Categories: Погода

Бурі, смерчі та посухи: яка погода буде в Україні у найближчі десятиліття

Останніми роками світові кліматичні зміни стають усе більш відчутними, і Україна не стала винятком. Тривалий час наша країна залишалася в комфортних кліматичних умовах, що дозволило уникнути деяких негараздів, з якими стикалися інші регіони. Проте ці зміни вже не можна ігнорувати.

Очільниця лабораторії прикладної кліматології Українського гідрометеорологічного інституту Світлана Краковська зазначила, що українці почали відчувати вплив зміни клімату дещо пізніше за інших. Втім, наслідки цього вже стають помітними.

Окрім рекордних температур, які регулярно фіксують в різних областях України, збільшилася частота екстремальних погодних явищ: бурі, смерчі, повені та засухи. Вони завдають значних збитків як економіці країни, так і повсякденному життю людей. За прогнозами, ці явища лише посилюватимуться з часом.

До 2040 року середньорічна температура повітря в Україні може зрости на 1 градус, а до кінця століття — на 2-4 градуси, залежно від обсягів викидів парникових газів. Це означає, що літня спека ставатиме більш інтенсивною і тривалою, а зими — м’якшими. Морозні дні стануть рідкістю, а кількість зимових опадів значно зменшиться.

Зміни в кліматі матимуть як позитивні, так і негативні наслідки для України. З одного боку, подовження вегетаційного періоду дозволить підвищити ефективність сільського господарства, зокрема збирати кілька врожаїв за сезон. Але з іншого боку, посухи та аномальна спека можуть серйозно ускладнити ведення сільського господарства та змусити аграріїв згортати діяльність на деяких територіях.

Ольга Степанова

Recent Posts

Українці можуть бути без світла взимку до 18 годин на добу, – прогноз ООН

В ООН заявили, що цієї зими українцям варто очікувати довготривалі відключення електроенергії. Світла може не бути…

18 хв. ago

Онкохворий король Чарльз ІІІ зробив емоційну заяву

Онкохворий король Великої Британії Чарльз ІІІ зробив емоційну заяву. Звернення монарха опубліковано в Instagram. Британський суверен висловив…

30 хв. ago

Іран готував ліквідацію керівництва Ізраїлю: у списку був Нетаньяху і міністр оборони

Іранські спецслужби завербували ізраїльського бізнесмена для фізичної ліквідації вищих посадових осіб, включно з прем'єр-міністром Біньяміном Нетаньягу,…

32 хв. ago

У YouTube разом із лайками з’явилася кнопка “Хайп”: як вона працює

Головний відеохостинг планети YouTube почав розгортати нову функцію для користувачів. Це незвичайна опція – вона пропонує глядачеві…

34 хв. ago

Повістки поштою: навіть якщо ТЦК наплутали з адресою – на вас чекає арешт рахунків і майна

Укрпошта почала розсилати перші 6000 повісток без участі працівників ТЦК. Народний депутат України Ігор Фріс…

37 хв. ago

Українці без прописки можуть отримати великі штрафи: деталі

В Україні існує чітке законодавство, яке регулює вимоги до прописки громадян та іноземців. За їхнє…

42 хв. ago