Новини зоров'я

Турецькі вчені визначили найважче для перетравлення м’ясо

Численні наукові дослідження показали зв’язок між вживанням свинини і порушеннями здоров’я.

Доцент і доктор Університету Наміка Кемаля Мехмет Ярдімчі на Міжнародній європейській конференції з міждисциплінарним науковим дослідженням в Анкарі представив роботу, в якій пояснив вплив споживання свинини на здоров’я людини, передає Експерт.

“Свині – репродуктивні тварини з чудовим розміром посліду. У них вік статевої зрілості 3-12 місяців і середній період вагітності 114 днів. Свиноматка може народити 12 поросят. Порося, вага якого при народженні становить кілька сотень грамів, досягає 100 кг за 4-6 місяців і 160 кг за десять місяців. Це швидкий розвиток пов’язано з секрецією гормонів, таких як гормон росту, інсулін, андрогени, естрогени, гормон щитовидної залози і глюкокортикоїди. Вважається, що гормони в їжі порушують гомеостаз споживачів”, – зазначив учений.

Численні наукові дослідження показали зв’язок між вживанням свинини і порушеннями здоров’я. Спеціальні отрути (сутоксіни), присутні в свинині, не можуть бути розщеплені організмом людини і тому відкладаються в організмі, додає Мехмет Ярдімчі.

“Свинина має високий енергетичний потенціал, і при надмірному вживанні вона буде накопичуватися в тканинах людини. Це призведе до ожиріння у тих, хто їсть свинину, а вживання занадто великої кількості свинини підвищить рівень холестерину, що призведе до високого кров’яного тиску, атеросклерозу або порушень кровообігу і серцевих нападів”, – зазначив лікар.

Також Мехмет Ярдімчі стверджує, що свині не потіють через відсутність потових залоз, маючи швидкий метаболізм. Таким чином токсини накопичуються безпосередньо в м’язах.

“М’ясо свинини на 30% складається з жиру з високим вмістом насичених жирних кислот, що підвищує ризик гіперліпідемії і призводить до серцево-судинних захворювань. Тобто свинина – одне з найскладніших для перетравлення видів м’яса серед всіх видів продуктів тваринництва”, – повідомив учений.

М’ясо свині також багате сіаловою кислотою, відмінної від людини, N-гліколілнейраміновою кислотою (Neu5Gc), і люди не можуть синтезувати це з’єднання. Це являє собою потенційний ризик серцево-судинних і запальних захворювань і раку, оскільки пухлини накопичують “нелюдську” сіалову кислоту Neu5Gc.

Ольга Степанова

Recent Posts

Неочікувані цифри: Євростат назвав середню тривалість життя у країнах ЄС

Євростат оприлюднив дані щодо середньої тривалості життя серед мешканців Європи. Результати є позитивними, адже додалося ще 0,9…

2 години ago

Що зміниться для українських чоловіків із 18 травня: десять фактів про мобілізацію

Починаючи з 18 травня набере чинності новий закон про мобілізацію. Він змінить правила реєстрації та призову військовозобов'язаних…

2 години ago

Нажились на війни: зникли мільйони, виділені на відновлення Бородянки

У постраждалій під час бойових дій Бородянці Київської області зникли приблизно 20 млн грн. Кошти…

3 години ago

Блокуватимуть рахунки і майно: ТЦК отримали право штрафувати за ухилення

Співробітники Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки отримають право на штраф за неявку в ТЦК для чоловіків,…

3 години ago

Новий кандидат у президенти США: Байдену та Трампу кинули виклик

За законами США, президентом країни може стати американець, якому вже виповнилося 35 років. Але ж…

3 години ago

У Чехії пригрозили штрафами та депортацією військовозобов’язаним українцям

Декілька заяв із приводу українців у Чехії зробив уряд цієї країни. Йдеться про легітимність перебування…

3 години ago