Новини світу

Після заколоту Пригожина Росію чекають кардинальні політичні зміни – екс-координатор системи ООН Френсіс О’Доннелл

“Історія з заколотом голови найманців ПВК “Вагнер” Євгена Пригожина ознаменувала переломний момент в історії сучасної Росії”, – сказав в інтерв’ю haqqin.az Френсіс О’Доннелл, ірландський дипломат та екс-координатор системи ООН в Україні.

За його словами, війна з Україною спровокувала в російській еліті внутрішньополітичне бродіння, яке призведе до кардинальних політичних змін.

Війна Путіна з Пригожиним ознаменувала переломний момент в історії сучасної Росії.
«На цьому фоні Кремль намагається демонструвати агресивну волю, що насправді позбавлено будь-якої логіки, – зазначив О’Доннелл. – Зрештою, майбутні зміни в Росії сприятимуть встановленню миру в регіоні і змусять Москву поважати міжнародне право. Поки Путін має час і можливості зробити це самому. Але якщо він відмовиться, це зробить хтось інший. Думаю, Кремлю доведеться позбутися імперських амбіцій. Хід подій, який ми спостерігаємо, вселяє надію, що свободу та незалежність отримають як підлеглі за часів російської імперії народи всередині РФ, так і країни, які стали жертвами агресивної політики Москви – Україна, Грузія та Молдова».

За словами дипломата, Європа, яка побачила у спробі державного перевороту в Росії загрозу для загальносвітової безпеки, має намір ще більше і відчутніше впливати на Росію інструментами економічних санкцій, щоб перекрити її можливості продовжити війну в Україні. Особливо це стосуватиметься технологій подвійного призначення, які не повинні потрапити до Росії.

«Європа ввела санкції на цільові, найбільш чутливі сектори військово-промислового комплексу Росії та обмежила його доступ до найважливіших передових технологій, – заявив Френсіс О’Доннелл. – Таким, як БПЛА, програмне забезпечення для безпілотників, пристрої шифрування, отримання напівпровідників, передової електроніки, двигунів для дронів, різні речовини, які можуть бути використані для хімічної зброї, спеціальні матеріали та промислове обладнання, маскувальне спорядження, техніка боротьби з безладами, термографічні камери, радіоелектронні компоненти для гелікоптерів, ракет, БПЛА, колісного транспорту тощо».


За словами ірландського дипломата, поряд з розширенням списку товарів у списку санкцій, у сфері контролю колективного Заходу виявляється все більше компаній, що матеріально підтримують Росію, і мають безпосереднє відношення до військової та оборонної сфери.

«Під ембарго потрапляють також товари з низькими технічними характеристиками, такі як іграшкові безпілотники, складні генераторні пристрої, ноутбуки, комп’ютери, відеокамери та об’єктиви, апаратура радіонавігаційної допомоги, апаратура для передачі або прийому голосу, зображень, – уточнив О’Доннелл. – Євросоюзівський регламент 2021/821 регулює режим експортного контролю, за дотриманням якого стежать різні установи ЄС. На національному та міжнародному рівнях посилюється контроль за ембарго з боку всіх країн та криміналізується допомога в обході санкцій. Ще жорсткішою буде реакція щодо осіб, причетних до порушення санкцій, а також до третіх країн, які допомагають Росії за допомогою реекспорту».

Дипломат переконаний, що вільний демократичний світ та Євросоюз, зокрема, не можуть дозволити собі, щоб Україна програла війну.

«Водночас, – запевняє він, – ми можемо дозволити собі зробити все можливе, щоб Росія розлучилася з ілюзією безкарної анексії чужих територій. Росія зобов’язана звільнити всі захоплені українські території та компенсувати в повному обсязі збитки, завдані війною. Такою є позиція Заходу, всі країни якого підтримують територіальну цілісність та суверенітет України».

Ольга Степанова

Recent Posts

Принц Гаррі залишить Меган Маркл на 8 днів: що відбувається

40-річний принц Гаррі збирається з восьмиденним візитом до Нью-Йорка і Лондона, в якому його не…

2 години ago

Одразу плюс 10 років: ці помилки в стилі старять жінку найбільше

Коли йдеться про зовнішність, кожна жінка хоче залишатися молодою та привабливою якомога довше. Однак існують…

2 години ago

По 300 тисяч повісток на місяць: Кабмін виділив на мобілізацію Укрпоштою міліони

Уряд виділив 71,8 млн грн на централізований друк 900 тисяч повісток до кінця року. Про…

2 години ago

Битва за Курахове: ЗСУ не можуть захиститися від ударів російської авіації, — Bild (відео)

Українські військові, які захищають місто Курахове, перебувають під постійними обстрілами російської авіації. Про це повідомляє німецьке…

2 години ago

У Черкасах медики рятували чоловіка, який проковтнув 6 гайкових ключів (фото)

У Черкасах медики рятували чоловіка, який потрапив до лікарні у важкому стані. Рентген показав, що…

2 години ago

Вчені попереджають про дводенну магнітну бурю: якої вона буде сили та коли

Найближчими днями астросиноптики прогнозують магнітні бурі на Землі. Причиною їх виникнення стане викид корональної маси…

2 години ago