5 простих порад, як насолоджуватися життям після 50 років: інструкція до щастя

Психологи зазначають – жінки, які переступили 50-ти річний віковий рубіж, часто вважають, що життя зупинилося. Усі свої роки вони жили заради сім’ї, але діти виросли, чоловік, найчастіше, більше сусід, ніж коханець, молодість пішла, а що далі? Розповідаємо, як жити щасливим життям, навіть якщо в це віриться насилу.

Чи можна бути щасливим після 50 і як це зробити

Психолог Віталій Сторчеусов каже, що в жінок цієї вікової категорії велика проблема з любов’ю до себе. Вони починають розуміти, що можна не терпіти, а все-таки якось будувати життя, щоб було спокійно. Там перерозвинена ця якість – терпіння. І навпаки треба вчитися будувати життя з тих речей, які б приносили певну радість, бо терпіти вже пізно.

Також важливо визначитися, чим зайняти себе в 50 років натомість колишніх захоплень і справ. Психолог радить:

Потрібно згадати все своє життя, згадати, що подобалося, що хотілося спробувати, але так і не наважилися. Можливо, це якісь слова, що не були сказані, або розмови, які не відбулися, ситуації, на які жінка не звертала уваги. Важливо насамперед навчитися отримувати відгук усередині себе – зрозуміти, хто ви є зараз і ким завжди були.

Деякі люди дуже націлені на негативну мотивацію. У них загострене очікування, що може трапитися щось погане, тим паче, коли відбуваються якісь події у світі негативні, – це тільки підкріплює цю негативну мотивацію. Їх треба перенавчати, як маленьких дітей, розвивати таку якість як цікавість і легкість. У дітей є цікавість, тому вони такі активні.

Не всі жінки в такому віці розуміють, чи потрібен чоловік після 50 років – одні терплять неприємного чоловіка, бо “без чоловіка важко”, а інші намагаються жити самостійно, але без упевненості в правильності свого вибору. Для таких випадків Сторчеусов також дав пораду:

Не виключено, що жінці потрібен чоловік. Усе залежить від того, яка жінка, – хтось може перегоріти, хтось може не перегоріти. Не потрібно тут знецінювати стосунки, це чудова річ, яка навпаки може підживлювати людину. Єдине що – після 50 знайти партнера, який би підійшов, який готовий би був підлаштовуватись під стосунки, змінюватись під стосунки, – бо будь-які стосунки – це “притирання”, і чоловікам після 50 практично нереально пройти цей етап “притирання”, вони дуже важкі в цьому плані. Але теоретично після 50 можуть бути стосунки.

Практичний психолог Людмила Войтенко, наприклад, вважає, що чоловік жінці потрібен не для щастя, а для балансу, бо в кожній людині є жіноча і чоловіча частина. На думку експерта, жінці в мирний час чоловіча енергія потрібна для балансу. У війну жіноча енергія балансує сама себе, і додає чоловічої енергії самій жінці. Ми зараз бачимо, як чоловічі професії жінки освоюють дуже швидко, це з цим також пов’язано.

Інші корисні поради для жінок після 50 років

Крім вищеописаних порад психологів щодо того, як почати жити щасливим життям після 50 років, існують й інші рекомендації. Якщо зуміти втілити їх у реальність, то ви зрозумієте, що 50 років – не вирок.

Ось, як жити щасливим життям і що потрібно робити:

  • перестати звертати увагу на вік і програмувати себе на старість;
  • почати дозволяти собі те, що забороняли раніше – їжу, фільми, заняття, одяг;
  • знайти хобі – займатися тим, що насправді цікаво;
  • намагатися подорожувати – існує безліч недорогих автобусних турів;
  • знайти людей за інтересами – спробувати записатися в який-небудь гурток;
  • перестати контролювати дітей і онуків – вони вже дорослі люди і розберуться самі;
  • навантажувати свій мозок корисною інформацією – читати книги, дивитися фільми, дізнаватися нове.

Любовні стосунки після 50 років теж можуть бути, але тільки якщо вони приносять вам радість і задоволення. Важливо зрозуміти, що терпіти вже нема чого – ця звичка “вкрала” у вас багато років. Саме тому в 50 років і далі варто зайнятися собою, звертати увагу на себе, робити те, що хочеться вам і тільки вам, навіть якщо оточуючим це здається неправильним. К

Звичайно, не варто виходити за рамки здорового глузду і пристойності, але повірте – у вас не буде другого шансу прожити єдине життя, тому почніть любити себе просто зараз.

Коломієць Надія

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

4 години ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

4 години ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

4 години ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

4 години ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

4 години ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

4 години ago