Categories: Погода

Циклон “Борис” вже втрачає свою силу: синоптикиня розказала, як зміниться погода в Україні

Циклон “Борис”, що спричинив потужні зливи в Європі, вже втрачає свою силу. Про це розповіла синоптикиня Укргідрометцентру Наталія Птуха в ефірі Київ24.

За її словами, багато дослідників називають нинішні повені у центральній Європі аномальною погодою. 

“Такі процеси раз на 50 років можуть бути. Такої інтенсивності і з такими збитками”, – зазначила вона.

Водночас Птуха пояснила синоптичний процес, що склався.

“Це процес, коли циклон знаходився над територією Європи, але, в той же час, над північним сходом від території України розташувався потужний антициклон і він блокує. Тому цей циклон не мав змоги нікуди особливо рухатися. І це поле низького тиску залишилося заблокованим і не могло просуватися ні на північ, ні на захід. Тому що над заходом Європи теж розташовувалось поле високого тиску. І склалася ситуація так, що він кілька днів крутився на одному місці. На додачу зайшло холодне повітря з північних широт і тому маємо ось такі наслідки”, – сказала синоптикиня. 

Птуха зауважила, що стихія поступово припиняє вирувати, циклон втрачає вже свою силу. 

“Пік був вже. Він на вихідні дні припав. І зараз вже буде поступово зменшуватись інтенсивність і кількість опадів. Якщо говорити про територію України, то сьогодні ще можуть бути помірні дощі. По західних областях. Але їх інтенсивність і площа охоплення буде значно меншою. По Європі також поступово зменшиться. Але сьогодні і впродовж наступних кількох днів будуть окремі, залишкові процеси, а потім вже поле високого тиску – антициклон з півночі, північного сходу повністю витисне ці всі фронтальні системи. На території України вже з середи у всіх областях буде без опадів. Тому що зараз в нас столиця без опадів, північні області, східні, центральні, лівобережжя переважно, без  опадів зараз. Але з середи вже по всій території України буде погода без опадів”, – прогнозує вона. 

За словами представниці Укргідрометцентру, сніг, що зараз випав у Європі, – це “точкова історія”. Водночас Птуха зауважила, що у вересні можуть бути мінливі синоптичні процеси, зокрема може надійти знову тепла повітряна маса. 

“Це осінь. Це перехідний сезон. І тут ще можуть бути всі прояви погоди як літнього характеру, так і зимового. Звичайно, трошки ранувато, але для Альп таке (сніг) інколи трапляється навіть і у вересні”, – сказала синоптикиня.

Що відомо про циклон “Борис”

Циклон “Борис” уже приніс величезну кількість дощів у Центральну та Східну Європу. Потерпає від стихії низка країн. Як повідомляють ЗМІ, Унаслідок повені в Польщі вже потонула одна людина, в Румунії загинуло п’ятеро, кількох громадян Чехії оголосили зниклими безвісти. 

У низці областей України на суботу оголошували підвищений рівень небезпечності. Зокрема, в Карпатах та на Закарпатті – ІІ рівень через значні дощі, а у західних, Вінницькій та Одеській областях попереджали про значні дощі та грози, через що оголошено I рівень небезпечності.

15 вересня майже по всій Україні також було оголошено підвищений рівень небезпечності через негоду.

Перед вихідними, 13 вересня над Чорним морем в Одесі побачили смерч. Величезний “хобот” намагався “дотягнутися” до поверхні води. Атмосферний вихор побачили відпочивальники на пляжі “Відрада”.

Коломієць Надія

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

2 хв. ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

3 хв. ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

5 хв. ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

15 хв. ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

17 хв. ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

18 хв. ago