Хазяйка світу. Як дружина Байдена стала найвпливовішою людиною планети і чого від неї чекають

Дебати кандидатів у президенти США показали, що Джо Байдену краще зняти свою кандидатуру, пише оглядач Бен Райт у колонці для The Telegraph. Але єдиною людиною, яка може навіяти йому цю думку, є його дружина Джилл — найвпливовіша людина світу на кілька найближчих тижнів.

Можливо, зараз саме час для доктора Джилл Байден, першої леді, поритися у своєму гардеробі в пошуках одного конкретного предмета одягу. Коли Джо Байден відмовився балотуватися на пост президента 2004 року, це рішення було підкреслено рішенням його дружини вдягнути топ із бретельками й написом “НІ”.

Після дебатів проти Дональда Трампа в четвер увечері багато демократів сподіваються, що тепер вона займе ту саму позицію щодо рішення свого чоловіка балотуватися на другий термін. Цілком можливо, що вона єдина людина, яка тепер може перешкодити Трампу здобути перемогу в листопаді.

У сучасну епоху ні республіканці, ні демократи не намагалися змусити кандидата на виборах піти у відставку. Їхні правила роблять це практично неможливим. Єдина людина, яка може виключити ім’я Байдена зі списку, — це сам президент.

Чинний президент США вже домігся передбачуваного висунення від Демократичної партії і вважається впертою людиною. Але на думку тих, хто краще за всіх знає президента, Байден, найімовірніше, прислухається до голосу дружини.

Доктора Джилл Байден називають найбільшим політичним активом її чоловіка. Є переконливий аргумент на користь того, що принаймні протягом наступних кількох днів вона буде найвпливовішою людиною у вільному світі.

Чи зможе вона переконати свого чоловіка, що після 52 років у політиці він має здійснити останній акт жертвопринесення заради країни і що це може бути найнадійнішим способом зберегти свою спадщину? Ті, хто знає пару, кажуть, що їхній шлюб побудований на взаємній повазі та захопленні. Вважається, що обидва серйозно ставляться до порад одне одного.

Пара одружилася 1977 року, але тільки після того, як Джо п’ять разів зробив пропозицію. Перша дружина Байдена, Нейлія, загинула в автокатастрофі 1972 року разом із дочкою Наомі. “Тоді я бачила в ньому той самий характер, який бачу в ньому сьогодні, і хоча він зіткнувся з неймовірними трагедіями, його оптимізм непохитний”, — заявила докторка Байден на передвиборчому мітингу в п’ятницю.

У своїй книжці “Там, куди проникає світло” доктор Байден пише про підтримку свого чоловіка в ситуації, схожій на ту, з якою він зараз стикається: “Як дружина політика, я виявила, що мій стоїцизм часто служить мені добру службу. Коли перша президентська кампанія Джо стала виглядати похмурою, люди постійно шукали тріщини в нашій команді. Ми всі відчували, що на нас пильно дивляться, але я зробила все, щоб не показати слабкість”.

Вона також розповіла, як Джо любив возити своїх синів до школи, і всі троє підспівували радіо, включно з одним із їхніх улюблених хітів Хелен Редді “You and Me Against the World”. Бо, старший син і колишній генеральний прокурор Делавера, помер від раку мозку 2015 року, коли Байден був віцепрезидентом за Барака Обами.

Перша леді люто захищає сім’ю, яка пережила стільки трагедій. Тепер вона має вирішити, що буде найкращим способом захистити свого чоловіка — підтримати його щосили чи переконати його не робити помилки.

Джилл Джейкобс ще була студенткою коледжу, коли зустріла Джо. Тоді їй подобалося “жити непомітно”. Однією з причин, через яку вона відхилила початкові пропозиції Джо, було те, що це означало б “життя в центрі уваги, якої я ніколи не хотіла”.

Відтоді вона стала досвідченою публічною виконавицею. Але її колишні нахили можуть означати, що вона з більшою ймовірністю опустить завісу на кар’єрі свого чоловіка, ніж те політичне подружжя, яке приваблюють атрибути влади.

Життя на обкладинках — не те, про що мріяла Джилл у молодості Фото: Vogue

Практична і схильна до розіграшів докторка Байден є професоркою з докторським ступенем у галузі освіти і викладає в Громадському коледжі Північної Вірджинії. До неї перша леді ніколи не займалася оплачуваною роботою під час перебування чоловіка на посаді. За словами її біографині Дарлін Супервілл, доктор Байден “бачить себе вчителем — можливо, більше, ніж першою леді”. Аніта МакБрайд, колишній керівник апарату першої леді Лори Буш, додає: “Вона поєднала те, що вважалося традиційною роллю, і водночас слугувала взірцем незалежної людини зі своїми власними планами та власною кар’єрою”.

