Як вибрати солодку, стиглу, нетерпку хурму і не помилитися

Як визначити зрілість хурми, чому хурма буває терпкою, чим відрізняються хурма, корольок та шарон.

Хурма – так зазвичай звикли називати різні сорти хурми: традиційну хурму, корольок і шарон – різна за зовнішнім виглядом, так само, як і різні сорти яблук.

Чим відрізняються хурма, корольок і шарон

Хурма має гострий кінчик і помаранчевий, насичений колір, на дотик вона м’яка. Корольок – темно-помаранчевого кольору з коричневою м’якоттю. Шарон зазвичай великий, більше схожий на яблуко чи айву, яскраво-помаранчевого кольору із блискучою, глянцевою шкіркою.Терпкий смак має лише хурма, а корольок і шарон – ні.

Як вибрати стиглу хурму

  • Щоб вибрати стиглу й солодку хурму, вибирайте круглі або приплюснуті плоди.
  • Оцініть колір. Стиглий плід має бути насиченого червоно-помаранчевого кольору. Якщо перед вами хурма світло-оранжевого забарвлення, найімовірніше, вона не дозріла.
  • Помацайте хурму. Дуже тверді плоди, найімовірніше, недозрілі, а занадто м’які, які розтікаються в руках – перезрілі, хоча й дуже солодкі. Ідеально, коли під час натискання ви відчуваєте, як злегка здавлюєте хурму.
  • Знайти дозрілі плоди допоможуть навколоплідні листочки хурми. Вони мають бути висохлими. Під листочками ви побачите коричневий відтінок.

Основне правило – якщо хурма дозріла, вона буде м’якою, а отже, і солодкою. Твердий плід буде терпким.

Водночас шарон і корольок можуть бути і твердими, й одночасно солодкими. Вибираючи шарон і корольок, дуже бажано, щоб колір у всіх плодів був насичений. Вважається, що корольок із більшим у діаметрі носиком – солодший.

Що робити, якщо вибрали незрілу, терпку хурму

Якщо хурма виявилася терпкою і не дуже солодкою, помістіть її на деякий час до морозилки. Тоді вона стане м’якшою, солодшою, а терпкість зникне.

Щоб хурма дозріла, покладіть її до пакету і потримайте кілька днів за звичайної кімнатної температури. Прискорити процес дозрівання може етилен, який активно виділяють яблука й банани. Тому якщо покласти до пакету з хурмою стигле яблуко чи банан, процес дозрівання прискориться.

Ковальчук Світлана

Recent Posts

Онук вирішив прибрати старий гараж бабусі й знайшов там справжній скарб: що там було

Молодий чоловік на ім'я Ерієгін знайшов у занедбаному гаражі своєї бабусі справжній скарб. Хлопець вирішив…

5 години ago

Знадобиться лише 15 хвилин: відомий шеф-кухар розповів, як правильно варити рис

Рис є універсальним гарніром, який ідеально доповнить м'ясні та рибні страви. Проте інколи його не виходить…

5 години ago

Судоми в литках уночі: чому виникають і що робити, щоб не зіпсувати сон

Судоми в литкових м'язах під час сну – досить поширене явище, що викликає різкий біль…

5 години ago

В яких 4 країнах дуже хочуть бачити туристів: небанальні місця для незабутньої подорожі

У світі є країни, які відкрито приймають мандрівників, забезпечуючи їх незабутнім досвідом гостинності, бо їхня…

5 години ago

Вчені пояснили, чи можна посивіти від страху за декілька хвилин

Ми досить часто чуємо такі фрази: "зняв шапку, а все волосся вже сиве", "вийшов звідти…

5 години ago

Тиждень рекордних обвалів: як змінилися ціни на золото, срібло та мідь

Дорогоцінні метали завершили черговий тиждень на ринку із суттєвими втратами. На золото, срібло та мідь…

5 години ago