Новини світу

Головний проросійський чиновник Китаю втратив всі посади

Колишній заступник міністра закордонних справ Китаю, який займався відносинами з Росією, Ле Юйчен пішов у відставку з посади заступника голови Національного управління радіо та телебачення. Саме Ле вперше охарактеризував відносини між Китаєм та Росією як «дружбу без кордонів», коли він зустрівся з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим у 2019 році, повідомляє haggin.az з посиланням на China Morning Post.

Як зазначає газета, Ле Юйчен пішов із поста через місяць після того, як йому виповнилося 60 років (офіційний вік виходу на пенсію для осіб на посадах заступників міністра у Китаї). При цьому ще у червні 2022 року його усунули від роботи у зовнішньополітичному відомстві. Через кілька місяців, у жовтні, Ле Юйчен також був виключений із кандидатів у члени Центрального комітету китайської Компартії.

Ле Юйчен почав працювати в МЗС Китаю у 1980-х у департаменті, який спеціалізувався на зв’язках із СРСР, а потім — з Росією. Він двічі працював у китайському посольстві у Москві. За даними ЗМІ, він розглядався як кандидат на посаду глави МЗС КНР.

Одна з можливих причин кар’єрного фіаско Ле Юйчена полягає в тому, що він безсилий передбачити початок війни з Україною: у перші дні вторгнення Пекін мовчав, нагадує Хелена Легарда, провідний аналітик Mercator Institute for China Studies у Берліні.

«Здавалося, що китайське керівництво або не знало, що війна почнеться, або не очікувало на вторгнення такого масштабу», — пояснює вона.

З відходом Ле Юйчена, який став архітектором російсько-китайського зближення і особисто брав участь у підготовці всіх ключових двосторонніх угод останніх років, у керівництві МЗС КНР не залишилося жодного професійного фахівця з Росії, зазначає Легарда.

Відставка Ле Юйчена відбулася через кілька днів після того, як звільнили міністра закордонних справ Китаю Цінь Ган. Він очолював МЗС із грудня минулого року, а влітку несподівано зник із публічного поля після зустрічі у Пекіні з російськими дипломатами.

За даними The Washington Post, Цинь Ган може стати фігурантом кримінальної справи щодо корупції. Після його відставки на посаду глави МЗС повернувся Ван І — «архітектор» китайського «мирного плану» по Україні, який просував його на посаді завідувача канцелярії комісії ЦК із закордонних справ.

Ольга Степанова

Recent Posts

За крок від прірви: будинки жителів курортного містечка скоро назавжди поглине море

У понеділок, 20 травня, частина прибережної скелі в Ньюхейвені (Східний Сассекс, Велика Британія) обвалилася на пляж.…

9 хв. ago

Мобілізація з доставкою: ТЦК б’ють рекорди по областях – скільки вже заволокли

Російська пропаганда активно розповсюджує інформацію про мільйони ухилянтів в Україні. Однак ці дані не відповідають дійсності. Обласні…

17 хв. ago

У Києві відкрито рух новим шляхопроводом на Оболоні (фото)

Сьогодні, 20 травня, у Києві відкрито рух новим шляхопроводом на Оболоні – проїзд вулицею Полярною…

30 хв. ago

Прокурор Міжнародного кримінального суду вимагає видати ордер на арешт Нетаньяху

Прокурор Міжнародного кримінального суду (МКС) хоче видати ордери на арешт прем'єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньяху, міністра…

33 хв. ago

Рідкісну монету купили за понад мільйон євро: який вона має вигляд та в чому її цінність (фото)

У Нідерландах продали на аукціоні рідкісну монету 1891 року з портретом молодої королеви Вільгельміни за…

47 хв. ago

Стало відомо, чи вилучатимуть для ЗСУ автомобіль, якщо він один у власника

У новому законі про мобілізацію та військовий облік, який набув чинності 18 травня 2024 року,…

58 хв. ago