13 вересня над Чорним морем в Одесі побачили смерч. Величезний “хобот” намагався “дотягнутися” до поверхні води. Атмосферний вихор побачили відпочивальники на пляжі “Відрада”.

Коломієць Надія

Recent Posts

Казкове альпійське місто назвали найбільш трендовим зимовим напрямком Європи цього року

Австрійське місто Зальцбург, розташоване в оточенні Альпійських гір, визнали найбільш трендовим напрямком для відвідування в зимовий…

1 секунда ago

Українці на межі: розкрито страшну статистику психічних розладів серед громадян

З початку повномасштабної війни психологічний стан українців досяг критичної точки. За словами Сергія Калінчука, керівника…

2 хв. ago

Учені створять найпотужніший генератор енергії на Землі: як і де він запрацює

У 2024 році почнуть роботу всі чотири реактори ядерного генератора "Барака" в Дубаї. Очікується, що…

5 хв. ago

Брат Кейт Міддлтон розповів, як вона змінилася після зустрічі з Вільямом

Брат Кейт Міддлтон у своїх нових мемуарах розповів про її стосунки з принцом Вільямом. Про…

7 хв. ago

У Росії почнуться проблеми зі снарядами на Курщині: Дикий про удар по складу в Торопці

Курське угруповування росіян повністю забезпечувалося боєприпасами зі складу у Торопці Тверської області, який напередодні уразили Сили оборони…

8 хв. ago

Що буде з мобільним зв’язком в Україні під час блекаутів: мобільні оператори розповіли

В Україні мобільним операторам доручили обладнати станції зв'язку так, щоб у користувачів було до 10…

10 хв. ago