Ці 3 сорти мандарин найсолодші: правила, як вибрати фрукт

Часом знайти в магазині солодкий мандарин – що зіграти в лотерею. Хтось намагається визначити це за кольором шкірки, хтось ворожить за розміром – і в цьому є певний сенс. Розповідаємо, як правильно вибрати мандарини, щоб вони були солодкими і без кісточок (або майже) – на які ознаки потрібно дивитися і які сорти краще брати.

Які мандарини солодкі – орієнтуємося на сорт

Щоб вибрати солодкі мандарини, насамперед потрібно орієнтуватися на їхній сорт, хоча солодкість залежить також і від місця їхнього вирощування, і часу збору врожаю.

Найсолодшими вважаються такі сорти:

  • “Клементин” – вельми популярний сорт, гібрид апельсина і мандарина, родом з Алжиру. Плоди яскраво-помаранчеві, сплющеної форми знизу і зверху, солодкі та соковиті. Вирощують клементин у Марокко, Іспанії, Італії, Алжирі, з’являється він на прилавках із жовтня.
  • “Муркотт” – гібрид мандарина і танжерина, який називають ще “медовий”. Родом з американського штату Флорида. Теж солодкий, але менш соковитий. Часто в ньому багато дрібних кісточок. Везуть із різних країн, продається з листопада.
  • “Уншіу” (відносять до сорту “Сатсума”) – родом із Китаю, вирощують його в багатьох країнах, привозять часто з Грузії.  Кулясті плоди, приплюснуті біля основи, з яскраво-помаранчевою шкіркою, трохи горбистою, яка легко відділяється. Плоди часто непоказні та матові – їх не обробляють воском, м’якоть – м’ясиста і солодка, з легкою кислинкою. Ці мандарини без кісточок, продаються з середини грудня.

Мандарини, які дозрівали в теплому кліматі, зазвичай солодші, ніж ті, які дозрівали в холодному.

Як відрізнити солодкі мандарини від кислих зовні

Крім сорту, є три ознаки, які вказують на солодкість цих фруктів.

Під час купівлі потрібно дивитися на:

  • шкірку – вона не повинна мати ушкоджень, плям, вм’ятин, бути липкою або сухою. Помічено, що яскраво-помаранчеві мандарини зазвичай солодші, хоча жовті сорти також бувають солодкими.
  • вага – під час вибору орієнтуйтеся на вагу, а не на розмір, великі мандарини не означає, що вони солодкі. У важчих фруктів більше соку, хоча зовні вони можуть виглядати маленькими.
  • “попку” мандарина (місце, звідки росло стебло) – це також хороший індикатор солодкості. Якщо вона темного кольору, то мандарин знімали з дерева вже стиглим.
Ковальчук Світлана

Recent Posts

Рейтинг країн за часткою людей з вищою освітою у владі: яке місце посіла Україна

Дослідники з шести університетів зібрали біографічну інформацію про майже 20 000 парламентаріїв у період з…

5 хв. ago

КНДР може відправити Путіну 100 тисяч солдатів для війни в Україні, – Bloomberg

Північна Корея здатна направити до 100 000 військовослужбовців для допомоги Росії у війні в Україні, якщо…

7 хв. ago

Наступні тижні будуть вирішальними: у Польщі зробили тривожну заяву щодо України

Наступні тижні будуть вирішальними не тільки для війни в Україні, а й для спільного майбутнього, написав у X (Twitter)…

17 хв. ago

Підпирали двері у сарай: на аукціоні за шалену суму продадуть мармуровий бюст

У США Бюст Бушардона, який тривалий час використовували як фіксатор для дверей сараю, продадуть на аукціоні за…

20 хв. ago

Коли можна законно не йти за повісткою ТЦК: штрафу не буде

Ігнорування повістки та неявка до ТЦК несе за собою наслідки у вигляді штрафу у розмірі…

23 хв. ago

Для охорони Трампа використовують роботів-собак: що про них відомо (відео)

Для охорони приватної вілли “Мар-а-Лаго” в Палм-Біч (штат Флорида), яка є основним місцем проживання обраного…

25 хв. ago