Новини світу

США запропонували Туреччині бойові літаки F-16 замість оплачених F-35

Сполучені Штати Америки пропонують Туреччині бойові літаки F-16 замість оплачених F-35.

Про це інформує Експерт з посиланням на Reuters.

США запропонували Туреччині продаж винищувачів F-16 в обмін на її інвестиції в програму F-35, з якої Анкара була виключена після покупки систем протиповітряної оборони С-400 у Росії.

Туреччина в жовтні звернулася до Сполучених Штатів з проханням закупити 40 винищувачів F-16 і майже 80 комплектів для модернізації існуючих бойових літаків.

Президент Ердоган заявив, що Туреччина хоче повернути свої інвестиції в програму F-35 і що переговори з цього питання тривають.

Турецькі багатоцільові винищувачі F-16 Фото з відкритих джерел

“Ми заплатили 1,4 мільярда доларів за F-35, і США зробили таку пропозицію в обмін на ці платежі. І у зв’язку з цим ми сказали, що давайте зробимо всі необхідні кроки для задоволення оборонних потреб нашої країни”, – сказав Ердоган.

F-35 Lightning II Фото: Вікіпедія

Анкара замовила понад 100 бойових літаків F-35 виробництва Lockheed Martin, але США виключили Туреччину з програми у 2019 році після того, як вона придбала російські системи протиповітряної оборони С-400.

Купівля С-400 спричинила санкції США. У грудні 2020 року Вашингтон вніс в чорний список Управління оборонної промисловості Туреччини, його начальника Ісмаїла Деміра і трьох інших співробітників.

Вивантаження елементів поставленої Туреччини з Росії першого дивізіону зенітної ракетної системи С-400. 12.07.2019. Фото: ЗМІ РФ

З того часу США неодноразово застерігали Туреччину від подальших закупівель російської зброї. Але Президент Туреччини Таїп Ердоган в ефірі телеканалу CBS заявив, що його країна досі має намір закупити другу партію російських систем протиповітряної оборони С-400.

Перший контракт на поставку Туреччині чотирьох дивізіонів С-400 на суму 2,5 млрд дол. Росія виконала у 2019 році. Угода передбачає також опціон на ще один полковий комплект.

Зенітний ракетний комплекс С-400 Фото: Дмитро Виноградов/ РИА Новости

У серпні 2020 року стало відомо, що Туреччина отримає другий комплект російської зенітно-ракетної системи С-400, але до сьогодні контракт по ньому не підписаний.

Причиною санкцій у Вашингтоні називають загрозу з боку комплексів С-400 американським винищувачам F-35 та загалом системі оборони НАТО.

Ольга Степанова

Recent Posts

Людство могло з’явитися випадково: завдяки перебоям у роботі магнітного поля Землі

Незвичайне падіння сили магнітного поля Землі близько 591 і 565 млн років тому збіглося зі…

7 хв. ago

Хворі на туберкульоз, ВІЛ і розумово відсталі тепер “придатні”: в Україні точно хочуть створити боєздатну армію?

Міністерство оборони України видало наказ, згідно з яким визначається придатність до військової служби. Тепер чоловіки з…

13 хв. ago

Готуємося до ВЛК: юрист роз’яснив, як це правильно зробити

Медогляд щодо придатності до військової служби без результатів аналізів та інших обстежень суперечить Положенню про військово-лікарську експертизу.…

19 хв. ago

Банкіри шикують, держава – жебракує: як працюють депозитні сертифікати НБУ

Банківська система за результатами двох років повномасштабної війни продемонструвала феноменальні результати - коли інші галузі…

27 хв. ago

Розвідка США назвала, чого Путін боїться найбільше

Російський лідер Володимир Путін відчуває "параноїдальний страх" через нібито намір Заходу обмежити владу РФ у…

39 хв. ago

Робив вигляд, що вигулював собаку: у Харкові затримали агента РФ, який стежив за ЗСУ

У Харкові затримали російського агента, який шпигував за позиціями українських захисників під виглядом прогулянок із собакою.…

47 хв. ago