Поцупили найдорожче вино у світі: в Парижі обікрали ресторан з мультфільму “Рататуй”

У Парижі з відомого ресторану La Tour d’Argent, яий надихнув зникло вино на суму понад 1,5 мільйона євро. Йдеться про алкогольний Romanée Conti — одне з найдорожчих вин у світі. Про це пише ВВС.

Коли точно зникло вино, невідомо, оскільки інвентаризацію до цього востанє проводили в січні 2020 року, а зникнення вина виявили тільки зараз під час чергової інвентаризації, яка охопила 300 тисяч пляшок.

Скарга була подана до французької поліції минулого тижня, але доказів пограбування не було знайдено.

Згідно з останньою інвентаризацією, яка була проведена в 2020 році, приблизно 83 пляшки вважаються зниклими. Але оскільки пляшки пронумеровані, злодієві буде важко їх непомітно продати.

Серед зниклих пляшок вина з Domaine de la Romanée-Conti, бургундського маєтку, який славиться виробництвом дорогих вин.

Окремі пляшки можна продати за п’ятизначну суму, а за останніми оцінками Grands Échézeaux Domaine De La Romanée-Conti Grand Cru Nicolas 1966 року коштує 4057 фунтів стерлінгів.

У 2018 році пляшка Romanée-Conti 1945 року була продана за 482 000 євро і стала на той час найдорожчою пляшкою у світі.

вино Romanée Conti

Історія ресторану La Tour d’Argent

Під час нацистського вторгнення до Парижа в 1940 році власник ресторану Клод Террайль сховав свої найцінніші пляшки вина за фальшивою стіною в підвалі.

Розташований у 5-му окрузі, ресторан виходить на річку Сену та собор Паризької Богоматері, і його часто описують як “найстаріший ресторан у Парижі” з історією, яка сягає 1582 року — хоча історики цю інформацію заперечують.

La Tour d’Argent став популярним у 19 столітті та здобув сумну популярність завдяки фірмовій страві з качки Canard au sang, що перекладається як кривава качка.

ресторан La Tour d’Argent у Парижі

Після масштабної реконструкції у 2022 році ресторан знову відкрився в серпні минулого року і тепер включає бар на першому поверсі, розкішний готельний люкс, терасу на даху та відкриту кухню в їдальні.

Карта вин ресторану важить близько 8 кг, і її доводиться розвозити відвідувачам на візку.

В ресторані бували багато глав держав та монархів. Зокрема, королева Єлизавета II обідала там у 1948 році. Його відомими клієнтами були Чарлі Чаплін, Теодор і Франклін Рузвельти, Сальвадор Далі, Бред Пітт і Анджеліна Джолі.

Ресторан також надихнув компанію Pixar на створення анімаційного фільму “Рататуй” 2007 року, який розповідає історію молодого пацюка, який мріє стати шеф-кухарем у відомому ресторані.

Ресторан надихнув анімаційний фільм “Рататуй”
Ольга Степанова

Recent Posts

Узимку можуть замерзнути всі труби: світло, опалення, постачання води вже під загрозою, — нардеп

Українцям потрібно готуватися до того, що взимку їм відключатимуть електроенергію. Однак живити об'єкти критичної інфраструктури,…

2 хв. ago

Зеленський заявив, що ЗСУ вже сформували 14 нових бригад, але для них немає зброї

Президент України Володимир Зеленський заявив, що патової ситуації на фронті немає. Україна не може ввести…

10 хв. ago

“Нехай я буду в очах багатьох зрадником”: актор “95 кварталу” втік у США

Український актор Руслан Ханумак втік з України до США, нібито через сина. Про це він повідомив у…

14 хв. ago

Чехія відмовилася визнавати російські паспорти без біометричних даних

Чехія не визнає закордонний паспорт Російської Федерації без біометричних даних. Про це заявило МЗС Чехії, передає Radio…

18 хв. ago

Блекаути не страшні: у США придумали комп’ютер, який працює без електрики

Учені з Північної Кароліни створили енергонезалежний комп'ютер Kirigami, здатний замінити електроніку в деяких сферах. Він…

21 хв. ago

Зухвалі спроби покинути країну: на що йдуть українці, щоб втекти за кордон

Київські чиновники допомогли вивезти своїх родичів за кордон за допомогою дітей-сиріт. Про це розповів уповноважений Верховної Ради…

22 хв. ago