Новини зоров'я

Турецькі вчені визначили найважче для перетравлення м’ясо

Численні наукові дослідження показали зв’язок між вживанням свинини і порушеннями здоров’я.

Доцент і доктор Університету Наміка Кемаля Мехмет Ярдімчі на Міжнародній європейській конференції з міждисциплінарним науковим дослідженням в Анкарі представив роботу, в якій пояснив вплив споживання свинини на здоров’я людини, передає Експерт.

“Свині – репродуктивні тварини з чудовим розміром посліду. У них вік статевої зрілості 3-12 місяців і середній період вагітності 114 днів. Свиноматка може народити 12 поросят. Порося, вага якого при народженні становить кілька сотень грамів, досягає 100 кг за 4-6 місяців і 160 кг за десять місяців. Це швидкий розвиток пов’язано з секрецією гормонів, таких як гормон росту, інсулін, андрогени, естрогени, гормон щитовидної залози і глюкокортикоїди. Вважається, що гормони в їжі порушують гомеостаз споживачів”, – зазначив учений.

Численні наукові дослідження показали зв’язок між вживанням свинини і порушеннями здоров’я. Спеціальні отрути (сутоксіни), присутні в свинині, не можуть бути розщеплені організмом людини і тому відкладаються в організмі, додає Мехмет Ярдімчі.

“Свинина має високий енергетичний потенціал, і при надмірному вживанні вона буде накопичуватися в тканинах людини. Це призведе до ожиріння у тих, хто їсть свинину, а вживання занадто великої кількості свинини підвищить рівень холестерину, що призведе до високого кров’яного тиску, атеросклерозу або порушень кровообігу і серцевих нападів”, – зазначив лікар.

Також Мехмет Ярдімчі стверджує, що свині не потіють через відсутність потових залоз, маючи швидкий метаболізм. Таким чином токсини накопичуються безпосередньо в м’язах.

“М’ясо свинини на 30% складається з жиру з високим вмістом насичених жирних кислот, що підвищує ризик гіперліпідемії і призводить до серцево-судинних захворювань. Тобто свинина – одне з найскладніших для перетравлення видів м’яса серед всіх видів продуктів тваринництва”, – повідомив учений.

М’ясо свині також багате сіаловою кислотою, відмінної від людини, N-гліколілнейраміновою кислотою (Neu5Gc), і люди не можуть синтезувати це з’єднання. Це являє собою потенційний ризик серцево-судинних і запальних захворювань і раку, оскільки пухлини накопичують “нелюдську” сіалову кислоту Neu5Gc.

Ольга Степанова

Recent Posts

Астронавти зробили перший рентгенівський знімок людини у космосі

Космічні туристи довели, що можна зробити рентгенівський знімок у космосі. Ці зусилля допоможуть майбутнім дослідникам…

6 хв. ago

Аптечка в авто: кого можуть оштрафувати, а хто отримає лише попередження

В Україні кожен водій зобов’язаний мати в авто аптечку, вогнегасник і знак аварійної зупинки, проте штраф за їхню відсутність загрожує…

15 хв. ago

Які були б результати виборів президента України, якби вони відбулись найближчим часом

Якби президентські вибори в Україні відбулися найближчої неділі, чинний глава держави Володимир Зеленський очолив би…

24 хв. ago

Є три підстави, щоб оскаржити штраф від ТЦК. Як це зробити

Кількість штрафів від ТЦК в Україні зростає. Людей викликають, оформлюють адміністративні протоколи й часто штрафують. Однак,…

32 хв. ago

Половина українців за кордоном вже в Україну не повернуться: Ніна Южаніна перелічила сумні причини

Народний депутат Ніна Южаніна зазначила, що майже половина працездатних українців, які виїхали за кордон, не…

44 хв. ago

Ці помилки руйнують автомобіль: водіям слід про них знати

Часто водії, самі того не усвідомлюючи, наближають момент візиту до СТО. Здається, що поїздка на…

53 хв. ago