Чи здатні кілька F-16 вплинути на війну: експерт дав відповідь

Україні потрібно щонайменше 128 літаків F-16, але спочатку їх будуть одиниці.

Втім, навіть мала кількість цих літаків здатна справити помітний вплив на хід бойових дій, заявив в коментарі 24 каналу військово-політичний оглядач Олександр Коваленко.

Він нагадав, що у червні 2022 року Україна отримала усього лише 4 реактивні системи залпового вогню HIMARS. І тоді теж було чимало сумнівів, що така мізерна кількість справить хоча б якийсь вплив на ситуацію у війні.

“Проте правильне застосування цих чотирьох HIMARS на відповідному оперативно-тактичному рівні призвело до того, що російські окупаційні війська були змушені вже у жовтні втекти з правого берега Херсонщини”, – наголосив Коваленко.

На думку оглядача, F-16 не будуть задіяні у масштабних операціях із безпосереднього прикриття наземних сил. Натомість вони можуть стати протидією для російських фронтових бомбардувальників Су-34. Також надані літаки будуть завдавати “ювелірних” ударів там, “де де це буде максимально болісно для ворога”, переконаний аналітик.

“Там, де будуть завдаватися такі удари, вже не зможе повноцінно функціонувати російська ППО великого радіусу дії, зокрема, С-300 та С-400. Саме удари F-16, так само як свого часу HIMARS, прискорять деякі події, умови до яких зараз доволі успішно формуються”, – пояснює Коваленко.

Україна очікує на прибуття F-16: останні новини

За інформацією видання The New York Times, Україна вже найближчим часом отримає перші винищувачі F-16. Але Росія теж мала просто шалену купу часу, аби як слід підготуватися і для протидії цим літакам у повітрі, і до полювання на них на аеродромах.

Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський вже озвучив обмеження, на які доведется піти Україні при використанні F-16. За його словами, літакам доведеться залишатися “за 40 км або більше” від лінії фронту через ризик знищення, пояснив генерал. Втім ця ситуація є дзеркальною, адже російські літаки теж намагаються триматися на відстані від передової.

Лисенко Катерина

Recent Posts

Дихати небезпечно: що горить навколо Києва і коли покращиться якість повітря, — екологи

Вранці 20 вересня в Києві погіршився стан повітря. На кілька годин столиця очолила рейтинг найбруднішого повітря в…

8 хв. ago

Запам’ятайте це: найкращий час сніданку, обіду і вечері для схуднення

Коли йдеться про зниження ваги, найчастіше люди говорять про те, що їсти або не їсти,…

17 хв. ago

Екскомандир військової частини і “бізнесвумен” разом розікрали 140 млн гривень: деталі афери

Правоохоронці викрили ще одну шахрайську схему в армії. Підозри отримали колишній командир військової частини східного…

25 хв. ago

Родичі загиблих військових в Україні можуть отримати фіндопомогу: скільки заплатять

Відповідно до чинного законодавства, сім'я військовослужбовця, який загинув під час повномасштабної війни в Україні, має…

37 хв. ago

“Можна сокиру вішати”: окрім Києва, забруднення повітря фіксують ще у кількох областях

Погіршення якості повітря спостерігається не тільки у Києві та області, а й на території Чернігівського та Сумського…

46 хв. ago

Хакери зламали криптобіржу BingX: з гаманців користувачів вивели крипту на $43 млн

Сінгапурська криптовалютна біржа BingX стала жертвою масштабної хакерської атаки. Злодії викрали криптовалюту на суму 43 мільйони доларів.…

54 хв. ago