Чому з’являється затхлий запах у шафі: основні причини та шляхи вирішення проблеми

Наближаються холоди, і багато хто поспішив діставати теплі речі. Напевно ви помітили затхлий запах у шафі з одягом і вже подумуєте все перепирати.

На жаль, без цього не обійтися, але щоб подібного не траплялося надалі, УНІАН розповість, чому з’являється запах у шафі, як позбутися його і не допустити появи неприємного аромату в майбутньому.

Чому з’являється запах у шафі з одягом

Є кілька причин, чому в шафі запах старості. Основна полягає в поганій вентиляції. Через нестачу циркуляції повітря одяг починає неприємно пахнути, і цей аромат переходить не тільки на ті речі, якими ви тимчасово не користуєтеся, а на весь гардероб.

Поговоримо про найпоширеніші причини, чому з’являється затхлий запах у шафі:

  • Висока вологість. Цей фактор сприяє не тільки утворенню аромату старості на одязі, а й появі цвілі та грибка в самій шафі.
  • Пил і комахи. Наявність пилу і, наприклад, молі, незмінно залишає свій слід на запаху речей.
  • Старі речі. У багатьох із нас у шафі є предмети гардеробу, які шкода викинути. Вони роками лежать на полиці, чекаючи на свій зоряний час, який, ймовірно, ніколи не настане. Такі речі також можуть бути джерелом затхлого запаху.
  • Відсутність догляду за речами. Навіть якщо ви прибрали одяг подалі до настання відповідного сезону, він потребує належного догляду. Намагайтеся перебирати його раз на кілька тижнів, щоб уникнути злежування тканини й утворення неприємних ароматів.

До речі, можете покласти на полиці з відкладеними речами ароматичні саше і таблетки від молі. Це також допоможе поліпшити ситуацію.

Як прибрати неприємний запах у шафі – перевірені методи

Перш ніж розбиратися, як прибрати запах у шафі з одягом, важливо згадати про важливість регулярного прибирання. Не забувайте протирати поверхні всередині шафи (і полиці, і стінки), щоб видалити пил і бруд.

Тепер детально розберемо, як прибрати запах у шафі з одягом. По-перше, не забувайте провітрювати. Достатньо відчиняти шафу на 20-30 хвилин щодня, і ви помітите, що ситуація покращилася. До того ж, це робочий метод, як прибрати запах вогкості в шафі.

По-друге, у боротьбі з вогкістю вам допоможуть різні поглиначі вологи. Це може бути силікагель, який продається в господарських магазинах, або хустинка з рисом, якщо потрібна більш екологічна альтернатива.

Із вогкістю розібралися, а чим прибрати запах цвілі в шафі? Якщо є видиме ураження грибком, потрібно обробити заражені ділянки розчином оцту (змішайте з водою 1:1) або ж розчином соди (в 1 літрі води розчиніть 2 ст.л. соди). Якщо такий щадний спосіб не поборов цвіль, зверніться до потужніших магазинних засобів. Не забудьте повністю висушити шафу, залишивши дверцята відкритими на кілька днів або використовуючи осушувачі повітря.

Але на цьому зупинятися не варто. Використовуйте антисептики та антигрибкові засоби, які допоможуть запобігти появі нових осередків цвілі.

Якщо ж полиці сильно пошкоджені грибком, радимо розглянути заміну шафи.

Чим прибрати запах у шафі – натуральні засоби

У боротьбі із затхлістю вам чудово допоможуть лаванда, деревне вугілля або сода – ці засоби можуть нейтралізувати запахи. Також можете придбати ароматизатори.

Тепер ви знаєте, як прибрати запах у шафі. Ці прості, але дієві методи допоможуть позбутися як запаху вогкості, так і цвілі, що поліпшить загальний стан вашої шафи.

Романчук Микола

Recent Posts

Єрмак порадив?: Умеров пояснив, чому призначив радником Тимошенко

Міністр оборони Рустем Умеров розповів, що призначив своїм радником колишнього заступника голови Офісу президента Кирила…

3 години ago

Скасування медичної таємниці: у Раді пропонують передавати результати оглядів до системи “Оберіг”

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Закону України "Про військовий обов’язок…

3 години ago

Чоловік з’їв 720 яєць за місяць, щоб подивитися, що станеться з його організмом (відео)

Доктор Нік Норвіц зі США прийняв виклик і з'їсти 720 яєць за місяць, щоб перевірити,…

3 години ago

У Трампа заявили про підготовку нового замаху на нього: під підозрою – іноземна влада

У штабі Дональда Трампа заявили, що з Ірану надходять реальні загрози для життя кандидата у президенти США…

3 години ago

Завтра очікуються зливи та грози в кількох областях України

У четвер, 26 вересня, в Україні очікується мінлива хмарність. У кількох областях прогнозують дощі та грози. Про…

3 години ago

Німці втрачають віру в Шольца через його дії щодо війни в Україні, – The Times

Лише кожен десятий німець задоволений урядом Олафа Шольца в контексті дій Німеччини стосовно війни в України. Про…

3 години ago