Китай програв в Україні. Як хитрий план Сі Цзіньпіна був похований у Курській області

Так званий “мирний план Китаю” згорів 6 серпня і немає якихось ознак того, що в нього зʼявиться новий шанс на серйозне обговорення, вважає блогер Юрій Богданов. Український наступ у Курській області змішав карти Сі Цзіньпіну, тож тепер мир буде збудований на зовсім іншому фундаменті.

Про реакцію Китаю, Путіна та їхні “мирні плани”: трохи про політичний аспект переносу війни на територію ворога.

Китай відреагував на події в Курській області закликом до деескалації. У заяві МЗС Китаю йдеться про те, що “зона бойових дій не повинна розширюватися, не слід допускати ескалації збройного конфлікту та провокацій, які призводять до посилення вогню будь-якою стороною”.

Крім того, сьогодні й Путін почав генерувати істеричні заяви про “жодних перемовин із Зеленським”.

Ці події, на мою думку, слід розглядати разом, бо заяви виходять з однієї логіки — оцей “мирний план Китаю”, який є не більш ніж помʼякшеною версією “мирного плану” Путіна (капітуляція України), згорів 6 серпня, і немає якихось ознак того, що в нього зʼявиться новий шанс на серйозне обговорення.

Давайте за пунктами. Чого хоче Китай?

  1. Китай зацікавлений у тому, щоб Росія ставала все залежнішою. Бо саме РФ є страхувальним майданчиком і постачальником відносно дешевих ресурсів.
  2. Китаю вкрай важливо, щоб Росія зберігала керованість і залишалася порівняно надійним контрагентом. Тому всі ті фантазії, що Китай спить і бачить, як забирає у Росії Сибір, — маячня. Пекіну не потрібно контролювати Сибір, адже РФ і так віддасть КНР все, що їм потрібно.
  3. Китай не хоче надто сильно брати участь у війні в Україні, хоча й постачає РФ товари подвійного призначення. Адже вони вже перебувають у стані холодної торговельної війни з США і не хочуть додаткової політичної та економічної ескалації з Європою. Крім того, питання вторинних санкцій активувалося, і бажання потрапити під санкції двох ключових торговельних партнерів (США і ЄС) у КНР немає.

Мирний план Китаю — це спроба продемонструвати свою субʼєктність для країн “глобального Півдня” і власну спроможність вирішувати глобальні питання, залишаючись номінально нейтральними.

Але цей мирний план свідомо вигідний Росії та дозволяє у разі виконання оголосити про свою перемогу. Але водночас він наче апелює до гуманізму, бо головне ж “зупинити кровопролиття”. Хлопці з КПК — це якраз ті люди, які думають про людські життя, ага.

Так от, оці усі плани “миру заради збереження життів” (лицемірна маячня) і “миру з урахуванням реалій на землі” горять, як солома, якщо Україна займає хоча б квадратний кілометр російської території. Справжньої російської території. І навіть якщо операція на території Росії розглядає контроль її території як побічний ефект — китайці усе розуміють і Путін усе розуміє. Тому і така нервова реакція.

Крім того, у нас деякі довбні сміялися з Саміту миру, але його декларації на першому етапі доволі чіткі (наприклад, в частині Запорізької АЕС). І українські дії їх ніяк не порушують.

Не буде нічого поганого, якщо у декларації другого Саміту миру зʼявиться пункт про те, що сторони мають повернути один одному зайняті території. Головне — не перетворювати це у самоціль. Військово-політичне керівництво проявило гнучкість і креатив. Гнучкість має бути перевагою і надалі.

Тепер давайте трохи про непримиренність Путіна з його “не буду вести перемовини”.

По-перше, це було вже. Багато разів з початку війни він про це казав, а потім повертався до теми перемовин. Він патологічно бреше і легко відмовляється від власних слів.

По-друге, я про це багато разів казав — він або його наступники будуть вести реальні перемовини тільки коли:

  • або отримає дуже боляче по зубах і ситуація для нього буде ДУЖЕ небезпечною;
  • або коли потенціал ЗС РФ виснажиться настільки, що продовжувати далі війну для Росії буде неможливо;
  • або коли внутрішня стабільність режиму дасть тріщину — економічну, соціальну, політичну;
  • або коли збігаються 2 або 3 з цих або.

Вторгнення у Курську область збентежило диктатора і його система доволі погано відреагувала на “чорного лебедя”. Захід не побоявся і навіть схвалив ескалацію, чого він теж не чекав.

Тому він бігає і робить напівістеричні заяви “спасітє, памагітє, хахли барзєють”. Це добре. Нам і партнерам треба скористатися вікном можливостей, коли червоні лінії стали коричневими.

Автор висловлює особисту думку, яка може не збігатися із позицією редакції. Відповідальність за опубліковані дані в рубриці “Думки” несе автор.

Джерело

Ольга Степанова

Recent Posts

Нідерланди хочуть відмовитись від міграційних правил Євросоюзу

Уряд Нідерландів повідомив Єврокомісію про намір відмовитись від дотримання міграційних правил Європейського Союзу. Про це заявила Міністерка…

4 хв. ago

Вбивця здоров’я: яку популярну олію не можна використовувати для смаження

Коли справа доходить до смаження, вибір правильної олії для смаження має вирішальне значення як для…

8 хв. ago

В Україні не лишилося людей без психічних розладів, – експерт

В Українській державі на сьогодні не залишилося людей, яких би не торкнулися психічні розлади. Серія…

14 хв. ago

Експерт  розказав, чому Путін не спішить відбивати Курщину

Зараз активні бойові дії відбуваються на двох ділянках фронту – в Курській області країни-агресорки Росії та в…

21 хв. ago

12-річний хлопчик «здолав» 200-кілограмового ведмедя, щоб урятувати життя батька

У США 12-річний Оуен Бейєрман врятував свого батька Раяна під час полювання від нападу величезного…

22 хв. ago

Кейт Міддлтон повернулася до роботи після лікування від раку

Принцеса Уельська Кейт Міддлтон вперше після завершення лікування від раку повернулася до виконання своїх обов'язків. Вона провела…

33 хв. ago