Тіло Гітлера вдруге спалили та викинули у річку

4 квітня 1970 року в Магдебурзі провели ексгумацію тіла Адольфа Гітлера і Єви Браун. Наступного дня останки кремували, попіл з вугіллям перемішали, а потім те, що залишилося від Гітлера і його дружини, викинули в річку.

30 квітня 1945 року фюрер Німеччини і його дружина Єва Браун покінчили життя самогубством. За день до того вони одружилися. Вранці він дізнався про смерть свого соратника Беніто Мусоліні. Тіло якого разом з його коханкою було знівечене й повішене на площі Мілану. Фюрер прийняв рішення. Гітлер застрілився пострілом у висок з власного пістолета, а Браун отруїлась цианістим калієм. Згідно з останньою волею фюрера тіла були винесені з бункера в сад канцелярії рейху, облиті бензином і підпалені; о 18-30 їх останки були зариті поруч у неглибокій воронці від бомби. 1 травня про смерть Адольфа Гітлера по радіо оголосили всьому світові, пише Газета. юа.

Тіла Гітлера, Браун і двох собак були знайдені розвідувальним управлінням СМЕРШ Червоної Армії наступного дня. 21 лютого 1946 року вони були перепоховані на полігоні НКВС під Магдебургом. Коли через 25 років полігон мав бути переданий уряду НДР, за наказом керівника КДБ Юрія Андропова 4 квітня 1970 року останки Адольфа Гітлера і Єви Браун були таємно ексгумовані, знову кремовані і розвіяні над рікою Бідеріц.

Операція, яку оголосили цілком таємною, отримала кодову назву “Архів”. Опергрупа з п’яти агентів приїхала в розташування радянського військового містечка в Магдебурзі, куди були доставлені тіла Гітлера і Єви Браун. Полковник Коваленко, що керував групою, власноручно склав в єдиному екземплярі акт про реексгумацію, в якому відмічено: “Ящик з останками знаходився під охороною оперативних працівників до ранку 5 квітня, коли було проведено фізичне знищення”. В архівах розвідки залишилися лише щелепу, фрагмент черепа, а також частки дивана, залитого кров’ю. На ньому, як вважається, і наклав на себе руки ватажок нацистів. Бункер Гітлера був зруйнований в 1947 році.

Лисенко Катерина

Recent Posts

Підвищення податків: Зеленський впевнений, що бізнес у “потужному захваті”

На даний час проєкт закону щодо підвищення податків малозрозумілий майже для всіх учасників процесу. Крім…

10 хв. ago

На які авто взимку впадуть ціни: 6 моделей, вартих уваги

Шукаючи вигідні пропозиції, потенційні покупці ретельно аналізують авторинок. Останні роки приємних новин було мало – середні…

25 хв. ago

Зовсім скоро треба готуватися до мобілізації з 20 років: що кажуть нардепи

З 1 жовтня Кабінетом міністрів було внесено зміни до Порядку проведення призову на військову службу…

32 хв. ago

Які піджаки будуть наймоднішими цієї осені: стилістка пояснила, на що звернути увагу

Жакет, піджак чи блейзер - це універсальна річ на всі випадки життя. Його можна одягнути з…

37 хв. ago

Кіднепінг у космосі. Учені з’ясували, хто і коли викрав Місяць

У всій Сонячній системі немає нічого схожого на Землю та її Місяць: в інших планет є…

52 хв. ago

У Росії затримали z-блогера, який критикував Путіна

Російського пропагандиста - "Z-блогера" Єгора Гузенка, відомого як  Тринадцятий, затримано в Новопавловську (Ставропольський край РФ). Офіційна…

60 хв. ago