Categories: Погода

Поступове похолодання: синоптики дали прогноз погоди на вересень

У вересні 2024 року  спека почне спадати і в Україну прийде довгоочікуване похолодання. Зниження температури повітря відбуватиметься поступово, середньомісячна температура, втім, прогнозується дещо вища за норму.

Дощитиме упродовж місяця також помірно. Про те, яку погоду приготував для українців вересень, йдеться у прогнозі Укргідрометцентру.

Згідно з прогнозом місяць буде дещо теплішим, ніж зазвичай. Однак для вересня характерне загальне зниження температури та послаблення грозової діяльності.

“Середня місячна температура повітря передбачається +15…+20° (в Карпатах 13-14°), що на 2° вище за норму. Місячна кількість опадів очікується 37-76 мм, в Карпатах місцями 97-111 мм, що в межах норми”, – стверджують в Укргідрометцентрі.

Синоптики додають, що в Україні, згідно з даними спостережень у минулі роки, середня місячна температура повітря становить +13…+17°, у південній частині місцями +18…+20°, в гірських районах +9…+15° тепла.

Однак були роки, коли вересень приносив вже перші заморозки. Абсолютний мінімум температури повітря за час спостережень фіксувався у діапазоні -1.. -7°, на півдні Херсонської та Запорізької областей 0…+1°, у Криму – до + 5.5° тепла.

Заморозки в повітрі відзначалися у другій та третій декадах, в Карпатах та місцями у Чернігівській, Сумській, Черкаській та Кіровоградській областях – у першій декаді вересня

Бували й роки, коли вересень був дуже спекотним. Так, абсолютний зафіксований максимум температури повітря становить +33…+38.8°, в гірських районах місцями +24…+32° тепла.

Середня місячна кількість опадів складає 37-74 мм, у південній частині місцями 28-36 мм, на Прикарпатті, Закарпатті та в Карпатах місцями 77-108 мм, на високогір′ї Карпат до 130 мм.

Ольга Степанова

Recent Posts

Створюють новий реєстр чоловіків: що зміниться у військовому обліку

В Україні готується до створення єдиного державного реєстру військовослужбовців. Член Комітету Верховної Ради з питань…

10 хв. ago

Українським водіям у Німеччині загрожують штрафи за “неправильні” номер

Українським водіям у Німеччині загрожують нові штрафи. Як передає "Хвиля", про це йдеться на офіційній сторінці для українських біженців…

25 хв. ago

Чому повітря в Києві не очищується швидко: назвали причину

У Вишгородському районі відбулася масштабна лісова пожежа, зазначили у Департаменту захисту довкілля і адаптації до…

35 хв. ago

The Guardian: У Путіна знали про операцію ЗСУ в Курській області, але не змогли підготуватися

Російське військове командування передбачало операцію ЗСУ в Курській області і протягом кількох місяців розробляло плани…

45 хв. ago

Землю накрила магнітна буря червоного рівня: що треба знати

20 вересня сонячна активність підвищилась до К-індексу 7. Це червоний рівень, який відповідає сильним геомагнітним…

1 годину ago

Повінь у Європі: Будапешт іде під воду. ФОТО

Повені, які у середині вересня охопили Центральну та Східну Європу, дійшла до Угорщини. Дунай, що вийшов із берегів,…

1 годину ago