Новини зоров'я

Стало відомо, чи змінює коронавірус ДНК людини – дослідження

Коронавірус, як і ВІЛ, має свій генетичний матеріал у вигляді РНК, але, на відміну від ВІЛ, не має механізму для перетворення РНК в ДНК.

Коронавірус SARS-CoV-2, який спричиняє COVID-19, ймовірно, не може вбудувати свій генетичний матеріал в ДНК людини. Як повідомляє Експерт з посиланням на Українську правду, про це йдеться в дослідженні, опублікованому в журналі Journal of Virology, пише Medical Xpress.

В іншому нещодавньому дослідженні повідомлялося, що генетичний матеріал вірусу вдалося інтегрувати в людську ДНК в клітинах у чашках Петрі.

Але вчені, які провели нове дослідження, стверджують, що результат попереднього, швидше за все, спричинили помилки у процесі тестів.

“Хоча більш раннє дослідження показало, що в клітинах, інфікованих коронавірусом, генетичний матеріал вірусу копіюється і вставляється в ДНК людини, наша група вважає це малоймовірним”, – розповів доктор Бен Афзал, один із авторів дослідження.

За його словами, коронавірус, як і ВІЛ, має свій генетичний матеріал у вигляді РНК, але, на відміну від ВІЛ, не має механізму для перетворення РНК в ДНК.

“Коронавіруси зазвичай не підходять до ДНК людини. Як показує наше дослідження, малоймовірно, що SARS-CoV-2 може інтегруватися в геном людини”, – додав Афзал.

Доцент кафедри біохімії та інформатики Університету Пердью, США і один авторів дослідження Маджид Каземян зазначив, що це відкриття має два важливих значення.

“Сьогодні відносно мало відомо про те, чому у деяких людей результат тесту на коровірус позитивний навіть через довгий час після інфікування.

Одним із пояснень цього явища було інтегрування коронавірусу в геном людини, але наші дані цього не підтверджують”, – розповів Каземян.

За його словами, якби вірус зміг інтегрувати свій генетичний матеріал в геном людини, це могло означати, що будь-яка інша мРНК могла б зробити те ж саме.

“Але оскільки поточні дані це не підтверджують, це повинно розвіяти будь-які побоювання щодо безпеки мРНК-вакцини”, – додав вчений.

Відомо, що генетичний матеріал деяких вірусів може бути інтегрований в ДНК людини та інших тварин.

Людська ДНК містить приблизно 100 000 фрагментів ДНК вірусів, накопичених нашим видом за мільйони років еволюції. Загалом ці загублені частинки вірусів складають трохи менше ніж 10% генетичного матеріалу в наших клітинах.

Ольга Степанова

Recent Posts

Мер Вовчанська непереконливо доводив, що у місті достатньо фортифікаційних споруд: розгортається скандал

Наступ росіян на Харківщині: військовослужбовець Ярославський та журналіст Бутусов попередили, що Вовчанськ не готовий відбивати…

25 хв. ago

Підхід буде змінено: Ірландія розгляне скорочення державної підтримки біженців

Цього тижня в Ірландії обговорюватимуть питання про скорочення державної допомоги для осіб, які просять притулок, і біженців,…

35 хв. ago

Сунак зробив тривожну заяву щодо ядерної ескалації

Безрозсудність російського диктатора Володимира Путіна призвела до того, що світ став ближчий до ядерної ескалації, ніж будь-коли…

47 хв. ago

Міноборони — чорна діра для мільярдів? Як виробництво озброєнь може підняти економіку України

Ще до повномасштабної війни, Україна з кожним роком нарощувала державні видатки на оборону, що, втім,…

55 хв. ago

Бронювання від мобілізації 2024: хто не може отримати право на відстрочку (список професій)

В Україні 18 травня набере чинності новий закон про мобілізацію №10449, який визначає право на бронювання. Зараз уряд працює…

1 годину ago

На аукціон виставили “найкраще авто у світі” за $2,3 мільйона (фото)

У США на онлайн-аукціоні eBay продають єдиний у своєму роді кабріолет Tucker 1948 року. За унікальне…

1 годину ago