Поради досвідчених дачників: чому яблука гниють прямо на дереві та як врятувати врожай

Гниття яблук на дереві – поширена проблема, яка може завдати значної шкоди врожаю. Часто садівники стикаються з ситуацією, коли ще не зібрані плоди починають псуватися прямо на гілках. Про те, чому гниють яблука на дереві розповів у відео на YouTube каналі GardenDocHelp професійний садівник Стів Бредлі.

Чому гниють яблука на яблуні

За його словами, яблука на яблуні гниють через те, що через те, що птах або щось інше пробило захисну зовнішню шкірку яблука, і спори грибка потрапили всередину.

“Ви просто думаєте, що втратили кілька яблук. Тепер це може дійти до цієї стадії, що називається бура гниль. Грибок потрапив всередину, і це яблуко починає ставати трохи в’ялим”, – вказує він.

Дивіться відео про те, чому гниють яблука на дереві:

Що станеться, якщо залишити гниле яблуко на гілці

Садівник наголошує, що якщо гниле яблуко залишити на дереві або на землі біля підніжжя дерева, щоразу вони муміфікуватимуться, зморщуватимуться і на чверть меншими від початкового розміру.

“Але щоразу, коли буде волого, чи то сильна роса, чи то дощ, ці спори будуть вивільнятися. І так вони можуть збиратися на інших частинах дерева”, – вказує він.

Чому яблуня перестала давати плоди

Стів Бренді наголошує, що такі плоди ніколи не слід класти на зберігання.

“Але також наступної весни, якщо гнилі яблука все висітимуть на гілці або біля дерева, то це може негативно вплинути на здоров’я дерева. Найслабша частина в цю пору року – це цвітіння. І якщо ці спори потраплять на квітку, вони можуть пошкодити її, і ви можете втратити ціле плодоносне дерево з десятком зародків яблук на ньому або з потенціалом для цього, просто тому, що ви залишали їх (гнилі яблука – ред.) з року в рік.

Що можна зробити з опалими яблуками

Садівник радить викидати гнилі яблука на компостну купу або взагалі на сміттєзвалище

“Але якщо ви їх залишите, ви просто успадкуєте ще більше проблем на наступний сезон, а наступного сезону все буде тільки гірше”, – вказує він.

Хто такий Стів Бредлі

Стів Бредлі – позаштатний садівничий письменник і телеведучий, який має диплом магістра садівництва Королівського товариства садівництва (RHS) та ступінь магістра освіти.

Він написав (або у співавторстві) понад 40 практичних книг з садівництва, серед яких “Основи розмноження” (переможець премії Garden Media Guild Award за найкращу практичну книгу), “Біблія садівника”, “Зимове садівництво”, “Ароматний сад” і “Що не так з моєю рослиною?”. Нещодавно він переробив найважливіший супутник садівника – “Посібник виноградаря” (Grafter’s Handbook).

Чому гниють яблука на дереві, що робити

Блогер, авторка YouTube-каналу “У Тані” рекомендує щоосені та восени проводити обробку плодових дерев від хвороб

“Найбільш небезпечним захворюванням для саду, як мені розповіли агрономи, це перша і плодове гниття. По-науковому, це моніліоз. Це захворювання може повністю знищити врожай і вишні, і черешні, абрикоси, і також яблунь і груш. І пори цих захворювань із задоволенням зимують у листі, у гнилих плодах, які залишаються на деревах, у гілках пошкоджених”, – вказує вона.

Чим обробляти яблуню восени

Вона зазначає, що яблука – це ворота для плодової гнилі у всьому садку.

“Для обробки дерев і кущів ми використовуємо карбомід. Ми готуємо розчин, де беремо на 10 літрів води 500 грамів карбоміду. Спочатку пів кілограма карбоміду ми розчиняємо у теплій, більш навіть до гарячої води, тому що він у холодній воді дуже довго буде розчинятися. А потім вливаємо 10 літрів води і заливаємо цей розчин у оприскувач”, – радить вона.

Садівниця вказує на те, що оприскувати дерева потрібно таким чином, щоб змочити кожну гілку і дерево загалом.

“Таким чином ми зменшуємо це захворювання, тому що листя згребти все, це практично до кожного листочка неможливо, тому ми намагаємося і землю там де залишаються листочки також обробити”, – говорить вона.

Як збільшити врожай яблук

Жінка зазначає, що така обробка саду пізньої осені, коли вже немає листя на деревах дає можливість з нашого саду збирати доволі багато яблук.

Лисенко Катерина

Recent Posts

У сім’ї не без вади. В океані ховається акула дуже схожа на свиню: з п’ятачком і хрюкає

Океан покриває більшу частину поверхні планети і є домом для величезної кількості живих істот. Деякі…

8 години ago

Українці підсіли на автомобільний секонд-хенд з-за кордону

Впродовж серпня український автопарк поповнили понад 25,7 тис. вживаних легковиків, що були ввезені з-за кордону.…

8 години ago

Треба було мовчати: виграш офіціантки в $10 млн перетворив її життя на пекло

Мрія офіціантки Тонди Дікерсон зі США про перемогу в лотерею швидко перетворилася на жах після…

8 години ago

Зрада прийшла, звідки не чекали: у ЄС закликали скасувати виплати українським біженцям

Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський вважає, що інші країни мають припинити виплачувати кошти українським біженцям, бо…

8 години ago

Підвищення податків для банків та ФОПів – у Раді розглянуть оновлену версію законопроекту

У понеділок, 16 вересня, Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики Верховної Ради України…

8 години ago

Уздовж Кримського мосту встановлюють потужні палі для захисту від дронів (фото)

У Керченській протоці триває встановлення паль уздовж мосту, які вбивають у морське дно. Про це пише проєкт…

8 години ago