5 простих порад, як насолоджуватися життям після 50 років: інструкція до щастя

Психологи зазначають – жінки, які переступили 50-ти річний віковий рубіж, часто вважають, що життя зупинилося. Усі свої роки вони жили заради сім’ї, але діти виросли, чоловік, найчастіше, більше сусід, ніж коханець, молодість пішла, а що далі? Розповідаємо, як жити щасливим життям, навіть якщо в це віриться насилу.

Чи можна бути щасливим після 50 і як це зробити

Психолог Віталій Сторчеусов каже, що в жінок цієї вікової категорії велика проблема з любов’ю до себе. Вони починають розуміти, що можна не терпіти, а все-таки якось будувати життя, щоб було спокійно. Там перерозвинена ця якість – терпіння. І навпаки треба вчитися будувати життя з тих речей, які б приносили певну радість, бо терпіти вже пізно.

Також важливо визначитися, чим зайняти себе в 50 років натомість колишніх захоплень і справ. Психолог радить:

Потрібно згадати все своє життя, згадати, що подобалося, що хотілося спробувати, але так і не наважилися. Можливо, це якісь слова, що не були сказані, або розмови, які не відбулися, ситуації, на які жінка не звертала уваги. Важливо насамперед навчитися отримувати відгук усередині себе – зрозуміти, хто ви є зараз і ким завжди були.

Деякі люди дуже націлені на негативну мотивацію. У них загострене очікування, що може трапитися щось погане, тим паче, коли відбуваються якісь події у світі негативні, – це тільки підкріплює цю негативну мотивацію. Їх треба перенавчати, як маленьких дітей, розвивати таку якість як цікавість і легкість. У дітей є цікавість, тому вони такі активні.

Не всі жінки в такому віці розуміють, чи потрібен чоловік після 50 років – одні терплять неприємного чоловіка, бо “без чоловіка важко”, а інші намагаються жити самостійно, але без упевненості в правильності свого вибору. Для таких випадків Сторчеусов також дав пораду:

Не виключено, що жінці потрібен чоловік. Усе залежить від того, яка жінка, – хтось може перегоріти, хтось може не перегоріти. Не потрібно тут знецінювати стосунки, це чудова річ, яка навпаки може підживлювати людину. Єдине що – після 50 знайти партнера, який би підійшов, який готовий би був підлаштовуватись під стосунки, змінюватись під стосунки, – бо будь-які стосунки – це “притирання”, і чоловікам після 50 практично нереально пройти цей етап “притирання”, вони дуже важкі в цьому плані. Але теоретично після 50 можуть бути стосунки.

Практичний психолог Людмила Войтенко, наприклад, вважає, що чоловік жінці потрібен не для щастя, а для балансу, бо в кожній людині є жіноча і чоловіча частина. На думку експерта, жінці в мирний час чоловіча енергія потрібна для балансу. У війну жіноча енергія балансує сама себе, і додає чоловічої енергії самій жінці. Ми зараз бачимо, як чоловічі професії жінки освоюють дуже швидко, це з цим також пов’язано.

Інші корисні поради для жінок після 50 років

Крім вищеописаних порад психологів щодо того, як почати жити щасливим життям після 50 років, існують й інші рекомендації. Якщо зуміти втілити їх у реальність, то ви зрозумієте, що 50 років – не вирок.

Ось, як жити щасливим життям і що потрібно робити:

  • перестати звертати увагу на вік і програмувати себе на старість;
  • почати дозволяти собі те, що забороняли раніше – їжу, фільми, заняття, одяг;
  • знайти хобі – займатися тим, що насправді цікаво;
  • намагатися подорожувати – існує безліч недорогих автобусних турів;
  • знайти людей за інтересами – спробувати записатися в який-небудь гурток;
  • перестати контролювати дітей і онуків – вони вже дорослі люди і розберуться самі;
  • навантажувати свій мозок корисною інформацією – читати книги, дивитися фільми, дізнаватися нове.

Любовні стосунки після 50 років теж можуть бути, але тільки якщо вони приносять вам радість і задоволення. Важливо зрозуміти, що терпіти вже нема чого – ця звичка “вкрала” у вас багато років. Саме тому в 50 років і далі варто зайнятися собою, звертати увагу на себе, робити те, що хочеться вам і тільки вам, навіть якщо оточуючим це здається неправильним. К

Звичайно, не варто виходити за рамки здорового глузду і пристойності, але повірте – у вас не буде другого шансу прожити єдине життя, тому почніть любити себе просто зараз.

Коломієць Надія

Recent Posts

“Ласкаво просимо до цифрового концтабору”: українці обурюються через нові правила Укрзалізниці

Укрзалізниця не продає квитки міжнародного сполучення без верифікації користувачів у "Дія". Таке правило компанія запровадила…

8 хв. ago

В Україні повернуть планові перевірки бізнесу, але не для всіх: кому варто готуватися

Уряд уперше від початку повномасштабної агресії РФ скасував мораторій на перевірки деяких підприємств нехарчової продукції. Це стосуватиметься…

20 хв. ago

Мобілізація в Україні: Комітет Ради підтримав заборону на призов обмежено придатних до 25 роківв

Комітет з питань нацбезпеки та оборони Верховної Ради 16 вересня розглянув законопроект про заборону мобілізації обмежено придатних…

31 хв. ago

ФОПам не сподобається: у Раді хочуть скасувати важливе для підприємців положення

У 2025 році фізичні особи-підприємці (ФОП) будуть знову зобов’язані сплачувати Єдиний соціальний внесок (ЄСВ). Нагадаємо,…

46 хв. ago

Ексголову Дніпропетровської ОВА Резніченка відпустили під 30 млн грн застави

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) обрав запобіжний захід колишньому голові Дніпропетровської обласної адміністрації Валентину Резніченку у вигляді застави…

58 хв. ago

Путіну тут не місце. Як Ердоган вкотре показав РФ, хто головний

Президента Туреччини важко назвати союзником України, зазначає журналіст Орест Сохар. Але водночас звертає увагу на…

1 годину ago