Чому молоко в Радянському Союзі продавалося в трикутних паперових пакетах

Той, хто  застав Радянський Союз пам’ятає, як у гастрономах продавали молоко у дивному на сьогодні трикутному пакуванні.

 Молоко в той час можна було купити на розлив, розливали його звичайно по бідонах, в пляшках, які потім можна було помити та здати до пункту приймання склотари та в паперових пірамідках. Мабуть, це був найпростіший варіант і найзручніший — трикутники об’ємом півлітра коштували 16 копійок, щоб налити молоко у склянку, треба було відрізати верхній куточок пакування.

Походження трикутних пакетів

Молоко у трикутниках випускалося у СРСР від 1950-х років до кінця 1980-х. Концепція упаковки молока у трикутні контейнери була запропонована шведським винахідником Еріком Валленбергом у 1944 році. Існує легенда, що якось Валленберг прочитав статтю про магічну суть єгипетських пірамід. Автор статті — хімік і за сумісництвом містик, а згодом фантаст Жак Бержье  стверджував, що саме завдяки формі пірамід всередині  в них відбувається консервація часу, і продукти здатні зберігатися в первозданному вигляді.  Журналісти, опублікувавши пропозицію — порадили спати в тетраедрі для поліпшення здоров’я і загального омолодження. Еріком Валленбергом висунув ідею, що така форма дозволить краще зберігати молоко завдяки геометричним властивостям тетраедра.

У 1951 році шведською фірмою Tetra Pak було розпочато масове виробництво цієї упаковки. Фахівці з Tetra Pak не тільки придумали відповідну форму упаковки, а й інші технологічні нюанси, зокрема, спосіб упаковки рідини в картон і герметизацію упаковки, припаяли до картону тонкий шар поліетилену, завдяки чому пакети стали абсолютно вологостійкими.

Упаковка “Тетра Класік”, так офіційно називалися “пірамідки” вперше вийшла у масове виробництво у 1952 році. СРСР офіційно купив технологію та кілька ліній виробництва у Tetra Pak. 

Переваги та недоліки трикутної упаковки

Не зважаючи на певні переваги такого пакування — трикутні контейнери можна було легко утилізовані, вони були досить зручними, дозволяли легко наливати  молоко, займали мало місця в холодильнику, на відміну від тієї ж пляшки, але вони часто протікали. Одним з основних недоліків трикутних пакетів також була проблема з якістю склеювання швів. Крім того, трикутники займали більше місця під час транспортування, що значно збільшувало транспортні витрати. Тому у Європі швидко відмовилися від “пірамідок”.

Спеціальна тара для трикутних пакетів

З часом трикутні пакети набули статусу своєрідного символу радянської епохи. Трикутні пакети також часто використовувалися в рекламі та на різних заходах, що посилювало їх присутність у суспільній свідомості. Упаковка стала не просто засобом зберігання, а символом епохи, елементом, що впливав на повсякденні звички та ритуали людей. 

Романчук Микола

Recent Posts

Китай хоче повністю відмовитися від платежів з Росії: 12 жовтня приймуть рішення

Банки у Китаї можуть припинити співпрацю з російськими кредиторами. Це напряму пов'язана із санкційною політикою…

5 хв. ago

The Economist: Зеленський збирається провести президентські вибори

Український президент Володимир Зеленський розглядає можливість проведення президентських виборів у 2025 році, щоб зміцнити свою владу, повідомили The…

19 хв. ago

Українських дітей не пускатимуть до Польщі: назвали причину

Українських дітей до 13 років із тимчасовим захистом можуть не пустити до Польщі, якщо вони не…

33 хв. ago

Постачання зброї Україні у 2025 році під загрозою — ЗМІ

Люди, знайомі з цим питанням повідомляють, що постачання зброї Україні в наступному році перебуває під загрозою, оскільки…

42 хв. ago

Новий страх: Лукашенко пророкує збройне повстання проти себе

Лукашенко заявив, що опозиція нібито готує збройне повстання проти нього. «Їм сказали: «Хлопці, балачки —…

56 хв. ago

«Зима не буде простою»: оцінили дефіцит електроенергії в Україні

Національний банк залишив незмінною оцінку дефіциту електроенергії в Україні у 2024 році на рівні 7%.…

1 годину ago