«Пригожини» підуть до Москви з різних боків: погляд

Продовжується масова зачистка губернаторів, практично у щоденному режимі йдуть повідомлення про відставки того чи іншого керівника регіону.

Логіка тут цілком проглядається: йде превентивний погром правлячих угруповань-кланів, з-під них зараз вибивають вотчинні території, на яких вони створили свої кланові угіддя. Причина теж досить тривіальна: в умовах наростаючого хаосу найвища влада діє за методом Натаніеля Бампо , який рятувався від пожежі в прерії через створення власної пожежі, щоб позбавити його ресурсу і «вигородити» безпечну для себе зону. Так званий «зустрічний упав», пише Ель Мюрід, «Телеграм».

При цьому елітні групи, по яких зараз йдуть удари, мають бути згуртовані у двох створених «відстійниках» – Раді безпеки та Держраді, конкуренція між якими і має стати керованою та піднаглядовою. Вища влада відчайдушно конфігурує простір управління, створюючи дома стійких балансів баланси динамічні.

Ризик таких дій цілком видно – замість зустрічного вогню можна підпалити свій власний будинок. Але варіантів вже майже немає, тому що всередині правлячої страти починаються запеклі зіткнення, які загрожують обрушити всю вертикаль і зруйнувати всі баланси.

Тому й примусова хаотизація простору, щоб дезорганізувати угруповання та якось отримати над ними контроль. Ідея небезпечна, а головне – яка потребує дуже якісного управління на межі інтуїтивного. А ось з якістю управління в сучасній Росії справи дуже сумно, причому на всіх рівнях. Управління динамічними процесами – це взагалі вищий пілотаж, який висуває вкрай високі вимоги.

Так що може статися класичний сюжет, коли ліки виявиться раптово набагато небезпечнішою за хворобу.

Але й подітися особливо нікуди – якщо нічого не робити, ймовірність того, що почне прилітати звідусіль, тільки зростатиме. Так можна догратися до того, що марші справедливості подібні до торішнього пригожинського, почнуть тягнутися до Москви з різних боків. І якийсь обов’язково дійде.

Лисенко Катерина

Recent Posts

Тепер біда не лише від «Шахедів»: у ЗСУ розповіли, чим росіяни дедалі частіше атакують Україну

Російські загарбницькі війська дедалі частіше, крім "Шахедів", використовують дрони невстановленого типу. Але вони часто потрапляють…

4 хв. ago

Київ накриє сильна злива: синоптики зробили прогноз погоди на 6 жовтня

У ніч на 6 жовтня Київ та область накриє сильна злива, яка протримається до вечора.…

6 хв. ago

Затримано голову Хмельницької МСЕК, яка викидала сумки з 500 тис. дол. через вікно

Працівники ДБР затримали керівницю Хмельницького обласного центру медико-соціальної експертизи, яку підозрюють у незаконному збагачені. Напередодні у службових кабінетах і…

13 хв. ago

Вчені розгадали секрет привабливості картини “Дівчина з перловою сережкою”

Вчені виміряли реакцію мозку під час перегляду картини "Дівчина з перловою сережкою" Яна Вермера та…

21 хв. ago

Україна перейшла до повільного відступу: NYT описала ситуацію на фронті

В умовах значної чисельної переваги ворога Україна змушена вдаватися до тактики повільного відступу із запеклими боями,…

23 хв. ago

Світло знову продають по 2,64 грн за кВт, але не для всіх: кому пощастило

З 1 жовтня тариф на електроенергію знизиться з 4,32 до 2,64 грн за 1 кВт*год.…

29 хв. ago