Які тканини сідають під час прання: що робити, якщо неприємність вже трапилася

Прання – це невід’ємний побутовий процес, який кожен з нас виконує регулярно. Здавалося б, в ньому немає нічого складного, але часом після нього речі деформуються та стають значно меншими

На щастя, є декілька способів повернути речам їхній первозданний вигляд після усадки.

Найбільше до усадки схильні натуральні тканини, а саме льон, шовк, шерсть та бавовна. Їхні волокна можуть змінювати свої властивості під впливом вологи та температури, розбухати, перекручуватися тощо. Тому завжди потрібно звертати увагу на значки на етикетці виробу та дотримуватися порад від виробника щодо прання.

Штучні тканини більш міцні та менше деформуються під час прання, але вважати, що вони не можуть сісти після прання не варто. Віскоза та лайкра здатні зменшитися на розмір після першого контакту з водою. Однак якщо річ вже деформувалася, це не означає, що її не можна врятувати.

Розтягування

Один з найефективніших способів повернути речам колишній розмір, це розтягнути їх. Джинси, штани, шорти та футболки можна вдіти на себе поки вони ще вологі та почати рухатися, щоб волокна дещо розійшлися. Щільну тканину можна витягувати в напрямку основної нитки під час прасування.

Також можна повісити вологі речі на вішак, щоб вони розтягнулися під власною вагою.

Відпарювання

Якщо у вашій прасці є функція відпарювача або ви маєте просто відпарювач, то скористайтеся ним. Це допоможе повернути речам форму, однак перед цим прочитайте етикетку на виробі та переконайтеся, що високі температури не пошкодять тканину.

В’язаний светр

Розтягувати в’язаний светр не варто, оскільки можна витягнути нитки так, що потім їх буде дуже важко повернути на місце. Краще скористайтеся дитячим шампунем.

Наберіть в тазик теплу воду та розчиніть там ковпачок з дитячим шампунем. Потім покладіть в рідину светр та залиште на 20 хв.

Після цього заверніть річ в рушник, щоб відтиснути зайву воду та розкладіть його на горизонтальній поверхні до повного висихання.

Нашатирний спирт

Зробіть розчин з води та нашатирного спирту та замочіть в ньому одяг на 12 годин. Потім розтягніть його та висушіть на вішаку.

Шерстяний одяг

Вироби з шерсті сідають якщо їх випрали в надто гарячій воді. Тому якщо ви стикнулися з такою проблемою, то змочіть одяг в холодній воді, розтягніть на горизонтальній поверхні, закріпіть чимось важким та залиште на 8 годин.

Також ви можете приготувати розчин води та оцту. На один тазик додайте 2-3 столові ложки кислоти та замочіть там шерстяний одяг на 30 хвилин, періодично розтягуючи його руками. Потім потрібно прополоскати річ і залишити висихати на горизонтальній поверхні.

Ольга Степанова

Recent Posts

Повертаються 200 або 300: у Раді розповіли про строк служби та проблеми мобілізації

Громадян України, які не надто мотивовані мобілізуватись, насправді не лякає війна як така. Насправді їх демотивує…

9 хв. ago

Суперповістки, штрафи в 17 тисяч, та мобілізація студентів. Головні зміни щодо призову у липні

Липень 2024 року — важливий місяць у плані змін щодо мобілізації. Адже цього місяця почнуть…

17 хв. ago

Майкл Джексон залишив по собі понад пів мільярда доларів боргу

Американський співак Майкл Джексон на момент смерті у 2009 році мав боргів на понад 500…

19 хв. ago

Готуйте від 5100 до 25500 грн: українців штрафуватимуть за музику

Народні депутати зареєстрували законопроєкт, що передбачає внесення змін до статті 155 КУпАП щодо підвищення відповідальності за…

24 хв. ago

Посилення мобілізації: у Міноборони уточнили, у кого можуть забрати машину для ЗСУ

Відповідно до закону про посилення мобілізації в українців з’явився військово-транспортний обов’язок. У Міністерстві оборони уточнили, що це змінює…

30 хв. ago

Поглянути на кожну деталь: 10 найкращих міст світу для піших прогулянок туристів

У світі мільйони міст та містечок з надзвичайними краєвидами, комфортним рівнем життям та захопливою архітектурою.…

34 хв. ago