Серед різновидів хліба є ті, які виділяються своїми корисними властивостями.
Кожен з сортів має свої значні переваги. Але є шість найкорисніших, які мають особливу цінність. Саме їх варто включити у свій раціон, пише Martha Stewart.
Один із найкращих варіантів – це 100% цільнозерновий хліб. “Цілісні зерна зберігають усі частини зерна, що дає змогу утримувати більше клітковини, вітамінів, мінералів і рослинних сполук”, – пояснює дипломований дієтолог-нутриціоніст Крістін Діллі.
Це важливо, тому що клітковина допомагає знижувати рівень холестерину в крові та уповільнює засвоєння вуглеводів, що сприяє більш плавному підвищенню рівня цукру в крові. Крім того, клітковина підтримує травлення і живить корисні бактерії в кишечнику, покращуючи його здоров’я.
На відміну від 100% цільнозернового хліба, який складається виключно з цільних зерен, багатозерновий хліб містить різні види зерен, деякі з яких можуть бути рафінованими, а не цільними.
За словами дієтологині Сьюзан Грілі, до складу багатозернового хліба можуть входити овес, просо, амарант, ячмінь, жито, полова, кіноа, кукурудза, гречка, ейнкорн (стародавній вид пшениці) і цільна пшениця. Також він може містити насіння, таке як гарбузове, лляне, чіа і соняшникове.
Загалом такі інгредієнти є хорошим джерелом клітковини, складних вуглеводів, невеликої кількості білка і корисних жирів. Вони також багаті важливими вітамінами і мінералами, включно з вітамінами групи B і хромом.
“Пророщений хліб – це цільнозерновий хліб, зерна якого замочили у воді й залишили для пророщування”, – пояснює дієтологиня Ніколь Роуч. Цей процес активує ферменти, які розщеплюють білки і вуглеводи, роблячи їх більш легкозасвоюваними. Завдяки цьому в пророщеному хлібі міститься більше макро- і мікроелементів, доступних для засвоєння, порівняно з традиційним цільнозерновим хлібом.
Заквасочний хліб виготовляється шляхом природного бродіння борошна і води, що утворюють закваску. Цей процес включає молочнокислі бактерії, що мають пробіотичний ефект, хоча більша їх частина гине під час випікання. Однак у готовому хлібі залишається клітковина, яка сприяє здоров’ю кишечника, живлячи корисні бактерії.
Заквасочний хліб також багатий на вітаміни групи B (що підтримують нервову та імунну систему) і важливі мінерали, такі як магній, залізо і цинк.
Вівсяний хліб – це різновид цільнозернового хліба, який містить вівсяні пластівці або вівсяне борошно. Його виготовляють на основі комбінації пшеничного борошна і вівса (або вівсяного борошна), оскільки пшениця необхідна для утворення глютену, що дає змогу тісту піднятися.
Овес забезпечує організм розчинною клітковиною, яка допомагає регулювати рівень цукру та холестерину в крові.
“Лляний хліб – це хліб, до якого додають насіння льону (цільне або мелене)”, – пояснює Роуч. Він має горіховий смак і містить клітковину, а також омега-3 жирні кислоти (корисні жири). “Клітковина покращує травлення, сприяє насиченню, а також допомагає підтримувати рівень цукру і холестерину в крові”, – додає Роуч.
У Міністерстві освіти та науки України зробили гучну заяву щодо мобілізації студентів. Міністр освіти Оксен…
Чи може продаж квартири або автомобіля позбавити внутрішньо переміщену особу державної допомоги? На це запитання…
Оператор мобільного зв’язку Київстар повідомив, що з 25 червня 2025 року припиняє підключення до дев’яти…
Нафтогаз України офіційно оголосив, що з 1 вересня 2025 року ціна на газ для населення…
Головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський заявив про оновлення мобілізаційного процесу та необхідність змін у…
Після періоду похолодання та опадів в Україну повернеться аномальна спека. За прогнозами Українського гідрометцентру, вже…