Новини

15 росіян з’їли ведмедя і опинилися у лікарні

​На Забайкаллі мешканці села поблизу Чити отруїлися недосмаженою ведмежатиною. Усі гурмани звернулися до медиків, 6 госпіталізовані, повідомляють російські ЗМІ. 

Діагноз тріхінельоз — спричиняє гельмінтів, викликає лихоманку, висип, набряк обличчя, уражає нервову систему.

Наразі в селищі Куанда, де проживають постраждалі, ветеринарні фахівці опитують місцевих мешканців — можливо, хтось із них приховує залишки м’яса дикого звіра.

Трихінельоз — небезпечне захворювання людини і тварин, що викликається круглими дрібними черв’яками (трихінелами). Воно характеризується лихоманкою, вираженими проявами алергії та симптомами ураження поперечно-смугастої мускулатури личинками паразита.

У природі трихінельоз поширений серед хижаків і всеїдних ссавців (дикі кабани, борсуки, єнотоподібні собаки, бурі та білі ведмеді), гризунів.

Передача хвороби можлива між свинями, собаками і кішками під час з’їдання ними м’яса хворих тварин; у природі – за рахунок хижацтва під час поїдання трупів тварин.

Трихінели відрізняються великою стійкістю до різних методів їх знезараження. Не вбиває їх копчення і засолювання. 

Залишаються вони живими навіть у смаженому або вареному м’ясі. Відомі випадки зараження людей під час вживання сала (з прожилками м’яса), шинки, вареної ковбаси, сосисок, пельменів, шашликів. У кишечнику людини або тварин личинки трихінел перетворюються на статевозрілих самців і самок, а ті, своєю чергою, продукують личинки, які мігрують через лімфатичну систему в кров і потрапляють у м’язи.

Людина найчастіше заражається трихінельозом під час вживання в їжу термічно недостатньо обробленого м’яса зараженого дикого кабана, ведмедя, борсука та свинини.

Ольга Степанова

Recent Posts

У пенсіонерів хочуть забрати гроші з пенсійних рахунків в Ощадбанку: законопроєкт

З банківських рахунків двох категорій пенсіонерів хочуть забирати невикористані пенсійні виплати. Таке нововведення пропонує запровадити Кабінет…

16 хв. ago

В Україні може статись державний переворот після укладання мирної угоди з РФ – Forbes

В Україні у випадку укладання мирної угоди з Росією може статися державний переворот. Його здіймуть українські військові,…

24 хв. ago

Клімат завдав нищівного удару планеті: Земля на порозі катастрофи. Звіт за 2024 рік

У щорічному звіті міжнародна коаліція вчених надала оновлену інформацію про те, як Земля бореться зі…

33 хв. ago

Жінка знайшла затонулий 129 років тому корабель: що вона побачила всередині (фото)

36-річна Рейчел Едманс з Толваддона (графство Камборн, Велика Британія) займалася дайвінгом й випадково знайшла уламки корабля "Ескуріал",…

42 хв. ago

В Україні по-новому пропонують виплачувати пенсії: що відомо

В Україні планують почати виплату пенсій через "Нову пошту" за допомогою системи NovaPay. Це нововведення дасть змогу…

50 хв. ago

Все змінилося: мобілізація за новими правилами – тиждень на явку і бронь за гроші

Правила мобілізації в Україні дещо змінилися. Це стосується термінів явки до територіальних центрів комплектування (ТЦК),…

53 хв. ago