Categories: Погода

Нестерпна 13-місячна спека на Землі закінчилася – що станеться з погодою

З червня 2023 року по червень 2024 року температура повітря та води на поверхні океану була в середньому на чверть градуса Цельсія вищою за рекорди, встановлені лише кілька років тому. Але вже в липні 2024 року температура повітря була трохи нижчою, ніж у попередньому липні (на 0,04°C, з мінімальним відривом), згідно з даними Служби зміни клімату ЄС Copernicus, повідомляє ScienceAlert. Тож можна говорити про закінчення смуги рекордної спеки.

Що буде далі? Наразі ж ймовірний сценарій полягає в тому, що глобальні температури будуть коливатися в районі 1,4°C протягом кількох років, доки наступна подія Ель-Ніньо не підштовхне потепління вище 1,5°C. Це може статися на початку 2030-х років. Паризька угода про зміну клімату зобов’язала світ докласти всіх зусиль для обмеження глобального потепління до 1,5°C. Але перехід відбувається недостатньо швидко, а нові інвестиції в нафтові вишки та газові родовища все ще продовжуються.

Заголовки про рекордні глобальні температури, ймовірно, повернуться. Втім людство має працювати над тим, щоб врятувати себе і планету.

Що спровокувало рекордну спеку

Глобальне потепління не відбувається плавно – на цьому шляху є злети й падіння. Нині ця смуга рекордної спеки скінчилася. Проте це не зменшує зростаючої загрози зміни клімату через нестримне спалювання викопного палива в промислових масштабах. Ця тенденція продовжуватиме підвищувати температуру планети, доки людство не стабілізує клімат.

Поступово теплішою стає і зима. Так, найтепліша глобальна температура повітря, зареєстрована в грудні 2023 року, була на 1,78°C вищою за середню температуру грудня доіндустріального періоду і на 0,31°C вищою за попередній рекорд.

За більшою частиною злетів і падінь стоїть явище Ель-Ніньо – це реорганізація води на величезних просторах Тихого океану, що підвищує температуру повітря на всій поверхні Землі, а не лише над океаном. Умови Ель-Ніньо мають тенденцію повторюватися через три-сім років, на зміну йому приходить Ла-Нінья, з тенденцією до зниження глобальної температури. 

Тепла фаза Ель-Ніньо цього циклу почалася рік тому, досягла свого піку приблизно в кінці 2023 року і зараз має нейтральну тенденцію, тому смуга спекотних рекордів припинилася. Крім того, Сонце перебуває у фазі свого 11-річного циклу сонячних плям і випромінює трохи більше енергії на Землю. Це також сприяло спекотним рекордам. 

Загрозливі тенденції зміни клімату

Оскільки зараз Тихий океан, швидше за все, повернеться до умов Ла-Нінья, глобальні температури знижуватимуться, але, ймовірно, не до рівнів, які спостерігалися до 2023-2024 років. Велика подія Ель-Ніньо б’є нові рекорди та встановлює вищу норму для глобальної температури. Так, в роки Ель-Ніньо часто спостерігається масова смертність на рифах по всьому світу, риба гине, а корали намагаються адаптуватися до екстремальних температур. Так виглядає загрозлива тенденція зміни клімату. Люди теж відчувають це на собі – через лісні пожежі, аномальні урагани та зливи, нечувану спеку. 

Ольга Степанова

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

3 години ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

3 години ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

3 години ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

3 години ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

3 години ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

3 години ago