Categories: Погода

Україну охопила погодна протифаза: синоптик пояснив, до чого готуватись

Наразі в Україні встановилася класична погодна протифаза. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив черкаський синоптик Віталій Пстригань.

За його словами, у західній частині України вже триває метеорологічна осінь з її “типовими атрибутами”: хмарність, холод та періодичні дощі. І зовсім інша погода на решті території, де досі триває метеорологічне літо: сонячно, сухо та тепло. 

Він пояснив, що причина таких різних погодних умов – це домінування циклонічної діяльності на західній частині України, куди ринув потік повітря з Арктики, та блокуючого антициклону зі сходу, де переважають південні повітряні потоки. 

За прогнозом синоптика, наразі в атмосфері намітилася перебудова синоптичних процесів. На вихідних атмосферні фронти південного західного циклону Finny принесуть дощі та грози, зокрема, і на Черкащину. А на початку нового робочого тижня вже домінуватиме нестійка з короткочасними дощами погода з аномально високим температурним фоном.

Потепління в Україні

За даними Укргідрометцентру, на заході України очікується потепління, а на решті території ще збережеться майже літнє тепло.

За словами синоптикиня Наталії Птухи, практично протягом усієї першої декади жовтня в Україні відбуватиметься певне підвищення температури. Заморозків на заході України вже не очікується.

Коломієць Надія

Recent Posts

Кому вигідна відставка Буданова і до чого тут Сирський – відповідь експерта

Чутки про ймовірне звільнення керівника ГУР Кирила Буданова могли запустити його опоненти, які прагнути займати цю посаду.…

3 хв. ago

До школи за новими правилами: кому заборонять навчатись дистанційно

З 1 вересня 2025 року українські учні, які стали вимушеними переселенцями через російську агресію, отримають…

12 хв. ago

У Конго перекинулося судно з майже 300 пасажирами на борту (відео)

Щонайменше 78 людей потонули в озері Ківу на сході Демократичної Республіки Конго унаслідок перекидання човна…

21 хв. ago

Небезпечний тренд серед дітей у мережі: омбудсмен дав пораду батькам

У соцмережах набирає популярності новий небезпечний флешмоб – діти на камеру вдихають пари побутових токсичних речовин, що  може бути…

29 хв. ago

Гепатит і ВІЛ не перешкода: хвороби, з якими беруть в армію

Нещодавні зміни у законодавстві України щодо мобілізації внесли корективи у процедуру визначення придатності до військової…

38 хв. ago

ЄС запроваджує п’ятирічне додаткове мито на електромобілі з Китаю

Європейський союз сьогодні, 4 жовтня, підтримав запровадження мита на електромобілі з Китаю. Його розмір подекуди…

47 хв. ago