Ці 3 сорти мандарин найсолодші: правила, як вибрати фрукт

Часом знайти в магазині солодкий мандарин – що зіграти в лотерею. Хтось намагається визначити це за кольором шкірки, хтось ворожить за розміром – і в цьому є певний сенс. Розповідаємо, як правильно вибрати мандарини, щоб вони були солодкими і без кісточок (або майже) – на які ознаки потрібно дивитися і які сорти краще брати.

Які мандарини солодкі – орієнтуємося на сорт

Щоб вибрати солодкі мандарини, насамперед потрібно орієнтуватися на їхній сорт, хоча солодкість залежить також і від місця їхнього вирощування, і часу збору врожаю.

Найсолодшими вважаються такі сорти:

  • “Клементин” – вельми популярний сорт, гібрид апельсина і мандарина, родом з Алжиру. Плоди яскраво-помаранчеві, сплющеної форми знизу і зверху, солодкі та соковиті. Вирощують клементин у Марокко, Іспанії, Італії, Алжирі, з’являється він на прилавках із жовтня.
  • “Муркотт” – гібрид мандарина і танжерина, який називають ще “медовий”. Родом з американського штату Флорида. Теж солодкий, але менш соковитий. Часто в ньому багато дрібних кісточок. Везуть із різних країн, продається з листопада.
  • “Уншіу” (відносять до сорту “Сатсума”) – родом із Китаю, вирощують його в багатьох країнах, привозять часто з Грузії.  Кулясті плоди, приплюснуті біля основи, з яскраво-помаранчевою шкіркою, трохи горбистою, яка легко відділяється. Плоди часто непоказні та матові – їх не обробляють воском, м’якоть – м’ясиста і солодка, з легкою кислинкою. Ці мандарини без кісточок, продаються з середини грудня.

Мандарини, які дозрівали в теплому кліматі, зазвичай солодші, ніж ті, які дозрівали в холодному.

Як відрізнити солодкі мандарини від кислих зовні

Крім сорту, є три ознаки, які вказують на солодкість цих фруктів.

Під час купівлі потрібно дивитися на:

  • шкірку – вона не повинна мати ушкоджень, плям, вм’ятин, бути липкою або сухою. Помічено, що яскраво-помаранчеві мандарини зазвичай солодші, хоча жовті сорти також бувають солодкими.
  • вага – під час вибору орієнтуйтеся на вагу, а не на розмір, великі мандарини не означає, що вони солодкі. У важчих фруктів більше соку, хоча зовні вони можуть виглядати маленькими.
  • “попку” мандарина (місце, звідки росло стебло) – це також хороший індикатор солодкості. Якщо вона темного кольору, то мандарин знімали з дерева вже стиглим.
Ковальчук Світлана

Recent Posts

Росія накопичила ракети: скільки ще масованих обстрілів може бути

Після деякої перерви Росія знову здійснила масовану ракетну атаку по Україні. Як пояснює керівник Центру…

19 секунд ago

Чорний список секонд-хенду: які речі категорично не можна купувати вживаним

Секонд-хенд — справжня знахідка для тих, хто полюбляє заощаджувати або шукати раритети. Але навіть найдосвідченіші…

8 хв. ago

Спадкоємний принц Саудівської Аравії скасував поїздку на саміт G20

Спадкоємний принц Саудівської Аравії Мохаммед бін Салман вирішив пропустити саміт G20, який відбудеться наступного тижня…

23 хв. ago

На популярному туристичному пляжі знайшли людську голову

На популярному туристичному пляжі Маямі-Біч у США стався шокуючий інцидент: відпочивальники знайшли людську голову. Вона…

25 хв. ago

Трендовий верхній одяг на зиму 2025: що саме буде в моді в новому сезоні

Зима вже наближається, тож час дізнатися, який же верхній одяг буде в моді вже за…

27 хв. ago

Поїздка у тролейбусах та трамваях обійдеться майже вдвічі дорожче: коли запровадять нові тарифи

Проїзд у міському електротранспорті подорожчає майже вдвічі. Нові розцінки з 1 грудня 2024 почнуть діяти…

32 хв. ago