Якщо завтра помре Путін, у Росії почнеться боротьба кланів: погляд

Якщо завтра помре Путін, то в Росії буде такий самий конфлікт правлячих еліт. Але з 70% ймовірністю, в результаті цього конфлікту владу захопить один з існуючих кланів, який знищить одні інші клани, а з іншими прийде до угоди.

Про це в інтерв’ю РБК-Україна розповів російський політолог в опозиції Іван Преображенський.

За його словами, російський режим, який став, по суті, тоталітарним, повернеться до авторитаризму. Новий режим намагатиметься відновити відносини із Заходом, не відмовиться від жодних здобутків, які були зроблені за Путіна, а спробує їх звести нанівець, заявити, що це було за Путіна, давайте почнемо переговори.

“Зрозуміло, що вони не збираються платити жодних контрибуцій, вони можуть демонстративно передати одного олігарха десь до суду на заході, як це зробила Сербія після Мілошевича. Тобто це буде сценарій, схожий на сербський, але там не буде навіть Зорана Джинджича, якого майже одразу вбили. Тобто демократи не приїдуть навіть на короткий час. Це буде просто таке авторитарне полотно, дуже схоже на багато країн Центральної Азії”, – сказав Преображенський.

Це пов’язано з тим, що для повної зміни вектора розвитку Росії шок потрібен більше, ніж смерть Путіна. Одним із таких потрясінь є військова поразка. Якщо цього не станеться, після смерті російського диктатора клани почнуть свою боротьбу.

“Навколо мера Москви Сергія Собяніна є відносно великий клан, так чи інакше. На Заході прийнято зображати його таким собі лібералом, але насправді він є когалимським кримінальним кланом. Це просто петербурзькі бандити проти когалимських гангстерів. Є щонайменше два великі клани з найближчого оточення Путіна. Це умовні ковальчуки, з якими співпрацює перший заступник голови адміністрації президента Кирієнко – він і куратор окупованих територій, і “Росатом”, дуже впливовий”, – сказав Преображенський.

Другий клан – це російський військово-промисловий комплекс, це Сергій Чемезов, перший віце-прем’єр Денис Мантуров. А навколо них досить багато людей. Швидше за все, до них у цій ситуації приєднається новий помічник Путіна Олексій Дюмін, колишній губернатор, який також є колишнім військовим спецназівцем. Швидше за все, він особисто керував операцією з вивезення Януковича з України, вважає політолог.

Є умовний силовий клан, наприклад, Рамзан Кадиров. Зараз до нього приєднався повністю лояльний до Путіна голова Нацгвардії Віктор Золотов, колишній голова путінської гвардії, у якого дуже добрі стосунки з Кадировим. “Але якщо вони не підведуть якусь економічну базу і не домовляться з якимись великими економічними кланами, вони не зможуть захопити владу”, – каже Преображенський.

“Війна, швидше за все, закінчиться або сильно сповільниться. Це пов’язано з тим, що для Путіна ця війна є ідеологічною і має свій сенс, зрозумілий тільки йому. Нові лідери збираються вибудовувати відносини із Заходом, бо розуміють, що воєнна економіка не може існувати вічно. А для цього, очевидно, потрібно буде припинити бойові дії. А ось окуповані території, швидше за все, не віддадуть”, – прогнозує Преображенський.

Лисенко Катерина

Recent Posts

Принц Гаррі залишить Меган Маркл на 8 днів: що відбувається

40-річний принц Гаррі збирається з восьмиденним візитом до Нью-Йорка і Лондона, в якому його не…

40 хв. ago

Одразу плюс 10 років: ці помилки в стилі старять жінку найбільше

Коли йдеться про зовнішність, кожна жінка хоче залишатися молодою та привабливою якомога довше. Однак існують…

46 хв. ago

По 300 тисяч повісток на місяць: Кабмін виділив на мобілізацію Укрпоштою міліони

Уряд виділив 71,8 млн грн на централізований друк 900 тисяч повісток до кінця року. Про…

57 хв. ago

Битва за Курахове: ЗСУ не можуть захиститися від ударів російської авіації, — Bild (відео)

Українські військові, які захищають місто Курахове, перебувають під постійними обстрілами російської авіації. Про це повідомляє німецьке…

1 годину ago

У Черкасах медики рятували чоловіка, який проковтнув 6 гайкових ключів (фото)

У Черкасах медики рятували чоловіка, який потрапив до лікарні у важкому стані. Рентген показав, що…

1 годину ago

Вчені попереджають про дводенну магнітну бурю: якої вона буде сили та коли

Найближчими днями астросиноптики прогнозують магнітні бурі на Землі. Причиною їх виникнення стане викид корональної маси…

1 годину ago