Categories: Погода

Синоптики розповіли, коли прийде справжнє похолодання

Перший місяць осені почнеться з аномально теплої та сухої погоди, однак в третій декаді вересня вже прогнозуються заморозки.

Такий прогноз дав відомий український метеоролог Ігор Кібальчич.

Як прогнозує Кібальчич, у вересні 2024 року перехід від метеорологічного літа до метеорологічної осені (коли середньодобова температура стійко опускається нижче +15 °С) відбудеться не раніше третьої декади вересня. Метеорологічне літо ще триватиме цілий місяць на півдні України та на Закарпатті. Тому він передбачає, що середньомісячна температура повітря на переважній частині України триматиметься в межах +15…+20 °С, а у Карпатах +13…+14 °С, що приблизно на 1,5 – 2 °С вище за кліматичну норму.

Та вже у другій половині вересня в Україну прийде похолодання через розвиток висотної улоговини над Північною та Центральною Європою та її поступове переміщення на схід.

“На тлі таких змін температура повітря в Україні відчутно знизиться і наблизиться до середньої багаторічної норми. У процесі похолодання зросте ймовірність опадів”, – пише у своєму блозі Кібальчич.

Попри це кількість опадів у вересні буде недостатньою, тож очікувати сильних дощів не варто.

“Найбільші ризики дефіциту опадів будуть спостерігатися в північних та східних регіонах, де вже станом на кінець серпня фіксується сильна і тривала посуха, що призводить до в’янення багатьох рослин і сільськогосподарських культур, а деякі породи дерев та кущів зовсім на межі усихання”, – пише метеоролог.

А от вже в третій декаді вересня в Україні вдарять заморозки.

“Виникнення перших заморозків може спостерігатися лише у третій декаді вересня переважно у північно-західних областях (особливо, на Поліссі), а також у високогірній частині Карпат”, – прогнозує Кібальчич.

Лисенко Катерина

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

3 години ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

3 години ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

3 години ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

3 години ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

3 години ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

3 години ago