Новини світу

Шойгу відмовляє Японію від захоплення Курил, — ISW

Пічля того, як прем’єр-міністр Японії відвідав Київ, російський міністр оборони заговорив “потужність” Східного військового округу РФ і розміщення на острові Парамушир надзвукових самонавідних ракет “Онікс”. Але, за даними аналітиків, бойова міць РФ на сході значно зменшилася через важкі втрати в Україні.

Міністр оборони РФ Сергій Шойгу відправив Японії сигнал про те, що не варто намагатися використати у своїх інтересах ослабленість російської військової машини та намагатися повернути Курильські острови.

Про це повідомили аналітики з “Інституту вивчення війни” .

На нещодавній зустрічі Міноборони РФ Шойгу підносив бойові можливості Східного військового округу та повідомив, що на острові Парамушир розміщена батарея берегового ракетного комплексу “Бастіон” (оснащеного надзвуковими протикорабельними самонавідними ракетами “Онікс”).

Парамушир — одне із кількох японських островів Курильської гряди, окупованих Росією. Зважаючи на все, заява Шойгу була сигналом японському прем’єр-міністру Фуміо Кісіді, який побував у Києві та Бучі 21 березня і висловив підтримку Україні.

Водночас військові дослідники з ISW вказують на те, що бойова міць Східного військового округу РФ неабияк зменшилася. Частину його збройних сил спрямували до Білорусі, надалі її було розбито у битві за Київ минулого року.

Нещодавно 155-а і 40-а бригади морської піхоти РФ зазнали важких втрат під Вугледаром. Збройні сили України аж вісім разів розбивали 155-у бригаду, яка згодом поповнювалася.

Метою заяви російського міністра також було відправити сигнал голові КНР та лідеру компанії Китаю Сі Цзіньпіну щодо підтримки з боку РФ у регіоні Східної Азії. РФ намагається позиціонувати себе як надійного військового партнера, незважаючи на жахливі втрати, які росіяни зазнають в Україні.

Ольга Степанова

Recent Posts

ЄС закликав виконати ордери на арешт Путіна

Євросоюз закликав усі держави, які ратифікували Римський статут, виконувати свої зобов'язання. Зокрема йдеться про арешт…

5 хв. ago

Чи може ТЦК передати повістку через родичів: юрист дав пояснення

Військовослужбовці ТЦК не можуть передати повістку військовозобов'язаному через родичів. Якщо це сталося, то документ не…

20 хв. ago

Експерти пояснили небажання Путіна оголошувати нову хвилю мобілізації

Росія наразі не планує оголошення нової хвилі мобілізації в короткостроковій або середньостроковій перспективі, оскільки президент…

20 хв. ago

Стало відомо, хто може отримати пенсію загиблого військового

Попри війну, українці продовжують отримувати пенсії та соціальні виплати. В Україні існує декілька видів пенсії,…

32 хв. ago

На Троєщині стали трамваї: що сталося?

У Деснянському районі Києва через технічні причини зупинилися трамваї. Про це повідомляє «Київпастранс». Зокрема, йдеться про маршрути…

44 хв. ago