Акула-химера з огидною зовнішністю завелася біля берегів Таїланду

Океан покриває понад 70% планети і є домом для багатьох таємничих видів, деякі з них досі не були описані і невідомі науці. Та один з таких видів вчені виявили в глибинах Андаманського моря біля берегів Таїланду. Це небачений раніше вид “акул-примар” з масивною головою і гігантськими очима, що переливаються. Крім того, їх і без того лякаючу зовнішність доповнюють перисті плавці.

Невловима глибоководна істота на ім’я Chimaera supapae – хрящова риба, що належить до загону найстаріших риб – Chimaeriformes, пише Live Science. Ці стародавні риби є далекими родичами акул та схилів. Як правило, химери населяють континентальні схили та океанські хребти глибокого моря.

“Хімери рідкісні в цьому регіоні світу”, – розповів Девід Еберт, провідний автор дослідження та директор програми Центру дослідження тихоокеанських акул при Університеті штату Сан-Хосе в Каліфорнії.

Загальні назви химер – акула-примара і риба-щур – походять з-за їхніх великих блискучих очей і загострених тіл. Деякі види можуть зрости до 2 метрів завдовжки. Ці примарні особи живуть на глибині нижче 500 метрів, ховаються в темних водах і харчуються донними тваринами, такими як ракоподібні, молюски та черв’яки. За словами Еберта, сьогодні у світі описано 53 види химер, що мешкають у сутінковій зоні океану, новий вид акул-привидів став 54 видом.

Основна проблема виявлення цих істот полягає в тому, що вони живуть у найглибших і найвіддаленіших точках океану

Перший мертвий статевонезрілий екземпляр самця було виявлено в межах проєкту глибоководних досліджень, проведених ще 2018 року. Вчені зібрали його під час донного тралення в Андаманському морі на глибині від 772 до 775 м. від поверхні. Дослідники визнали його новим видом по “масивній голові з короткою мордою” та великим овальним очам, які становлять понад 32% від загальної довжини голови.

Автори дослідження зазначають, що цей новий вид – це різновид коротконосої химери довжиною 51 сантиметр з широкими грудними плавцями. Еберт підозрює, що перові оборки істоти пов’язані з “їхньою здатністю маневрувати по скелястому дну з високим рельєфом”.

А великі зелені очі, що переливаються, C. supapae допомагають тварині бачити в чорній воді. На темно-коричневій шкірі немає помітних ліній або візерунків, а на верхівці в риби є спинний шип. Еберт також зазначає, що еволюційно ці химери є одними з найстаріших ліній риб, історія яких почалася близько 300-400 мільйонів років тому. 

“Відкриття нових видів, таких як ця химера, говорить нам, як мало ми знаємо про морське середовище і як багато ще потрібно вивчити”, – підсумував Еберт.

Ольга Степанова

Recent Posts

Антарктида стрімко зеленішає через глобальне потепління, – нове дослідження (фото)

Через глобальне потепління Антарктичний півострів – найпівнічніша частина Антарктиди – зазнає різких змін і поступово перетворюється на…

3 хв. ago

На Землю насувається надпотужна магнітна буря: скільки вона триватиме

Магнітні бурі в жовтні очікуються кілька разів. Одна з них накриє Землю на початку місяця -…

18 хв. ago

Влада несподівано змінила мобілізацію: у вас волосся стане дибки – українцям дали 7 днів

З'явилася інформація, що уряд України переглянув правила щодо термінів, протягом яких військовозобов'язані та резервісти мають…

27 хв. ago

На фоні останніх провалів на фронті Зеленському пропонують повернути Залужного

Протягом останнього часу ворог захопив Вугледар, Авдіївку, Гродівку, Новогродівку та Українськ. При цьому Курська офензива…

36 хв. ago

Податкова отримала дані про банківські рахунки українців за кордоном – деталі від Мінфіну

Україна здійснила перший міжнародний автоматичний обмін інформацією за стандартом Common Reporting Standard (CRS). Державна податкова…

44 хв. ago

Успадкувала багатство: “дешева” картина перетворила жінку на мільйонерку

На популярному телевізійному шоу Antiques Roadshow, яке спеціалізується на оцінці вартості антикварних речей, сталася надзвичайно зворушлива…

54 хв. ago