Секрети дачників:  де не можна садити озимий часник

Восени багато городників висаджують озимий часник й міркують над тим, як краще обрати для нього грядку.

Урожай часнику значною мірою залежить від того, де саме його посадити, пише Gazeta.ua.

Щоб правильно обрати місце для цієї культури, слід насамперед враховувати попередників. Наприклад, не можна садити озимий часник на грядку, де до цього вирощували часник. Не рекомендують також його висаджувати після інших коренеплодів: моркви, буряків, картоплі. Ці культури сильно збіднюють ґрунт, а після їх збирання за місяць не можливо відновити його родючість.

Коренева система часнику залягає неглибоко. Тому в ідеалі попередники повинні мати довге коріння, щоб рослини забирали поживні речовини з різних шарів ґрунту. Часник також не слід садити після цибулі, тому що обидві ці культури схильні до тих самих захворювань і залучають одних і тих же шкідників.

Не варто висаджувати часник на грядку, удобрену гноєм, особливо свіжим. Він не встигне перепріти за місяць-два, у період між збиранням одного врожаю та посадкою часнику. На грядці зі свіжим гноєм часник виросте пухким і м’яким, він погано зберігатиметься. Тому відновлювати родючість ґрунту краще компостом, золою, мінеральними добривами або вже перепрілим гноєм.

Окрім того, часник на зиму не можна висаджувати на свіжоскопану грядку. Перекопувати землю краще за два тижні до посадки. Адже на щойно перекопаній грядці ґрунт з часом осяде, а зубчики можуть піти на більшу глибину, ніж потрібно. У результаті вони довго проростатимуть і можуть загнити. А якщо й виживуть, то часник виросте дрібним.

Не варто також висаджувати часник на грядку без добрив. Ця культура любить родючий ґрунт. Якщо посадити його відразу після збирання іншої культури, часник виросте дрібним і кволим, він частіше хворітиме. Тому приблизно за два тижні до посадки під час перекопування грядки слід внести в ґрунт калійні та фосфорні добрива.

Часник не рекомендують садити на грядку, що знаходиться у низині. Адже восени бувають часті дощі, а навесні тала вода затопить усі посадки. Тому часник може згнити. Краще віддати перевагу грядкам, розташованим на пагорбах.

Слід також звернути увагу на кислотність ґрунту. У кислому він виросте дрібним, постійно хворітиме, не розвиватиметься належним чином. Перед посадкою рекомендують перевірити кислотність ґрунту і вибрати грядку, де вона нормальна. Можна також заздалегідь розкислити ґрунт. Для цього на грядку потрібно внести золу.

Лисенко Катерина

Recent Posts

Можна обрати місце служби: у ТЦК розповіли про альтернативу мобілізації

Служба у ЗСУ за контрактом може бути альтернативою мобілізації. Вона має низку переваг, зокрема, можливість…

20 секунд ago

Нові правила вручення повісток: що тепер будуть робити поштарі

Відповідно до нових змін, затверджених постановою Кабінету Міністрів №1147 від 8 жовтня 2024 року, працівники поштових відділень…

4 хв. ago

“Рамштайн” перенесли на невизначений термін

Засідання контактної групи з питань оборони України "Рамштайн" перенесли. Водночас коаліції продовжують працювати над покращенням…

17 хв. ago

В Австрії російськомовні шахраї виманювали гроші в українців, вдаючи поліцейських

З кінця вересня в Австрії зафіксували щонайменше 19 випадків, коли російськомовні шахраї під виглядом поліцейських…

22 хв. ago

Що принесе 2025 року кожному знаку Зодіаку: до чого готуватись

Хоча до Нового року залишилося ще більше 2,5 місяців, але багато хто вже зараз замислюється…

28 хв. ago

Українцям відмовлятимуть у лікуванні: хто залишиться без медичної допомоги

З жовтня деякі українці можуть залишитися без медичної допомоги через нові вимоги до верифікації пацієнтів.…

39 хв. ago