ТОП-4 фрази людей із низькою самооцінкою

Часто людей цікавить, як виглядає занижена самооцінка - тобто як розпізнати особистість, яка має таку проблему.

Низька оцінка самого себе може мати вербальні та невербальні ознаки. Розібратися в цій темі УНІАН допомогла психологиня, тілесно-орієнтована терапевтка, членкиня Української асоціації когнітивно-поведінкової терапії Олеся Ольховик.

Зокрема, експертка пояснила, як за зовнішніми ознаками зрозуміти, що в когось є проблеми з оцінкою себе, а також сказала, які фрази властиві таким людям.

Низька самооцінка – ознаки

Особистість із такою проблемою не впевнена, що може спиратися на себе, дуже залежить від того, що про неї думають і кажуть ті, хто поруч. Вона буде частіше перепитувати інших людей, як, на їхню думку, робити правильно.

Під час спілкування така особистість не включатиметься в спілкування, оскільки вірить у те, що вона не “окей”, нікому непотрібна, нецікава тощо.

“Як виглядає впевнена в собі людина з класною самооцінкою – це людина з високо піднятою головою, з рівними плечима, яка йде й відчуває, що вона має право йти, має право дивитися на всі боки…”, – сказала експертка й наголосила, що особистість із низькою самооцінкою має зовсім інакший вигляд.

Психологиня додала, що зовнішні ознаки проблеми особистості з оцінкою себе можуть бути такі: опущені плечі, очі дивляться донизу, не дивиться іншим в очі, має вигляд “наляканої мишки”.

Фрази людей із низькою самооцінкою

За словами експертки, людям, у яких самооцінка низька, може бути притаманна низка фраз.

Такі особистості можуть говорити:

  • “А як ти вважаєш”;
  • “Що ти думаєш про це”;
  • “А як ти думаєш, це правильно чи ні”;
  • “А нормально це чи ні”.

Психологиня також звернула увагу на те, що низька та висока самооцінка є умовними. “Низька самооцінка – це боляче, висока самооцінка – людина така: “Я класна, я досягаю, я бусинка, мені всі кажуть, що я класна. А якщо перестануть, а якщо досягнення зараз такі, що неможливо досягати?” – наголосила Ольховик.

Експертка сказала, що в особистості метою має бути здорова оцінка себе.

“Це про прийняття – що я можу бути в якихось деяких моментах класної, але в інших сферах життя я не дотягую, я знаю свої слабкі місця, і з якимись мені ок, і хтось мені каже, що в мене зайва вага, а я кажу: “А мені комфортно”. Це не про гіперкомпенсацію, це недобре. Або: “У тебе немає червоного диплома або другої освіти, або вищої освіти”. А мені нормально. А є деякі точки до зростання, які, я знаю, у мене є, вони мені не дуже подобаються, і я буду з цим щось робити, коли я так вирішу, а не коли мені хтось втикає про це”, – пояснила співрозмовниця.

Лисенко Катерина

Recent Posts

Отримає кожен учень: школярів чекають нові правила

Міністерство освіти і науки України продовжує реалізовувати нові ініціативи в рамках комплексної політики в сфері…

17 хв. ago

На аукціоні продали останню річ збанкрутілого мільйонера: що це було

Дії суду в Китаї, який виставив на аукціон пляшку безалкогольного напою як останню річ, що…

19 хв. ago

Щодо України розгортається “війна сигналів”, через місяць буде розвилка — військовий аналітик

Ключові союзники України зможуть представити свою стратегію щодо завершення війни лише після обрання нового президента США та…

21 хв. ago

Викрадені Росією артефакти культурної спадщини помічено на міжнародному чорному ринку

Викрадені з українських музеїв та археологічних пам'яток експонати та артефакти вже почали з'являтися на міжнародному…

32 хв. ago

Є відстрочка чи бронь, але прийшла повістка: що робити

Потрібно прибути до територіального центру комплектування та соціальної підтримки навіть тоді, коли людина має відстрочку або…

35 хв. ago

Доведеться розщедритися. В Україні зросли тарифи на паспортні та міграційні послуги

В Україні з 7 жовтня зміниться вартість оформлення паспорта та деяких інших документів. Це також стосується обміну…

38 хв. ago