Новини

Пташиний грип масово вбиває котів у Польщі: чи загрожує вірус людям

​Польща є першою країною, яка заявила про загадкове поширення пташиного грипу, що атакує котів. Місцева влада повідомляє про “велику кількість” кішок, заражених цією заразою, причому вірус поширюється на все більші території.Про це пише Science Alert.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), перші повідомлення про незвичайну смертність серед котів надійшли від польської влади ще минулого місяця. Тоді дослідники провели тестування і 29 кішок дали позитивний результат на пташиний грип H5N1. Зазначимо, що загалом було протестовано 46 кішок і одного каракала, якого утримують у неволі.

Дослідники зазначають, що пізніше 14 інфікованих тварин було піддано евтаназії, а ще 11 померли. Остання зареєстрована смерть тварини сталася 30 червня. Утім, учені ВООЗ зазначають, що ризик зараження людини все ще “залишається низьким”.

У ВООЗ зазначають, що джерело зараження кішок пташиним грипом досі залишається невідомим, вчені продовжують розслідування, щоб виявити причину поширення пташиного грипу серед кішок у Польщі.

Відомо, що у деяких кішок під час хвороби розвинулися важкі симптоми, зокрема:

утруднене дихання;кривавий пронос;неврологічні ознаки;швидке погіршення стану;у деяких випадках смерть.Зазначимо, що з кінця 2021 року в Європі стався найсильніший спалах пташиного грипу, подібні спалахи також було зафіксовано в Північній і Південній Америці. Це призвело до вибракування десятків мільйонів птахів по всьому світу, багато з яких були заражені вірусом H5N1. Уперше вірус було виявлено 1996 року.

Нещодавно дослідники зафіксували тривожний сплеск цієї інфекції серед ссавців — раніше Агенція охорони здоров’я ООН уже фіксувала зараження кішок пташиним грипом, проте не настільки масово. Поширення пташиного грипу в Польщі серед котів стало наймасовішим серед ссавців. Утім, дослідники зазначають, станом на 12 червня в жодної людини, яка контактувала із зараженими тваринами, не було зареєстровано симптомів вірусу.

У ВООЗ також зазначають, що ризик зараження людей у Польщі все ще оцінюють як низький для населення країни загалом. Водночас ризик для власників котів, ветеринарів та інших осіб, які контактують із зараженими кішками, оцінюється як низький або помірний.

Ольга Степанова

Recent Posts

Масштабні аварійні відключення: в яких областях мешканці залишилися без світла

За даними міністерства станом на 12 жовтня внаслідок ворожих обстрілів понад сім тисяч абонентів у…

2 хв. ago

Зима почнеться в середині осені – прогноз погоди на 13 жовтня

У неділю, 13 жовтня, в Україні буде хмарно. Про це повідомляє Укргідрометцентр. Синоптики прогнозують, що атмосферний фронт пройде…

11 хв. ago

Хлопчики не повинні виїжджати за кордон: у Міністерстві освіти сказали, як хочуть завадити цьому

З початку повномашстабної війни багато українців були змушені виїхати з країн і залишаться закордоном. Звичайно,…

20 хв. ago

Вчені назвали найголовніші умови, за яких людина може прожити понад 100 років

Щоб стати довгожителем, треба дотримуватися деяких правил здорового способу життя, адже можливість прожити понад сто…

29 хв. ago

Втрата Покровська стане для України економічною проблемою, – Foreign Policy

Можливе захоплення Покровська російськими окупантами буде не тільки військовою поразкою для ЗСУ, а й створить серйозні…

35 хв. ago

Щоб не було великих проблем під час вимкнення світла: Кабмін попередив українців

В Україні кожен громадянин може зробити свій внесок у підтримку енергетичної стабільності, дотримуючись кількох простих…

46 хв. ago