Наразі доктор Байден, яка на дев’ять років молодша за свого чоловіка, дотримується початкового сценарію. Наприкінці дебатів у четвер увечері вона вийшла на сцену, щоб надихнути публіку: “Джо, ти виконав таку хорошу роботу. Ти відповів на кожне запитання, ти знав усі факти”, — сказала вона.

Виступаючи на мітингу в Північній Кароліні наступного ранку, докторка Байден все ще перебувала в режимі повномасштабної передвиборчої кампанії: “Немає нікого, кому я віддала б перевагу перед моїм чоловіком в Овальному кабінеті просто зараз”, — сказала вона. — “Учора ввечері на сцені дебатів ви бачили Джо Байдена, чесного президента з характером, який говорив правду. А Дональд Трамп говорив брехню за брехнею за брехнею”.

Її промова була переконливою. “Джилл Байден… знає, що ніч [четверга] була поганою для [людей] знайомих, і вона також далека від того висновку, який деякі демократи запропонували їй зробити”, — написала у Твіттері Кеті Роджерс, кореспондентка New York Times у Білому домі.

Але лояльність першої леді ставить її в меншість, що скорочується. На початку дебатів PredictIt, ринок онлайн-ставок, дав Трампу 53-відсотковий шанс на перемогу на виборах у листопаді. До кінця його шанси зросли до 61 відсотка.

Байдену 81 рік, він лише на три роки старший за Трампа. Але після дебатів один політичний оглядач припустив, що це більше схоже на 30 років. Опитування вже показали, що виборці стурбовані тим, що Байден занадто старий для ще чотирьох років у Білому домі. Тепер ставлять питання про наступні чотири місяці.

Звичайно, є прецеденти відходу чинного президента. Коли 1968 року посилилися протести проти війни у В’єтнамі, президент Ліндон Джонсон вирішив не домагатися повторного висунення своєї кандидатури на другий повний термін. Але, що особливо важливо, заклик йшов від президента. Те саме стосується і Байдена.

“Байдену доведеться піти добровільно, а потім закликати партію шукати розумну заміну, яка не була б його нинішнім віцепрезидентом”, — каже Френк Лунц, політичний консультант і соціолог. — “Обидва сценарії наразі малоймовірні. Про це йому мають повідомити найвисокопоставленіші співробітники, а в багатьох із них не вистачає сміливості зробити це”.

Хто зможе проявити сміливість? У демократів немає еквівалента “людей у сірих костюмах” — делегації високопоставлених депутатів-консерваторів, які сказали Маргарет Тетчер, що її час минув. Багато хто відкрито закликає висловитися попередників Байдена — демократів Обаму і Білла Клінтона.

Потенційні наступники Байдена, включно з Гевіном Ньюсомом і Гретхен Вітмер, губернаторами Каліфорнії та Мічигану відповідно, не захочуть здатися нелояльними.

Національний з’їзд Демократичної партії, на якому партія обирає своїх кандидатів на пост президента і віцепрезидента, має відбутися в Чикаго в середині серпня. На думку політичних експертів, зараз є крихітне вікно можливостей, максимум до трьох тижнів, перш ніж почнеться нарощування імпульсу до цієї події.

Демократам, США та решті світу залишається чекати, щоб побачити, чи погодиться Джилл Байден (або її переконають), що настав час ще раз сказати: НІ.

Автор висловлює особисту думку, яка може не збігатися з позицією редакції. Відповідальність за опубліковані дані в рубриці “Думки” несе автор.

Джерело

Ольга Степанова

Recent Posts

У Британії б’ють на сполох через спалах коронавірусу: причина може бути у футболі

На тлі проведення Євро-2024 вчені б’ють на сполох через небезпеку поширення нового штаму Covid-19. Експерти вважають, що…

39 секунд ago

Пасажирка відмовилась від пропозиції поступитися своїм місцем за $1500 (відео)

Пасажирка, яка відмовилася від пропозиції поступитися своїм місцем у літаку на переповненому рейсі, стала зіркою соціальних мереж.…

2 хв. ago

Без військ НАТО в Україні не обійтися: західні експерти про те, чого чекати Києву від союзників

За тиждень у Вашингтоні стартує 75-й саміт НАТО. Адміністрація чинного президента США Джо Байдена обіцяла,…

5 хв. ago

З Байденом стався новий конфуз: його прихильників хочуть змінити кандидата (відео)

Президент США та кандидат на наступний президентський термін Джо Байден, який провів вкрай невдалі дебати зі своїм…

7 хв. ago

Не чекати блокування рахунків: про штрафи від ТЦК можна дізнатися онлайн на сайті Мін’юста

Якщо ТЦК наклав своєю постановою штраф на особу, яка ухиляється від військового обліку, і ця…

20 хв. ago

Трамп готовий віддати Путіну території України, якщо стане президентом США – Politico

Кандидат у президенти США Дональд Трамп готовий віддати частину території України російському президенту Володимиру Путіну. Все для…

23 хв. ago